• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
evil - специалист
Аз пък мисля нещо по-скоро с последователно реле.Драснах нещо набързо но след като покаже че се е включила помпата и като тя спре ще трябва да се рестартира с бутона стоп.Разбира се може да се усъвършенства Изображение
Благодаря на всички ви -не знаех за разклонителите с управляващ контакт , както и за руските токови релета ... Решението ще е нещо такова...Пак питам - последователно включена лампа ? :idea: То пък не е трудно да го пробвам ... :x
moimoimoi - майстор
последователно включена лампа е вредно за помпата.....защото няма да и се подава 220 волта а по ниско.........примерно 140волта и ще изгори

пп: ето един разклонител http://www.artprint-bg.com/prod.php?id=2132

а ето и принципната схема ако искаш може да си я сглобиш http://www.redcircuits.com/Page139.htm
hidrazin - майстор
Схемата на разклонителя с управляващ контакт малко ще трябва да се преправи - трябва да сложиш диоди отговарящи на пусковия ток на помпата.
Мога да предложа и друго - взимаш един обикновен звънчев трансформатор - примерно такъв:
Изображение
Разглобяваш ламелите и махаш вторичната намотка ( случая е тази в ляво с червените изводи).На нейно място навиваш нова с дебел бобинажен проводник примерно с диаметър над 1мм колкото събере
и го събираш наново.Става един вид токов трансформатор.През дебелата намотка прекарваш едната жица към помпата.Като пуснеш помпата мериш колко ще ти изкара на другата намотка.Оттам нататък лесно - лампа, светодиод...
Ако имаш някой познат дето се занимава с ремонт на климатици може да го помолиш да ти свали от някоя стара платка на инверторен климатик ето такъв трансформатор:
Изображение

Викат му токоснимачка.Та той си е токов трансформатор и мери консумацията - даже се вижда в сянката на трансформатора изправителя и електролитните кондензатори на изправителя.
:partyman:
zimel - специалист
hidrazin написа:
Тук никой освен miroton не разбра за какво става дума.Човека няма горе на повърхността никакви управления и
контактори а само един щепсел.Управлението му е долу при помпата.Там има един поплавък който когато има вода включва помпата и като няма вода и потъне
я спира.В случая се търси датчик за протичащ променлив ток.Има такива заводски токови релета но цената хич, ама хич няма да му хареса.
Най-лесно с амперметър.Има и друг начин но се искат малко познания по електроника - не много.
Мм дааа, след като ни изясни въпросът на колегата, предлагам следната теоретична постановка:

Поставя се жичен резистор последователно на веригата с помпата , примерно 2-5-10 ома с подходяща мощност , така че , когато помпата се включи да работи през него ще протече ток, който ще създаде пад на напрежение в двата му края.

Предполагам не е проблем да се "измъкнат" 10- 20 милиампера, колкото да светне някакъв светодиод през изправител ( грец).

Това е въпрос на сметки.
Добре де , една крушка / лампа / 40 - 60 Вата не е ли жичен резистор ? Свързана последователно ....Забравил съм вече формулите и незнам колко Ома е тя , но ако светне , и помпата работи ...ОК ...Не ми трябват изправяне и диоди ...Предполагам , че това е дърводелски и дилетантски начин , но утре ще го пробвам ... А въпросът ми май е доста практичен - имаш две жици - фаза и нула - искаш светлинна индикация кога тече ток през тях .... :?:
a_anastassov - специалист
НЕ свързвай крушка последователно. Помпата ще работи при понижено напрежение и вероятността да изгори е голяма.
Послушай съветите на hidrazin
hidrazin - майстор
Това е въпрос на сметки.
Давай сметките.
Относно внасянето на допълнително съпротивление във веригата на помпата горещо не го препоръчвам.
Пусковия ток на една помпа 750W е към 15-20А.Не че не е възможно - не е желателно.Освен това напрежението на светодиода ще трябва да се ограничи
за да не изпляска при стартирането на помпата.Ще се повиши около 5 пъти.
Разбира се това се отнася и за варианта с токов трансформатор, но не мисля че ще е проблем.
Относно лампа свързана последователно - ако сложиш една лампа от 100W мотора хич няма и да чуе.Просто лампата ще си свети.Няма как тока през нея да стане по-голям от 0,4-0,5А.За да завърти помпата, и трябва пусков ток към 15-17А ако е 750 вата.
Благодаря - утре ще го разгледам,подробно ... :!:
Разбрах , няма да го правя :? ....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Индикация за работа на водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: