• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pipilica - майстор
Лесно може да се направи токово реле с една рид ампула върху която има намотка от едножилен
проводник издържащ работния ток на помпата.
Найденов - специалист
Аз се сетих за нещо подобно на това, което hidrazin вече е описал:
Единият от захранващите проводници се навива през феритен пръстен един- два- три пъти (това да го приемем за първична). С тънък емайлиран проводник се навива вторична (брой навивки за съжаление не мога да дам-правят се опитно или по изчисления, които също нямам :? ) и на вторичната- глим-лампа , но как въпросната глим-лампа ще понесе пиковете- това пак не мога да кажа.
Или пък вторична с по-малък брой навивки но с по- дебел проводник- да речем около 0,3-0,5 милиметра, които да захранят след еднопътен или мостов (грец) изправител, стабилизиран през ценер(на около 6 волта) светодиод с последователно свързан резистор.
pipilica - майстор
Може и така само да си намери готов тороидален дросел и да тури 4-5 навивки дебел кабел
за първична.
pipilica - майстор
А точно за това става въпрос.
hidrazin - майстор
Да решението е добро и даже има стойности на елементи и не се налага експериментиране.
Това в същност отново е токов трансформатор и е по-добро, отколкото да се слага шунт или резистор.
Успех с направата!
:partyman:
preslav - майстор
Аз пък се сещам за глимките в ключовете за осветление - когато лампата (помпата) работи глимката изгасва и обратното.
hidrazin - майстор
Аз пък се сещам за глимките
Хубаво че се сещаш ама в случая не става.
:partyman:
darken_nz - специалист
Според мен варианта с амперметър, или някакъв друг показващ уред не е лош.Като се пусне помпата и уреда ще си покаже.Като реализация не е трудно и не иска навиване на намотки, платки, диоди и какви ли не щуротии (не че има нещо лошо в тях).
rettere - специалист
ghs70n написа:
Имам потояема водна помпа в дренажна шахта . За сега съм застопорил поплавъка/контактора й/ в горно / включено / положение и я пускам ръчно , просто в контакта ... Въпроса ми е , когато я оставя постоянно включена в мрежата и тя сама се пуска и спира в зависимост от нивото на водата , как аз да имам индикация / някяква / кога помпата работи и кога не ...? Тя , разбира се е капсулована / Гардения /.
Като чета първия ти пост се поставих на твое място и всъщност реално ще те интересува не дали работи помпата,кога и с колко ток , а дали изобщо ти върши работа-да не се препълва шахтата.

Аз лично бих монтирал поплавък с контакт независим от помпата.Настройвам го на по-високо ниво от нивото на включване на помпата и знам,че ако ми сигнализира , значи НЕЩО с цялата инсталация : помпа, жици, маркучи .....не е на ред.
По принцип бих ползвал нормално затворен контакт на поплавъка, като по този начин тествам постоянно и проводника до шахтата.
Сигнализацията може и да е звукова , и каквато си поискаш.

=D> на мен :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Индикация за работа на водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: