• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
bip написа:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Намерих един със 250об./kWh
Сега само трябва да убедиш енергото да ти сложат такъв :)
Практичен консуматор веднага ти намирам, бойлер 2kW включен за (0,9 - 1) секунда, симистор.
Май не е много практичен, защото при горните условия работата му ще е равна на бойлер с мощност около 70W. Няма да нагрее особено много :)

Не съм запознат добре с тия симистори и си мислех за едно обикновено реле. Но май и при двата варианта трябва да се направи схема с чип 555 примерно, който (след като сме установили опитно времената на включване и изключване) да извършва автоматично цикъла.
Обикновено реле , може да е шумно и броя на включванията и изключванията май ще му дойдат множко. Автоматично - да, трябва да има схема подаваща импулси - с какво е реализирана - няма значение. Само да може да ги изработи каквито реално трябват.

Точно такъв консуматор ти трябва - да събира много и да се ползва често.
Само денонощните загуби да му покриваш са тези 7-9лв. на месец.
Ако не смятаме загубите в бойлера, тази енергия е достатъчна да повиши темп. на 80л. бойлер със 19 гр. за 24часа. Въпроса е дали от врътнат на 90гр. диск ще се върне за 20сек. Ако е повече от 20сек. ще печелим по-малко и обратното. Въпрос на конкретни условия.
Но трябва да не работи нищо друго :( .
bip - специалист
Вчера пробвах един електромер на завода „Елиа“ - Никопол, с 600 r/kWh. Резултатите са отчайващи. За да се върне половината от червената маркивовка са нужни 37 секунда. За да се върне дискът от 1/4 оборот ще са нужни минути.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
bip написа:
Вчера пробвах един електромер на завода „Елиа“ - Никопол, с 600 r/kWh. Резултатите са отчайващи. За да се върне половината от червената маркивовка са нужни 37 секунда. За да се върне дискът от 1/4 оборот ще са нужни минути.
Аз казах преди "... - при нереално оптимистични предположения. ".
А пробва ли дали въобще се връща от 90гр. или от 45 градуса или 22градуса. - пробвай ако имаш възможност.
bip - специалист
А пробва ли дали въобще се връща от 90гр. или от 45 градуса или 22градуса. - пробвай ако имаш възможност.
Ако е след 1/2 оборот или 180° отива напред вместо да се върне и червената маркировка пак застава в началото. След 1/4 оборот или 90° и преди 1/2 оборот или 180° пак се връща, но доста по-бавно. Струва ми се, че колкото по-близо е червената маркировка до началото, толкова по-бързо се връща.
blv - специалист
Искам да припомня, че реактивна енергия се заплаща от абонати с партида над 100kW. С цел да се увеличи пропускателната способност на електропроводите, реактивната мощност се ограничава, като се контролира с три индукционни електромера или с един статичен четири-квадрантен електромер.Примера е Слънчев Бряг миналото лято, макар да не е по същата причина се разбира че електропроводите имат максимална пропускателна възможност.
bip - специалист
blv написа:
Искам да припомня, че реактивна енергия се заплаща от абонати с партида над 100kW.
Би ли обяснил/а какво означава партида над 100kW?

Днес видях, че електромерът на стълба с който се отчитам пред енергото е 375 r/kWh. Марката му е KRIZIK.
fikata - майстор
Чл. 7. (1) Потребителите с предоставена електрическа мощност 100 кВт и повече заплащат надбавка върху стойността на активната електрическа енергия в зависимост от използваната и отдадената реактивна електрическа енергия при средномесечен фактор на мощността по-малък от 0,9 през дневната и върховата зона на денонощието.
http://www.edistribgo.com/NaredbaCeni.htm
Или с други думи реактивната енергия се измерва на потребители на мощност от 100 и повече kW.
bip - специалист
fikata написа:
Или с други думи реактивната енергия се измерва на потребители на мощност от 100 и повече kW.
И аз така предположих. Както вече мисля, че е писано по-горе в темата: реактивна мощност заплащат фабрики и предприятия.
Обикновените електромери за домашни потребители не са ли до 63 А? Kоето при 220 V е по-малко от 15 kW.
Даже на тоя, за който говоря в предните мнения (от завода в Никопол) пише 40 А.
sstefanov - майстор
Когато напрежението и тока са фазово отместени на 90 градуса, няма активна мощност и топлина в товара не се отделя. Когато какъвто и да е ток протече през активно съпротивление (и се отдели топлина) мощността винаги е активна. Проводниците се загряват заради активното си съпротивление и протичащия през тях ток.
KTT - помощник
Прегледах набързо тази страница и мога само да добавя, че на електромера не е невъзможно да му се променят показанията, но според мен има само 2 начина да се направи това:
1. да се разменят местата на токовата и напрежителната намотка и да се ползва нула от друго място а не от инсталацията;
2. да се разглоби електромера и да се шунтира или намали дължината на токовата намотка или да се развие напрежителната.

И в 2-та случая енргото няма да проспят това. Имаше техници от енергото които за известна сума правиха тези мероприятия ама и тях изхващаха.

С каквито и да е външни схеми с кондензатори дето в част от единия полупериод се зареждали а другия разреждали резултат - 0. Най-много да изпукаме някой консуматор поради силно различната от синусоида форма на напрежението и съответно наличие на голям брой хармоници.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Реактивна мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: