Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Simi4 - напреднал
От тъста ми лека му пръст знам (а той имаше мноооого богат опит), че след такива студове се изчаква да се види къде ще тръгнат пъпките и тогава се реже и аз така ще направя. Вярно, по-късно става, но поне няма да е само на шума положително.
stonesour - специалист
всичките ми млади асми (почват трета година тази пролет) бяха измръзнали и днес ги орязах на височина до 20 см. първите 3-4 пъпки, които са били под снега са оцелели и всичко нагоре черно.
хем ги си играх един ден да ги опаковам есента с изолация за пвц тръби плюс найлон върху нея. язък за труда. :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Това къде? Моите са на същата възраст, но нямат поражения, ама при нас (Варна) беше поносимо
mcm - специалист
По младите асми ги бях свалил на земята и ги бях заровил и нямат поражения, но по другите има, особено по по-старите. Лозето и то беше заровено, и това го спаси. Големи поражения имам и по един орех на около 10-12 г. От русенският край съм.
svetoslavoff - специалист
Да ви кажа, при мен - под Вн, тук-там има съвсем леки поражения, но се надявам като се развият добре да пусна по някоя нова майка и да пооправя щетите. Но е само лозе. Есента засях няколко вкоренени лозички и ми е съвестно, че още не съм ги видял как са.
Johny - майстор
Не бой се, това което е под земята със сигурност не е измръзнало. Аз бях засадил де и едната вече поникна. Не ги пипай да не изрониш пъпките.
А като цяло лозето се съвзема. Гледам от спящи пъпки поникнало и даже вързало. Асмата също има тук там по някое гроздче, но за нея по-важно е да има сянка.
Имам един ред едногодишни лозички и те се развиват най-добре.
svetoslavoff - специалист
Трябва вече да нарамваме и пръскачките. Дано да е берекетлия!
pet.kan - специалист
вчера направих първия тур с пръскачката, покрай дърветата и зеленчуците минах и асмите
които бяха загребани вече имат оформени гроздоведо 2 седмици ще има и цъфтеж
незагребаните са със значително по-къси ластари, а някои дето плачеха при рязането развиха плесени/гъби на среза и никаква пъпка не тръгна по горната част на пръчката, а бях проверил, че са земени отвътре
добре, че в основата избиха спящи и няма 100% изгубено растение
EDI - майстор
При мен нещата вървят много добре, няма никакви проблеми с асмата.Тези дни и за ще ударя една машина, че вече е време.
майсторчето страхил - специалист
Simi4 написа:
От тъста ми лека му пръст знам (а той имаше мноооого богат опит), че след такива студове се изчаква да се види къде ще тръгнат пъпките и тогава се реже и аз така ще направя. Вярно, по-късно става, но поне няма да е само на шума положително.
Когато е имало студове под -20, да не говорим като при нас -30,аз също практикувам този метод.От 20 -те години през които съм се занимавал (без чужда помощ) съм установил че така е по сигурно.Е трябва да се внимава като се реже че да не събориш и малкото не измръзнали пъпки.Иначе понеже не съм постоянно край лозите съм засадил студо устойчиви и непретенциозни лози ,и почти нямам измръзнали пръчки.Имам един сорт ,мисля че е "Дунавски лазур" или нещо подобно,но е нашенска селекция и за него лоша година няма.

Тема "Ало, винарите!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: