• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pipilica - майстор
Да това също е много добра идея
pavelari - майстор
ето това е изпробвано при консумации между 40 и 600 W. трябват ти два диода за по 6А и един светодиод, който се захранва от пада на напрежение в диодите. ако мощността е малка или пък светодиода, който имаш иска по-високо напрежение може да сложиш последователно още една или две двойки диоди и така ще се получи по-голям пад на напрежение

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (18.08 KиБ) Видяна 3258 пъти
kuger - майстор
[quote="hidrazin"]Схемата на разклонителя с управляващ контакт малко ще трябва да се преправи - трябва да сложиш диоди отговарящи на пусковия ток на помпата.
Мога да предложа и друго - взимаш един обикновен звънчев трансформатор - примерно такъв:
Изображение
Разглобяваш ламелите и махаш вторичната намотка ( случая е тази в ляво с червените изводи).На нейно място навиваш нова с дебел бобинажен проводник примерно с диаметър над 1мм колкото събере
и го събираш наново.Става един вид токов трансформатор.През дебелата намотка прекарваш едната жица към помпата.Като пуснеш помпата мериш колко ще ти изкара на другата намотка.Оттам нататък лесно - лампа, светодиод...

Колега, обясни на питащия, какво ще се получи, ако по някаква причина 220 волтовата намотка остане отворена, особено при пуск на помпата !
bulhomes2 - майстор
Купих си китайски накрайник за чешма с лед лампи, различни цветове според температурата на водата и без батерии. Предполагам водата завърта някакво динамце и то захранва лампите. Ако от това може да се пригоди да показва дали има поток - ако не се лъжа под 5 лв струваше.
hidrazin - майстор
Към bulhomes2 - няма динамце.Като му свършат батериите ще трябва да ги сменяш.
Изображение

Към kuger - ако се страхуваш от високо напрежение, ако не можеш да спазваш елементарни правила за безопасност и ако нямаш никакво понятие от електротехника нямаш и работа в този форум.Викаш си фирма или майстор да ти свърши работата.Това че ще има пикове на напрежението при включване на помпата съм го споменал по-горе.
Ето още една елементарна работеща схема за контрол на тока:

Изображение

Сега може да почнем да разискваме как да навием ферита без да го чупим. :?

:partyman: :partyman: :partyman:
kuger - майстор
"Към kuger - ако се страхуваш от високо напрежение, ако не можеш да спазваш елементарни правила за безопасност и ако нямаш никакво понятие от електротехника нямаш и работа в този форум.Викаш си фирма или майстор да ти свърши работата.Това че ще има пикове на напрежението при включване на помпата съм го споменал по-горе."

Целия ми трудов живот е минал из апаратура 6 kv, наясно съм, ама колегата дали е на ясно? :?
И, хайде да не се заяждаме на тема професионализъм, а ? :heart:
bulhomes2 - майстор
Към hidrazin. Имам и такива с батерии, но говоря за такъв без батерии - http://www.ebay.com При него се чува едно свистене при пускане на водата, което ме кара да си мисля, че вътре има въртящи се части, тоест динамце.
hidrazin - майстор
Да, това е интересно.Не съм виждал такова животно на живо.
При тази цена с удоволствие бих прежалил едно за дисекция.
Според мен би трябвало да има турбинка с магнити и в корпуса намотка.
При каква сила на струята тръгва да свети?
:partyman:

Към kuger не съм искал да се заяждам с теб, нито да се съмнявам в професионализма ти.
Ако така си го разбрал...Все пак човек щом иска да се здрависва с тока го прави на собствена отговорност.
Все си мисля че тук, във форума сме говорили за далеч по-опасни и рисковани неща отколкото това трафче.
Ако за всяко нещо тръгнем да правим и фермани с мерки за безопасност няма да я свършим никаква.
Затова казах че който не може да спазва мерки за безопасност и не е наясно какво прави няма работа тук или ако прави нещо то е на
собствена отговорност.
Още повече никъде не съм карал човека да държи с ръце намотката при пускане на помпата за да провери дали индуктира напрежение. :shock:
И за другите схеми е така - шунта има галванична връзка с мрежата,схемата с диодите също има галванична връзка, схемите дето могат да захранят глимка също правят достатъчно напрежение за да го усетиш "осезателно".
kuger - майстор
hidrazin написа:
Да, това е интересно.Не съм виждал такова животно на живо.
При тази цена с удоволствие бих прежалил едно за дисекция.
Според мен би трябвало да има турбинка с магнити и в корпуса намотка.
При каква сила на струята тръгва да свети?

Към kuger не съм искал да се заяждам с теб, нито да се съмнявам в професионализма ти.
Ако така си го разбрал...Все пак човек щом иска да се здрависва с тока го прави на собствена отговорност.
Все си мисля че тук, във форума сме говорили за далеч по-опасни и рисковани неща отколкото това трафче.
Ако за всяко нещо тръгнем да правим и фермани с мерки за безопасност няма да я свършим никаква.
Затова казах че който не може да спазва мерки за безопасност и не е наясно какво прави няма работа тук или ако прави нещо то е на
собствена отговорност.
Още повече никъде не съм карал човека да държи с ръце намотката при пускане на помпата за да провери дали индуктира напрежение. :shock:
И за другите схеми е така - шунта има галванична връзка с мрежата,схемата с диодите също има галванична връзка, схемите дето могат да захранят глимка също правят достатъчно напрежение за да го усетиш "осезателно".

Нека е мир :partyman:

Впрочем, и мен ме заинтересува тази джаджа дето свети.
bulhomes2 - майстор
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xzAGp-5fokg[/youtube]
Нещо не ми се получава с качването на клипа. Тук е - http://www.youtube.com/watch?v=xzAGp-5f ... e=youtu.be
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Индикация за работа на водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: