• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 29
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
danaildr - специалист
heaton_asd написа:
Я се стегнете и се успокойте...
ВИНАГИ ЩЕ ИМА ХОРА КОЙТО ПРЕДПОЧИТАТ или windows или linux!
Всичко зависи от потребителя, аз на човек който за първи път работи с PC , не мога да му кажа :"Работи с линукс, защото е най-стабилен."
Каквото и да си говорим Windows е по-user interface friendly за нови потребители.
Няма нещо което не може да се направи нито с едната, нито с другата.
Колкото до колегата писал по-горе,че за 1 година пц с windows го докарвали до блокаж-извинявай, но това си зависи от "администратора"
Вкъщи съм с windows 7 -ПЛАТЕН, подчертавам го защото гледам, че се заяждате за това.С Kaspersky- трета година започва-абсолютно никакъв проблем нямам.За разлика, че с xp преинсталирвах на няколко месеца.

ПС:Да не кажете, че съм за Windows, и от линукс съм доволен-но просто няма смисъл да сравняваш крушка от 100W с крушка от 100w.
Колкото и добър администратор да си, нямаш контрол над бутона за рестарт, повярвай ми, някои хора просто не могат да боравят с компютри и това е. При най-малкия проблем натискат бутона да се рестартира и след няколко такива интервенции уиндоуса се скапва. Колкото за това че уиндоус бил по-приятелски настроен ... е не е така. Причината ти да препоръчваш на познатите ти уиндоус е само една. И това е, че ако ти се обадят с проблем и са на линукс, не можеш да им решиш проблема по телефона. С уиндоус обаче можеш, защото дългата ти работа с уиндоус ти е изградила визуална памет къде и как изглеждат бутоните и менютата. За това подсъзнателно предпочиташ да им препоръчаш това.
Другото което плаши новаците от линукс, са думите на разни хакерчета, че линукс е много сложен (явно 4 годишните са генийчета щом се оправят с тая сложнотия).
stivemaster - майстор
Какви сравнения правят тука някои хора простоо ... четири годишни потребители .... Абе приятели хайде да се определим - интересчии - тоест изкарващи пари от спекулации около линукс , юниксподобни ос или Уйндоус , безхаберници които от скука участват в коя да е тема и хора които наистина са правили опит да инсталират и работят с някаква операционна система и познаващи проблемите възникващи в тази насока.Защото да кажеш че си си цъфнал Касперски и си много доволен ..... или че децата се оправяли с линукс ама той бил готов инсталлиран настроен и ограничен на един единствен теставан модел лаптопчета ..... хайде си говорете някъде на друго място.
За всички е ясно че много хора могат да напишат например програма за запис на дискове и много хора са го и направили но това не означава че тя е юзерфрендли и може някога да направи комерсиалния успех даречем на Неро.
Няма ли да разберете че ако някой може да ти исталира настрои и ограничи правата ти и на Уйндоус тои би бил толкова ако не и по стабилен от декстоп линукса с който можем да го сравним. И обратно какво значение има какви възможности са заложени в някоя дистрибуцийка ако сектанта който я е правил ,работещ в уединение и превърнал се в пълен социопат не се интересува от популяризиране и е заложил абсолютно нелогични и странни логика и интерфейс в творбата си и поради това всеки заловил се да я опознае я захвърля с яки попържни.
Помислете малко ,нищо лично просто ме дразнят интересчиите които пишат тук.
danaildr - специалист
Предполагам логично е да натиснеш старт за да изгасиш компютъра ...
Логиката е последното което можеш да срещнеш у чувек който е свикнал да прави нещата без да мисли.
Колко по-лесно е да цъкнеш на иконката дето е като тиливизурчета, дори без да и знаеш името (а ако е на език различен от тоя на който си свикнал .....)
После някой ви дава пример, как едно 4 годишно дете си се оправя прекрасно с линукс. Детето дори не може да чете, но интуицията му го води по правилния път, което значи че интерфейса е интуитивен, да но 10 години прекарани пред интерфейса на уиндоус са ти притъпили интуицията и ти вече не мислиш интуитивно, а очакваш да е на същото място като при уиндоус.
Мен много ме дразни когато някой се опита да мине на линукс и всичките му познати разбирачи почват "бе мани го бе, това за нищо не става", "не е за теб, то е за програмисти" и подобни.
ArturDent - Почти Безобиден
За интерфейса и интуицията ?

Ето ви Win 95 - 1995 г. и Gnome 1 1999 г.
:?
И после не се крадяло а?

Изображение

Изображение
danaildr - специалист
ArturDent написа:
За интерфейса и интуицията ?

Ето ви Win 95 - 1995 г. и Gnome 1 1999 г.
:?
И после не се крадяло а?

Изображение

Изображение
Първите графични интерфейси при линукс копират този на Mac (при гном) и този на уиндоус (при КДЕ) - това е факт и никой не го отрича. Но графичните интерфейси при линукс се развиха със страхотна скорост и в моментасе получава точно обратното. Получи се малко ученика надмина учителя. Това не е никак нелогично, като се има предвид, че при комерсиалните ОС не се разработва нещо от което няма да се получи пряка печалба. Ако хората не се кефеха на интерфейси тип ала-компиз или ала-плазма, уиндоус още щеше да си е в стол 2000
ArturDent - Почти Безобиден
Какво да ви кажа....
- Linux/Unix имаха добър kernel, но с времето се разваля. (Признато е от Линус Торвалдс)
- GUI в доскоро бяха пълна нула. Има прогрес...
- Слаба съвместимост между различните "дистрибуции".
- Развойни средства и документация - под всякаква критика. Трябва да се навреш 1000 форума да разбереш , че нещо .... е известно като бъг и някога ще се оправи...

Windows , тук нещата ТРЯБВА да се разделят на две:

DOS/Win 3/Win 95
- най-добрия интерфейс за времето си. (На това се дължеше успеха)
- Много слабо ядро.
- Не ми се коментира....

OS/2, NT, 2000 и нагоре. (Знаете че Microsoft имат нещо общо с ОС2 на IBM, нали...)
- Подобрен(доста приличен) kernel, но все още влачи някои неща от съвместния проект с IBM.
- GUI - просто е еталон, не случайно се копира.
- Развойни средства и документация. Има всичко. Колкото и да е чудно - безплатно от MS.
- Съвместимост - доста добра.

П.П. За игрите да пиша ли? Това зарибява User-те.

П.П.П. Нестабилността на една система зависи 95% от потребителя/администратора.

Имам неща да напиша и за Android и iOS, ама друг път....
torbalan - Дървен философ
ArturDent написа:
...
П.П.П. Нестабилността на една система зависи 95% от потребителя/администратора.
....
С всичко друго съм съгласен, но не и с горецитираното...

За стабилността на системата в 100% от случаите според мен виновен е админа... Проблем е, че масово хора нямащи грам понятие от админстване умират да ровят точно там, където не им е работа... Просто защото имат административни привилегии :)

Това с пълна сила важи за ВСИЧКИ операционни системи :)
danaildr - специалист
Не съм съгласен че GUI на майкрософ е еталона и от него се краде ... Те никга не са били първи, 95 интерфейса са го откраднали, интерфейса на виста/7 също по много неща прилича на КДЕ4, което излезе около 2000 година ... около 7 години преди тоя на майкрософци.
Колкото за съвместимост ... айде инсталирай хром на 98-ца или дори ИЕ7 ... съвместимост под всякаква критика. После говорим за документазия и обикновен потребител .... документацията е за програмисти и за администраторите на машината, не е за обикновените потребители. Освен това ако вземеш документацията на РедХат ... е тая на майкрософт и макинтош взета заедно ще ти се стори като малка книжка.
А за игрите ... те вървят най-добре на конзолите, а нинтендо и сони използват собствени линукс дистрибуции, които не са свободни за сваляне и за ползване.
Единственото с което майкрософт печели популярност са рекламите ... още от времето на 3.1 и 3.11
Освен това в училище часовете по информационни технологии са часове по майрософт уиндоус и майкрософт офис пакет, това води до усещане у младите че компютър=уиндоус. А човек който на 10 е научил, че компютър=уиндоус много тръдно ще се убеди в обратното.
sstefanov - майстор
Сетих се, че днес пуснах през ssh на отдалечената машина едно графично приложение, което обаче си показваше прозореца върху моя лаптоп и си работех с него, все едно че съм там.
Я кажете как се прави това на Windows?
(може би повечето от Windows потребителите въобще няма да разберат какво питам :) )
torbalan - Дървен философ
отдалечена конзола има още в NT 4.0, а сигурно и преди това...

върши абсолютно същата работа... май пак опираме до непознаване на уиндоус(линукс))
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 29

Тема "Linux vs Windows" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: