• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
perko - специалист
Сигурно ви се струва тъпо, но не мога да разбера какво означава това - kwh/m2/day
Това е мярка за слънчева радиация и е равна на:
а) киловата на м2 за целия ден - тоест 1kwh/m2/day ще рече че за целия ден, 1м2 е получил един кв енергия
б) киловата за един час на м2 през деня- тоест 1kwh/m2/day ще рече че за целия ден, 1м2 за всеки час е получавал по 1кв енергия през светлата част от деня?
hidrazin - майстор
Верен отговор А. :wink:
За района на Бургас:
Изображение
А има и друга подобна единица kWh/m2/month.
:partyman:
sstefanov - майстор
kW е мощност, а kWh е количество енергия. Не ги бъркайте!
Ако си наясно с понятията ще е лесно да разбереш и по-сложните дименсии.
1kWh/m2/day означава, че 1 кв.м за 1 ден е получил 1 kWh енергия.
perko - специалист
Точно мерките за време ме объркват, трябва да се нарича просто кв/ден/м2 киловата на ден на квадратен метър вместо час. Може би, заради по-лесно пресмятане се запазва час в мярката.А може и тотално да бъркам :) Важното е, че вече знам какво означава.
sstefanov - майстор
Тотално бъркаш!
Пaк повтарям, kW е мощност, kWh е енергия.
fox_vt - майстор
sstefanov написа:
kW е мощност, а kWh е количество енергия. Не ги бъркайте!
Ако си наясно с понятията ще е лесно да разбереш и по-сложните дименсии.
1kWh/m2/day означава, че 1 кв.м за 1 ден е получил 1 kWh енергия.
Малко допълнение-1kWh енергия е равна на работата на 1000 вата нагревател за 1 час,като този 1кв.м е получил за целия ден енергия равна на енергията която ще отдаде въпросния нагревател.И един пример ако имаме колектор от 2кв.м който работи във ден за който се казва че дава 1kWh/m2/day значи че колектора ще е усвоил равностойноста на енергията която би дала нагревател 2000 вата работещ 1 час.Надявам се че автора на темата му се изясниха нещата :wink:
8180 - майстор
Ако това е дименсия на коефициент, както изглежда и го тълкувате, според мен втората дроб "/ " е некоректна в това изписване.
Площта и дните увеличават стойността право пропорционално и би трябвало да са "равностойно" в знаменателя.
Може и да е някакъв възприет "жаргон". :?
hidrazin - майстор
Не знам дали е жаргон, ама ако смяташ че NASA ползват жаргони. :?
Щото ей сега извадих от сйта им годишния интензитет за Казанлък и е в kWh/m²/day
http://s019.radikal.ru/i622/1205/e3/e75660e77bab.jpg
8180 - майстор
hidrazin написа:
Не знам дали е жаргон, ама ако смяташ че NASA ползват жаргони. :?
Щото ей сега извадих от сйта им годишния интензитет за Казанлък и е в kWh/m²/day
http://s019.radikal.ru/i622/1205/e3/e75660e77bab.jpg
OK!
На Наса, ЦРУ и КГБ е здравословно да се вярва. :)
Ха, вземи си данните за Бургас и после ми сметни за 10 дни и 10m2, като за двете умножения използвай и размерностите. Ще обсъдим какво се получава.
Сигурно аз греша.

П.П. Жокер: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0% ... 0%BD%D1%8B
tgv - специалист
8180 написа:
OK!
На Наса, ЦРУ и КГБ е здравословно да се вярва.
Ха, вземи си данните за Бургас и после ми сметни за 10 дни и 10m2, като за двете умножения използвай и размерностите. Ще обсъдим какво се получава.
Сигурно аз греша
8180, като бръкнеш тука ще можеш и сам да си свършиш работата, без да бъркаш. Това вече си е Европа.
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/r ... map=europe
П.П. Тази програма я ползвам четвърта година, и мога спокойно да заявя, че за условията в България е реалистично-песимистичен вариант.

Location: 42°25'45" North, 27°37'1" East, Elevation: 59 m a.s.l,
Nearest city: Burgas, Bulgaria (15 km away)
Land cover class: agro-forestry areas (CLC244)
Optimal inclination angle is: 32 degrees
Annual irradiation deficit due to shadowing (horizontal): 0.0 %Month Irradiation at inclination: (Wh/m2/day)
0 deg.

Jan 1475
Feb 2099
Mar 3182
Apr 4477
May 5577
Jun 5860
Jul 6042
Aug 5426
Sep 4129
Oct 2863
Nov 1666