Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Колега лошо няма но стига да имаш условия да се направи.Като нямам южно изложение какво да направя. И аз исках да си спестя малко от помпи термометри и тем подобни гъдели ама не става.
Докато дойде топлата вода до долу и брадясам от чакане. Отделно със хоризонтален бойлер соларна ситема не е много ефективна. Да не говорим с мантел ама тогава нямаше ни интернет ни от де да прочете човек. Всичко по метода на пробите и грешките.
Тоя бойлер горе дето ми е останал всичко си му е наред. Аз съм му слагал мантела и си е здрав ама и няма абдали да вземат да го махнат от там. И веднага бих сложил някой по голям за резервна вода. Ама той мързела не ходи по гората.... :lol:
А и сега ако правех нещо подобно както е в твоя случай в место да правя тези изнесени стойки заради наклоните бих ги компенсирал с още един панел и направо щях да ги закача на фасадата.
Последна промяна от lov на пет май 11, 2012 11:40 am, променено общо 1 път.
Mapek - специалист
sunrider, българина е особена порода. Какво от това, че му споделяш собствените си постижения - това него не го интересува след като по света някой е направил нещо друго. Не е важно, че е неистински скъпо, сложно и няма да се изплати до края на живота му! Важно е да е нещо да речем "европейско". На мен лично ми омръзна да обяснявам, че няма логика да се говори за загуби, когато не влагаш нищо - нали накрая водата е топла? Друг е въпроса, когато все пак я връткаш с помпа, управлявана от електроника, която от своя страна се подсигурява с UPS ... но не, тя топлата вода е открита и ти не можеш да му обясняваш как си грееш по практично своята вода, когато той те пита за нещо, с което никога не се занимавал, но достатъчно добре знае, че не така ... :wink:
lov - майстор
Ако визираш мен и моето мнение далеч си от истината.
А форума е точно за това да обсъждаме различни варианти и кой какво е сътвори и как може да се подобри нещо макар и с малко.
А относно изплащането на една такава система пак си далеч от истината. Изплаща се и то достатъчно бързо.
sunrider - напреднал
Просто исках да споделя нашия опит. Всеки си решава сам.
lov - майстор
Условията са ви идеални за такава инсталация. То дето се вика просто плаче за такова нещо.
А аз също споделям своя опит и неудачи за да не си бият главата после и други. Нали както казах преди форума е точно за това. А от тази и друга практика дето съм помагал на приятели просто видях че може и да не се търси идеалния ъгъл спрямо слънцето като се компенсира с малко повече площ на панелите. Оскъпяването не е толкова голямо и визията на фасадата не се загрозява.
x1pokrat - специалист
Прав си, че трябва да се споделя опит, но когато някой е убеден в неговата си правота...ти си обяснявай твоите наблюдения... :проба:
fox_vt - майстор
По скоро поста на марек е насочен към мен си мисля-айде като казах загуби може да не съм точен ще го кажа така -пропуснати ползи можело да земеш 80 л безплатна топла вода но си взел само 50 л не си на загуба щото нищо не си дал но имаш пропуснати ползи от 30 л нали.Сега нататък в момента съм със черен варел горе цена 40лв всичко е работи просто надежно ще искара 100 години.За какво ми е сега да давам 800лв за соларна система със турски колектор ми щото има прекалено много пропуснати ползи от черния варел които няма да ги има със колектора.Така а защо ми е да дам 2000 лв за вакуумно тръбен а?Защото имам още пропуснати ползи от турския колектор :-D Нямало да се изплати ми няма ако ползваш по 50 л вода да речем 100 дена в годината ама я ползвай по 80 л 200 дена годишно дали няма да излезе сметката.Не ме разбирайте погрешно оценявам простите неща,оценявам системата на колегата sunrider ,оценявам това че е споделил с нас но просто лично при мен не е практически и икономически целесъобразно спрямо обикновенната система с помпа.И не на пследно място аз си падам по по сложните проекти тип направи си сам като системата ми ще бъде дооста по сложна от тези със помпа http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 41&t=37838 след седмица две ще пусна тема със въпросната система.
Mapek - специалист
Нищо лично, към никого /освен, когато не съм се обърнал лично :-D /. fox_vt, 80л се подгряват с около 3 до 5кW. Нека са максимума - 5, за по-лесно смятане. 200 дена по 5кVV са ти 1000кVV годишно. По ~17стотинки прави 170лв евентуална икономия на година. При добро стечение на обстоятелствата би спестил 2000лв от икономия за ~12 години. Ще издържи ли акумулатора на UPS-а толкова? Сигурно ли е, че цялата техника ще издържи периода без ремонт /който неизбежно би я оскъпил още в крайна сметка/ и още много години след това? Какво да кажем ако парите са взети като заем от банка и ще се връщат точно от спестените от еленергия - с колко още лихвата ще увеличи изплащането?
За пропуснатите ползи. Пропуска всеки, който не си е направил въпросната инсталация по 50литра безплатна топла вода на ден, да речем. Ако са му нужни повече - изпълнява системата двойно и забравя за пропуснатите ползи :?:
lov - майстор
Много трудно а и неправилно е да се прави таква сметка на пропуснатите ползи.А от там и въвращемоста защото всяко домакинство има различна консумация.Аз за себе си съм си изяснил колко са ми нуждите тоест колко съм давал месечно за ток.Обяснявах го преди как боднах един брояч на за моточасове без да знае домочадието за да имам що годе реални показания. Установих че за топла вода заминават малко над 200 kW/h месечно. И сега от ранна пролет до късна есен карам само на соларите.Доподгряването с газовия котел е изключено за да не ме дразни като включва всеки път като развия кранчето.
Сега ако по това направиш сметката ще излезе нещо съвсем друго нали?
Друг е въпроса както писа колегата по горе да направиш система за много пари и да не я ползваш пък после да ревеш че ти е скъпа. И тука във форума има писано за такива изпълнения.Сложил вакумни от най-скъпите на някоя вила дето ходи само в неделята и после реве и пита какво да прави че прегрявала. На такъв какво да как да му обясниш че му трябва само един варел на покрива инищо повече. Да ама се сърди и вика бе ти за какъв ме смяташ аз си имам пари и не мога да се излагам с такава ефтения. Манталитет,иначе си е пълен голю ама трябва да има показност на социалния статус.
sunrider - напреднал
Ето това е цялата работа! Всеки трябва да си реши, за какво се хваща да прави нещо - дали от нужда или да се изфука. Този форум, който все пак се казва "Направи си сам" , а който е паралия и целта му е PR-акция едва ли ще си прави нещо сам, а ще звънне на фирма да му изпълни инсталацията за много пари и няма да се занимава с форуми и съвети.

Тема "Съвет за слънчева инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: