• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 29
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
montoya - майстор
Добре де, 2000 до 2003-4 година когато компютрите, интернет мрежите и мобилните телефони взеха да навлизат масово в България, какво се предлагаше тогава като операционни системи!? Линукс /не знам кой модел/ и ХР уиндоус, все още останки на 98 и 95.
В него период аз също си купих домашен компютър с инсталиран уиндоус ХР, тогава като новобранец не съм се интересувал изобщо от линукс, но с уиндоуса ми беше доста лесно да науча основни похвати и цъкания с мишка, за седмица време се научих с малко проба-грешки да си го преинсталирам сам.
В същото време на 100% съм сигурен, че като начинаещ тогава с компютрите, щях да гледам в линукса като теле в железница, защото не съм сигурен 2001 година дали изобщо е имал линукса графична среда.
Сега вече последните години излизат много дистрибуции и се набляга на графичната среда, но личното ми мнение, че все още са по- грозни колкото и видео и шотове на декстопи да гледам. Въпроса е, че откакто я има графичната среда в убунту примерно е същата ламя на ресурси като седмицата. Иска почти същите гигабайти хард диск, същата РАМ памет ползва и видео.
При такива обстоятелства, как аджеба ще ме привлечете на страната на линукс!? А съм си го инсталирал за проба и имах проблеми с драйвъри, на които пък във форума на УСУ бързо ми намерипа решение в интерес на истината. за безжичните карти и драйвърите им при мен съм писал в предишното си мнение по темата
Та работата тук е за съвсем обикновения юзер, хората които са болшинство потребители на компютри и не ги брида особено какво прави някой си сървър някъде си, освен сигурно ако не е сървър за контарта :mrgreen:
danaildr - специалист
montoya написа:
Добре де, 2000 до 2003-4 година когато компютрите, интернет мрежите и мобилните телефони взеха да навлизат масово в България, какво се предлагаше тогава като операционни системи!? Линукс /не знам кой модел/ и ХР уиндоус, все още останки на 98 и 95.
В него период аз също си купих домашен компютър с инсталиран уиндоус ХР, тогава като новобранец не съм се интересувал изобщо от линукс, но с уиндоуса ми беше доста лесно да науча основни похвати и цъкания с мишка, за седмица време се научих с малко проба-грешки да си го преинсталирам сам.
В същото време на 100% съм сигурен, че като начинаещ тогава с компютрите, щях да гледам в линукса като теле в железница, защото не съм сигурен 2001 година дали изобщо е имал линукса графична среда.
Сега вече последните години излизат много дистрибуции и се набляга на графичната среда, но личното ми мнение, че все още са по- грозни колкото и видео и шотове на декстопи да гледам. Въпроса е, че откакто я има графичната среда в убунту примерно е същата ламя на ресурси като седмицата. Иска почти същите гигабайти хард диск, същата РАМ памет ползва и видео.
При такива обстоятелства, как аджеба ще ме привлечете на страната на линукс!? А съм си го инсталирал за проба и имах проблеми с драйвъри, на които пък във форума на УСУ бързо ми намерипа решение в интерес на истината. за безжичните карти и драйвърите им при мен съм писал в предишното си мнение по темата
Та работата тук е за съвсем обикновения юзер, хората които са болшинство потребители на компютри и не ги брида особено какво прави някой си сървър някъде си, освен сигурно ако не е сървър за контарта :mrgreen:
По това време около 2001-2002 имаше една дистрибуция Тиликс .... също така имаше и Кнопикс, Слакс - това са живи дистрибуции, освен тях имаше и Сусе (ОпенСусе) а да не говорим за уникалния жава десктоп на Сън, който подържаха съвсем за кратко и беше нещо уникално за времет си (около 2004) По това време КДЕ преминаха на версия 4, много преди някой да беше се замислил да прави аеро-то на вистата. Ама който не се е интересувал, той не знае. Убунту излезе 2005-та и направи истински бум сред потребителите.
В Линукс нещата се случват бързо, не е като в уиндоус да чакаш по 10 години за да извадят нещо свястно (от ХР до 7 почти минаха).
Така, че Линукс от 1999 е страшно различен от Линукс от 2000, да не говорим колко голяма е разликата с Линукс от 2012.
А сега да ви кажа какво не може уиндоус ... не може да се инсталира на PowerPC, ARM, Sparc и още много други платформи ... а Debian .. Debian върви и на 8 битови компютри и на суперкомпютри (и смартфони и таблети ... всичко що има процесор).
Ако все пак някой е успял да пусне уиндоус на някоя от изброените платформи, ще се поклоня пред него.
ArturDent - Почти Безобиден
danaildr написа:
Ако все пак някой е успял да пусне уиндоус на някоя от изброените платформи, ще се поклоня пред него.
Поклон: :prayer: АРМ :prayer:
Поклон: :prayer: PowerPC :prayer:
danaildr - специалист
ArturDent написа:
danaildr написа:
Поклон: :prayer: АРМ :prayer:
Поклон: :prayer: PowerPC :prayer:
Ами евала на хакерите дето са го направили ... ама както сам виждаш това все още Win RT още се разработва ... не е сигурно дали ще стане въобще
Иначе за NT3.51 супер ... ама то така или иначе подръжка за него няма, все едно не съществува .
За NT3.51 (за PowerPC) :prayer:
А за другите?
Коя от актуалните ОС на майкрософт работи на тях?
torbalan - Дървен философ
че Power PC съществува ли още като архитектура...
sstefanov написа:
Аз все още не получих отговор на въпроса си, между другото.
Това, което предложихте не е това, което трябва. Обясних вече защо.
и аз не схващам какво точно искаш да направиш, но това за което питаш - аз ежедневно го правя в работата си...

стартирам приложение на сървъра и го гледам на моя си монитор....

с уиндоуса - даже няма нужда да пишеш нищо по конфигурационни файлове... по подразбиране за двама души е активно :)
е, ако искаш повече от двама - има си процедура :)

естествено, технологиите и начина на реализация е различен, но е факт - че и с уиндоус може :)
danaildr - специалист
torbalan написа:
че Power PC съществува ли още като архитектура...
sstefanov написа:
Аз все още не получих отговор на въпроса си, между другото.
Това, което предложихте не е това, което трябва. Обясних вече защо.
и аз не схващам какво точно искаш да направиш, но това за което питаш - аз ежедневно го правя в работата си...

стартирам приложение на сървъра и го гледам на моя си монитор....

с уиндоуса - даже няма нужда да пишеш нищо по конфигурационни файлове... по подразбиране за двама души е активно :)
е, ако искаш повече от двама - има си процедура :)

естествено, технологиите и начина на реализация е различен, но е факт - че и с уиндоус може :)
Има неща за които Линукс е по-удобен и такива за които Уиндоус е по-удобен. Но твърдението, че Уиндоус е всйо и вся е абсурдно. Да за офис пакета е ОК, Да за Игри е ОК, но за други дейности отстъпва на MacOS X за трети пък Линукс е фаворита. А това че някой е свикнал с едното и не иска да погледне другото е вече съвсем друг въпрос.
ако погледнеш началото на темата - въпроса е за работна станция, което предполага офис и някои други програми (част от изброените от питащия изобщо ги няма за линукс), евентуално някои игри, и всички линукс фенове се нахвърлихте да обяснявате колко е велик линукса и как може да прави това и онова, дето с уиндоус се прави по друг начин и е трудно... е да, ама на колцина им е необходимо това?

и в този ред на мисли - някой хора превръщате линукса в цел (даже бих казал, че за някой е фетиш), докато линукса би трябвало да е средство, с което да си решава проблемите човек...

не разбирам защо трябва да се правят героизми в мирно време, да се търсят симулатори и прочие, когато човек може да си купи компютър с инсталиран уиндоус (тогава се плаща далеч по-малко за операционната система, отколкото ако я купиш отделно) и да си го ползва така, както е... при това положение от потребителя ще се иска само да си свали от сайта на микрософт антивирусната (абсолютно безплатна и към момента май е най-добрата) и да си инсталира приложенията (с инсталации на програми под уиндоус може да се справи всеки, който може да чете), с които ще работи...
danaildr - специалист
torbalan написа:
ако погледнеш началото на темата - въпроса е за работна станция, което предполага офис и някои други програми (част от изброените от питащия изобщо ги няма за линукс), евентуално някои игри, и всички линукс фенове се нахвърлихте да обяснявате колко е велик линукса и как може да прави това и онова, дето с уиндоус се прави по друг начин и е трудно... е да, ама на колцина им е необходимо това?

и в този ред на мисли - някой хора превръщате линукса в цел (даже бих казал, че за някой е фетиш), докато линукса би трябвало да е средство, с което да си решава проблемите човек...

не разбирам защо трябва да се правят героизми в мирно време, да се търсят симулатори и прочие, когато човек може да си купи компютър с инсталиран уиндоус (тогава се плаща далеч по-малко за операционната система, отколкото ако я купиш отделно) и да си го ползва така, както е... при това положение от потребителя ще се иска само да си свали от сайта на микрософт антивирусната (абсолютно безплатна и към момента май е най-добрата) и да си инсталира приложенията (с инсталации на програми под уиндоус може да се справи всеки, който може да чете), с които ще работи...
Всъщност ако в офиса няма да ползваш Ексел, Линукс върши работата на 100%.
Единствения проблем са Фотошоп и Ексел + още няколко строфо специфични програми. Но 99.99% от офисине не ползват това. Което значи че 99.99% от нуждите на обикновения потребител се задоволяват от Линукс. НО тука хардуйдоусците заявиха че Линукс не става за нито едно от нещатта. За това и темите като тази винаги се израждат.
офис без ексел??????
че тва е кандидат за най-кратък виц :)

опън офиса нямаше ли нещо подобно на ексел?

http://www.openoffice.org/product/calc.html
Последна промяна от torbalan на пет май 11, 2012 1:37 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Не виждам смисъл да продължаваме въобще тази тема.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 29

Тема "Linux vs Windows" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: