• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
inspo - майстор
Здравейте
Идеята е да направя вратите на астрата да светят след като се отворят.
Проблемът е, че ако се вземе маса от бутоните на вратите като се отвори една врата ще светват всички.
Единствената идея която ми идва в момента е да сложа по още един бутон на всяка врата,но не ми се пробиват вратите или колонките.
Някой правил ли е нещо подобно и как?
Има автомобили с фабрични светлини във вратите, ако някой знае как е решено захранването нека сподели.
Писах и в опел форума, но въпросът според мен е повече за тук отколкото за там.
Тани - модератор
Трябва да сложиш по един диод на всеки бутон , за да не ти връща масата от другите бутони. Бързам за срещата и не мога да ти дам схема!
SHADOWAWS - специалист
А на мен ми се върти друга идея:
Ако човека има зумер - към него. Все пак бутона е нормално затворен, което ще рече на БГ, че когато вратата е затворена, веригата е прекъсната. Следователно като се отвори вратата ще се затвори веригата и зумера сработва + осветлението за дадената врата.
Естествено това е решение за едната врата. Но може да се приложи за всички врати. Има и един плюс: така поне ще имаш сигнализация за отворени врати ако сложиш по един такъв ключ на всяка врата и ги вържеш към зумера (ако имаш такъв де).
inspo - майстор
Тани благодаря за идеята с диода. Когато имаш време пусни схемата за която спомена.

SHADOWAWS колата си има зумер за забравени светлини, но не виждам каква връзка има зумера тук.
Идеята е като отвориш една врата да не светят и другите три.

Edit

Това с диодите никога нямаше да се сетя :?:
Разрових се из вкъщи и намерих четири диода КД202 А вързах ги пробно по схемата която ми трябва и всичко е 6+
В крайна сметка схемата която се получи е тази от картинката.
Само не знам дали не трябват още някакви елементи или само диодите са достатъчни?
Да не вземе да цъфне нещо след време :-D

Прикачен файл

door lights.GIF
door lights.GIF (8.34 KиБ) Видяна 6726 пъти
Последна промяна от inspo на пон май 14, 2012 12:07 pm, променено общо 2 пъти.
miroton - майстор
За да светне плафона трябва да обърнеш диодите.
SHADOWAWS - специалист
Забравих да уточня за кой зумер говоря - моя грешка!
Са нямах предвид зумера за забравени светлини а за забравен ключ в стартера (а поне и за това имам на моето Сузуки) и ако ключа ми е в стартера и отворя вратата ми и пищи. Са дано си ме разбрал колега. :-D
taxi855 - специалист
Ако съм разбрал правилно , искаш да се осветява под вратата когато е отворена? Такава екстра има Vectra- B , може и да пасне нещо на Астрата.
inspo - майстор
Да това ще правя, но не ми трябват плафони от други коли или подобни.
Идеята ми е да бъде със светодиоди.
Ето две снимки с gsm-а на първата направена врата.
Като стане всичко ще направя тема.

Прикачен файл

12052012047.jpg
12052012047.jpg (26.78 KиБ) Видяна 6835 пъти

Прикачен файл

12052012045.jpg
12052012045.jpg (71.43 KиБ) Видяна 6835 пъти
Тани - модератор
inspo написа:
Тани благодаря за идеята с диода. Когато имаш време пусни схемата за която спомена.
Разрових се из вкъщи и намерих четири диода КД202 А вързах ги пробно по схемата която ми трябва и всичко е 6+
В крайна сметка схемата която се получи е тази от картинката.
Само не знам дали не трябват още някакви елементи или само диодите са достатъчни?
Нищо повече не ти е необходимо. Предполагам след като схемата си я пробвал успешно, е просто техническа грешка , че си ги обърнал на схемата която си начертал. Както ти е споменал miroton начертани са обратно. И да сбъркаш , и ги обърнеш , няма какво да изгори , така че спокойно! Няма смисъл да чертая каквото и да било - ти си ме разбрал идеално!
inspo - майстор
miroton написа:
За да светне плафона трябва да обърнеш диодите.
Тани написа:
Както ти е споменал miroton начертани са обратно.
Благодаря и на двамата за корекцията. Объркал съм ги.
Тя и без това схемата беше много грозно направена.
Промених я. Дано тази е наред :-D
Последна промяна от inspo на пон май 14, 2012 12:08 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Схема за свързване на осветление във врати ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: