• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 29
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
sstefanov - майстор
Така е, ако лаптопа пристига с предварително инсталиран Линукс. Ама ако е с FreeDOS?
torbalan - Дървен философ
danaildr написа:
torbalan написа:
ми като е друга причината - давай адекватни примери, а не се излагай като кифладжия без кифли...
Причините са много. Главно философията "купи си го, а ако не ти свърши работа ние ще ти го дооправим, за което ще си платиш пак".
После нуждата от антивирусен софтуер, после необходимостта да си пазиш дисковете с драйверите за всички устройства (видеокарти, дъно недай си боже да имаш някой скъзи контролер), после идват проблемите с настройки набутани на невъобразимо закътани места ... После невъзможността да настроиш различни резолюции на екрана за отделните потребители (не съм пробвал при седницата как е ... а скоро чух за някакъв софтуер който го можел това за ХР).
Другото което не ми харесва е че трябва да чакам да ми "зареди всички картинки" за да почна да работя. Дразнещ проблем за мен е , че ако сега поискам да си инсталирам програмка на домашния компютър, при уиндоус ще трябва да ползвам някакъе VNC или TeamViewer за да го направя, това води до бавене, ако връзката е по-бавна ... при линукс този проблем отсъства, имам възможност да инсталирам програмите отдалечено без да товаря връзката. И още много дребни неща. Сега знам какво ще ми отговориш ........ ще ми изброиш решение за всеки от проблемите. Наистина решаването им не е толкова сложно но иска допълнително четене. А до колкото разбирам, според вас точно допълнителното четене е най-големия проблем на линукс (за повечето хора).

толкова глупости на куп рядко съм виждал изписани...
дори няма смисъл да ти отговарям, защото очевадно не си ползвал уиндоус или пък ако си го ползвал - грам не си пробвал да четеш нещо от хелповете...

абсолютно продължаваш в стил кифладжия без кифли...
SHADOWAWS написа:
ПИИИИИЧОООООООВЕЕЕЕ СПРЕТЕ! джама не го купувате, КУПУВАТЕ правото да го ползвате ВРЕМЕННО! ...
и това къде точно го пише в лицензионното споразумение?

на практика е вярно, че го ползваме временно, лиценза дето имам за ХР вече не го ползвам :)
но нищо не ми пречи да продължа да го ползвам, ако все още съществува подохящ хардуер...

някой май бъркат договорите дето ги сключва държавната администрация с общата политика на MS
sstefanov - майстор
Така е, ти никога не ставаш собственик на Windows, т.е да можеш да го продаваш или да правиш каквото си искаш с него. За справка: EULA за XP.
http://slated.org/windows_xp_eula_in_plain_english
Особено интересни са точките:
2.1 Digital Rights Management.

You agree that at any time, and at the request of “content providers” Microsoft may disable certain features on your computer, such as the ability to play your music or movie files.

2.3 Internet-Based Services Components.

You agree that Microsoft can automatically and without your consent put new software on your computer.

2.4 Internet Gaming/Update Features.

Microsoft may collect information about your computer and may share it with other companies, but this may not include personal information about you.

3. RESERVATION OF RIGHTS AND OWNERSHIP.

You have only the rights granted in this EULA. You do not have the right to do anything with Windows XP Home not covered by this EULA.

и т.н.

Харесва ли ви? На мен - не.
Последна промяна от sstefanov на нед май 13, 2012 12:32 am, променено общо 1 път.
получаваш това, за което плащаш...

има вариант и да го препродаваш, вграждаш и т.н.

да, факт е - уиндоус не е безплатен :)

същото е практически с всеки друг продукт на интелектуалния труд...
като си купиш ДВД с филм или музика - можеш ли да го препродаваш, вграждаш, прожектираш пред публика...

до момента никой не е оспорвал факта, че уиндоуса е платен :)
sstefanov - майстор
torbalan написа:
...
има вариант и да го препродаваш, вграждаш и т.н.
...
Няма такъв вариант! Покажи ако си го прочел някъде.
Виж точка 5 от EULA.

Всъщност лиценза е най-голямата разлика в двете системи. Едната ти дава лиценз за свобода, а другата - лиценз за подчинение. Изберете сами. :)
четеш лиценза, за който плащаш...

има и други варианти, не се заслепявай чак толкова от линуксите :)

предполагам си виждал телефони с уиндоус ;) някакси ги продават...

все пак да се върнем към въпроса поставен в началото на темата :)
danaildr - специалист
torbalan написа:
danaildr написа:
torbalan написа:
ми като е друга причината - давай адекватни примери, а не се излагай като кифладжия без кифли...
Причините са много. Главно философията "купи си го, а ако не ти свърши работа ние ще ти го дооправим, за което ще си платиш пак".
После нуждата от антивирусен софтуер, после необходимостта да си пазиш дисковете с драйверите за всички устройства (видеокарти, дъно недай си боже да имаш някой скъзи контролер), после идват проблемите с настройки набутани на невъобразимо закътани места ... После невъзможността да настроиш различни резолюции на екрана за отделните потребители (не съм пробвал при седницата как е ... а скоро чух за някакъв софтуер който го можел това за ХР).
Другото което не ми харесва е че трябва да чакам да ми "зареди всички картинки" за да почна да работя. Дразнещ проблем за мен е , че ако сега поискам да си инсталирам програмка на домашния компютър, при уиндоус ще трябва да ползвам някакъе VNC или TeamViewer за да го направя, това води до бавене, ако връзката е по-бавна ... при линукс този проблем отсъства, имам възможност да инсталирам програмите отдалечено без да товаря връзката. И още много дребни неща. Сега знам какво ще ми отговориш ........ ще ми изброиш решение за всеки от проблемите. Наистина решаването им не е толкова сложно но иска допълнително четене. А до колкото разбирам, според вас точно допълнителното четене е най-големия проблем на линукс (за повечето хора).

толкова глупости на куп рядко съм виждал изписани...
дори няма смисъл да ти отговарям, защото очевадно не си ползвал уиндоус или пък ако си го ползвал - грам не си пробвал да четеш нещо от хелповете...

абсолютно продължаваш в стил кифладжия без кифли...
Благодаря, развесели ме ... искаш конкретен пример, давам.... после "не си чел хелповете" .
Всеки един от примерите дето ти изброих мога да си реша сам, но не искам да влагам труд в това, защото като обикновен потребител искам всичко да ми е готово за работа. Това, че моите причини ти се виждат смешни на теб .... ами и твоите за мен са смешни, но аз не те наричам "кифладжия без кифли". Ето представи си, че това са проблемите на един тъп юзер ... как да си ги реши той. Аз си ги реших като не ползвам майкрософт. Много странно ми става, как неглижираш задължителното допълнително четене при уиндоус, а същото такова при линукс ти е голям проблем . А за отговор, ако искаш отговаряй ... все ми е тая. Нямам намерения да споря с теб.
SHADOWAWS - специалист
Торбалане женами е бивш служител на Майкрософт България! Какво повече да ти кажа за Майкрософт и тяхния интерес, политика, ОС и маркетинг и реклама? Да мога МНОГО да ти говоря и за тях, както и за Линукс.....ма нема сми просто! Гледам че си дървен философ!

Знаете ли кои репорти на МС се взимат под внимание? Тези на големите спонсори! На теб, мен и кмшията...да го духаме, независимо че имаме фирми и сме купили 20, 50 или 300 лиценза за боза ХР Виста или 7. В този случай сме дойни крави - не сме спонсори на МС за да ни се обърне внимание. Е реално вниманието дето ще ни обърнат е като съпорта на *88, демек ще ни мажат очите с лайна и ще ни викат че е маска за красота......и реално после разговора ще завърши с "какво друго може да сме ви полезни" или "с нещо друго да помогнем?" , а реално нищо не са направили и няма да направят!
stivemaster - майстор
Адаш колегата пише че се доставя минилаптопчето с линукс а не с фрий дос така че ...
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 29

Тема "Linux vs Windows" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: