• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
cefy - специалист
Привет, колеги!
Поствам темата с идеята да съм полезен на новостроящите и/или новоремонтиращите!
Както се казва - човек се учи докато е жив!Или не питай старило а питай патило!
Да не се разпилявам та направо по въпроса - Какъв цвят да ни е фасадата на къщата?
Без въобще да се замисляме със съпругата опраскахме една жълта фасада с минерална мазилка и резултата - няма друга къща в района на селото която да привлича повече мухи, комари, оси, пчели, пилета и т.н. Страхотно красиво е жълтото, много добре стои с кафявата дограма, фасадата на първия етаж е облицована с оразмерен пясъчник, казвам Ви красота (щото си е наша)...., НО.....
Колеги - мислете преди да вземете окончателно решение за цвета - визията следва да е част от функционалността - за почти 4 години живот на село съм принуден всяка година да викам ДДТ фирми да ми обработват фасадата, мухите са навсякъде, осите си правят гнезда всяка година, всяко петънце от набезите на птички, мухи, др. си личи и не може да се скрие, привличаме всичко летящо в района...
Теорията ми за цвета се потвърждава и от следните факти:
1. Комшиите гледат животни - при тях има по-малко гадинки отколкото при мен;
2. Фирмите обезпаразители - доказват, че всяка жълта фасада привлича в пъти повече летящи гадинки, отколкото всяка друга
3. Напостроиха се около мен/отремонтираха се няколко къщи в по-тъмни и бледи нюанси - няма го проблема.
Така, че колеги - мислете!Опитвам се само да съм полезен на някой друг за да не допусне такава досадна...."грешка" (или по-правилно е недомислица) и да каже после "как не съм се сетил"?!
Не натрапвам мнение, няма и да си сменя цвета в скоро време, ако някога се наложи ремонт по фасадата и мазилката - ок, но не сега.....
И на един човек да съм бил полезен все е кяр!
radius - майстор
Мерси за интересната насока за размисъл, за мен е полезно.
schuldiner - майстор
Може пък да не ти е чак толкова сериозен проблемът. Потърси за "bee's purple" и дано измислиш прост начин фасадата ти да не отразява ултравиолетово... Например като спреш да я миеш всяка година...

За класика против инсекти навсякъде приемат светлосиньото (студените оттенъци). Зависи и от конкретните гадинки, ама из Европа, а и в съседните страни то е най-популярно за целта.
Mega - специалист
... В доста литература се препоръчва да се движим в гората в дрехи с неутрални или горски цветове. Така насекомите не се привличат към нас. Аз гледам да го спазвам и има ефект. Ако сложа нещо ярко и ме налитат веднага.
cefy - специалист
Радвам се, че дадох насока за размисъл на radius!!!
Пак да кажа - не е страшно сериозен проблем, просто е досадно...
Защото не съм се замислял, когато започнах да строя! Всеки в края на краищата сам преценява, премисля, решава...ако някой преди 4 години ми беше просто споменал, че има такава възможност, щях сериозно да се замисля преди да взема окончателното си решение!
Та затова и се опитвам да споделя мнение, което на някого може да е полезно!
Разбира се всичко си зависи и от мястото, климата, околната среда, наличието на животни в околността и т.н., но при мен е налице...
Иначе се справям - пръскане (професионално) - 1 път годишно, комарници/мрежи, хигиена, яки мухобойки и т.н.
Успех на мислещите!
zimel - специалист
Аз пък чух една история, която на мен ми звучеше смешно но на собственика му се ревеше...

Избрали си за цвят някакво шоколадово кафяво , обаче кълвачите като го помислили за дърво... "и ела да видиш" , цялата фасада на дупки... до тухла и бетон. :shock:
kavi67 - специалист
Все си мислех,че жълтият цвят(дали в комбинация с друг,или самостоятелно),ще е хубава гледка.Но,до нас вдигнаха кооперация,и й избраха за цвят бяло в комбинация с жълт цвят.Вярвайте,по-грозна гледка от това не бях виждал!Ама никак не й ходи,язък за големият труд дето хвърлиха по нея - съсипаха й визията съвсем!Стой така едно.........недовършено...постно!!!
VLADO66 - майстор
Избирaнeто нa цвят зa фaсaдa e достa спeцифичнa дeйност.Ако нe можeтe дa си го прeдстaвитe мaщaбно можe дa бeрeтe горчиви плодовe.Комбинaциятa от цвeтовe можe дa подчeртae aрхитeктурни eлeмeнти,дa подсили обeми и т.н.Основно прaвило e aко сe избирa комбинaция от цвeтовe то тe трябвa дa сa нaй-мaлко прeз тон -по този нaчин сe постигa нeобходимия контрaст.Също трябвa дa сe съобрaзи чe тъмнитe цвeтовe сe нaгрявaт по силно.Въобщe цвeтa нa фaсaдaтa нe e рокля/дълго щe го глeдaтe/ и нe слушaйтe жeнaтa/мъжa/ и aко нe стe убeдeни в своитe възможности ползвaйтe профeсионaлнa консултaция.Зa вaс избрaния цвят можe дa e супeр ,но когaто къщaтa ви стaнe готовa откривaтe чe стe нaпрaвили eдно огромно мaлeби,a съсeдитe ви глeдaт стрaнно и сe подхилвaт в шeпичкa.
Здравейте, реших да събудя стара тема, от колкото да пускам нова. Тъкмо си боядисахме къщата в жълто и бяло, имаме и кафява дограма. Стои много добре и според мен няма вид на незавършена. Но питането ми е за друго. По белият цвят започнаха да се появяват едни кафяви петънца, които приличат на кал. Мисля че успях да видя едно насекомо, приличащо на оса, да оставя такава точка, но не съм сигурен. Петънцата са осново по бялото и само под плочата, по стената няма...все още.

Някой има ли идея от какво се получават и как да се преборим с тях. Няма и 2 седмицаи от как завъшиха къщата, а вече почват да стават доста. Ще сложа и снимки скоро.
toni_g79 - специалист
Снабди се с водоструйка :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Цвят на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: