• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
radiocontrol - специалист
Здравейте,от известно време ми се върти една идея в главата и е крайно време да я снеса тук :yawinkle: .Разполагам с една тераса от 30кв.м и ми се иска да я изпълня с дървена настилка май декинг му викаха обаче като проверих цените на това което се предлага нещо по изтръпнах цена под 120лв за квадрат не видях.Та въпроса ми е ако дам поръчка на дърводелец за изработката на това дюшуме дали ще може да стане.Какъв материал е най удачно да се използва и още по важното е какви лакове и имрегнанти да се нанесат за да може да издъжи на външните атмосферни условия.Ако някой е правил нещо такова моля да сподели или хора който имат представа как се прави това . :?
Благодаря
stiv1961 - майстор
Има една тема за декинг, питай колегата Миланов, и ма и по 60-70 лв./м2.
viewtopic.php?f=29&t=13757&hilit=%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3
http://www.parketimilanov.com/index.php ... 1&Itemid=9
v_tan - специалист
И на мен ми предстои същото упражнение. Мисля да подготвя дъските, да ги импрегнирам във вакуум камера (кафяво) и после с някякви масла за декинг. Мисля че не е удачно лакирането. Със сигурност в моя случай дървесината ще е иглолистна. Ще видим колко ще изкара.
parketmilanov - специалист
нещо не питате чичко гугъл както трябва има много видове дървесини с цени 50-75лв/м2 :)
като се започне от северната дуглазка,лиственицата,бангерай,кекатонг,даная,масарандуба,кумаро,мербо/merbau/,бамбук декинг
от 75-100лв/м2- мербо с по-голями размери ,махагон/sapele/ипе,гарапа,тик дори
а дали може от чам /че може може но не трябва:)
аз самия си направих едната тераска от чам даже я има снимана в темата за декинг настилките
viewtopic.php?f=29&t=13757&start=80
единственото което трябва да се знае за чама че или трябва да се омаслява два пъти почесто от изброените по-горе дървета или ще почне да загнива или да става сиво кафеникав и няма да е лицеприятен за гледане
мойто чам си го мажа 4-6 пъти годишно като 2 от пътите слагам и цвят за да го подържам в това червеникаво тикообразно цвят
при всички случаи за мен е по-добрата и по-комфортната настилка за мястото с масата от колкото теракот ,камък или гранитогрес/еле полиран/:)
поздрави и успехи и поствайте снимки после в темата за декинга
toni_g79 - специалист
Нищо му няма на чама за дек,екстра си е.Слагаш го отиваш до баумакс взимаш това дето все се мъча да го обясня какво е (външен байц) http://dulux.trade-decorating.co.uk/pro ... dstain.jsp те тава те в какъвто цвят си искаш удряш му две ръце и забравяш поне за 5 години :)
Аз всичките декове които съм боядисвал са били все чам.Вярно е ,че не знам точно кой вид чам де :-D
удряш му две ръце и забравяш поне за 5 години

теоретично е така ама точно не е баш така нищо че дулукс го докарват на имидж голям
попрестарават се малечко...:)
toni_g79 - специалист
при всички случаи външния байц кара повече от ЛАК.Пробвал съм и мога да го твърдя .Няма какво да му се бели,най-много при силно натоварени зони,където се ходи,след 2-3 години да се поизтърка.Това за много силно натоварени зони,при домашно употреба няма да мръдне....... говоря за марки които ги няма тук,но едва ли дулукса е по-нискокачествен ,щом си позволяват да дават гаранция,не съм боядисвал 1 или две веранди.Веранда лакирана с Кабот-лак за дек,въпреки голямото си име,се белеше всяко лято,с външен байц кара минимум 4-5 години и захабяването се получава само където се ходи, иначе няма мърдане.. Ползвано,видяно проверено ......... лака не е за външни условия,особено къде го пече слънце.........
radius - майстор
[quote="v_tan"] Мисля да подготвя дъските, да ги импрегнирам във вакуум камера (кафяво) [quote]
Импрегнаторите не са безвредни, поне на Бохемита съм чел листа за безопасност. За покрив как да е, но за под на тераса не бих ползвал. Освен, ако няма някакви безвредни, но ме съмнява, все са някакви медни съединения.
привет колега toni_g79-мисля че има грешка някаква колегата в темата пита за декинг/подова настилка /
а този дулукс е за защита за дограма което си е съвсем друг сектор.
АТМОСФЕРЕН ЩИТ БАЙЦ ЗА ДЪРВО УЛТИМА
DULUX WEATHERSHIELD WOODSTAIN EXTERIOR ULTIMATE

Висококачествен байц с разтворител и водоотблъскващ сатенен финиш. Уникалната УЛТИМА технология за защита на дограма от дърво при сурови атмосферни влияния до 10 години, ако се спазват инструкциите за работа. Подходящ е за всички видове дървесина.

ако има голям бюджет има доста фирми които имат и представителства в българия за материали за декинг настилки, а ако бюджета е по-свит винаги има и по бюджетни и никак не лоши варианти за обмазване на терасата ,независимо дали е тик,бангерай,или най-обикновен чам/апропо мисля че го казах някъде тук но с риск да се повторя ще го кажа пак едната ми тераска в двора ми е от обикновен чам даже който му е интересно да поглене и снимки за нискобюджетна тераса :)
вече 2 ра година се държи много прилично за вложенията си и за 4 те години които ми трябва да издържи преди по-големия ремонт-
download/file.php?id=49154&mode=view
download/file.php?id=49153&mode=view
download/file.php?id=49152&mode=view
download/file.php?id=49151&mode=view
v_tan написа:
И на мен ми предстои същото упражнение. Мисля да подготвя дъските, да ги импрегнирам във вакуум камера (кафяво) и после с някякви масла за декинг. Мисля че не е удачно лакирането. Със сигурност в моя случай дървесината ще е иглолистна. Ще видим колко ще изкара.
така като гледам ако го обмазваш 2 пъти в година с масла за декинг което не е чак толкова много като бюджет
ще искара според мен поне 10-15 ина години с тук там дребни ремонти/смяна на някой друг винт /а може и повече знае ли човек.
  • 1
  • 2

Тема "Дървена настилка на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: