Ел. инструментите. Консумативи.
witchblood - помощник
Нека и аз да се похваля с нещо - циркуляр - за целта е необходим мотор от пералня но с дълга ос и винкели, малко заварки, стругарски услуги, измерване, свързване на кабелчета и краен финиш-боя.
Дългата ос е за да може от другата страна да се закачи шмиргел или полир шайба. Стърчащата част на режещия диск и 5 см. за да може да реже поне до 3-4 см. При 5 см. има спиране на мотора но е преодолимо ако леко се подава дървения материал. Оборотите на този мотор от центрофуга руска са добри и летви от по 2 см. се режат доста добре. Предпазител е направен от долната страна на циркуляра. Ограничитела е направен на плъзгач за да може да се режат дъски по размер. Финиша е с американска боя син металик Хамър. Единствено ако се прави шмиргел е необходимо да му се добави предпазител за безопасност.

Прикачен файл

DSCF0118 - Copy.JPG

Прикачен файл

DSCF0117.JPG
DSCF0117.JPG (47.14 KиБ) Видяна 13013 пъти

Прикачен файл

DSCF0116.JPG
DSCF0116.JPG (89.61 KиБ) Видяна 13013 пъти

Прикачен файл

DSCF0115.JPG
снимки
DSCF0115.JPG (69.11 KиБ) Видяна 13013 пъти

Прикачен файл

DSCF0114.JPG
DSCF0114.JPG (72.31 KиБ) Видяна 13013 пъти
a_nikolov - специалист
Двигателя от тая центрофуга е слаб. Имам опит с подобен и ти гарантирам, че ако го смениш с по-мощен ще работи без проблем. Иначе като идея, ако направиш двигателя на подвижна основа триона може да потъва или застава под ъгъл.
Има серия ЕЛЕКТРОДВИГАТЕЛИ ЗА ЗАДВИЖВАНЕ НА ЦИРКУЛЯРНИ ДИСКОВЕ С АЛУМИНИЕВ КОРПУС И ВГРАДЕНА СПИРАЧКА производство на Елпром Харманли.
Като цяло си се справил отлично.
witchblood - помощник
Благадаря много за идеята ще помисля какво може още да се направи нали затова го публикувах тук със снимки за идеи. Ще се радвам да дадете още някоя преди да реша как точно да подобря машинката.
kam34 - специалист
Много паянтова конструкция. Виждал ли си колко са масивни и тежки циркулярите. Тва нещо ще вибрира и тресе яко.
witchblood - помощник
kam34 - съжалявам за разочарованието Ви и без да се заяждам мого да твърдя, че вибрации няма, а конструкцията е с 35 х 35 х 4 мм заварен винкел. Разпробил съм ламарината отгоре за да може да се добавят допълнително различни функции + циркуляра. Както колегата a_nikolov писа и се съгласявам с него моторът е по-слаб и затова няма сътресения. Ако имате някаква идея за подобрение по-добре ми я дайте бих се съобразил с препоръките, не мисля че сте тук във форума за да се нападаме. Нали затова е този форум за идеи и за осъвършенстване на това което сами си изработваме /направи си сам/. Важно е да е евтино, ефикасно, безопасно и да върши работа.
a_nikolov - специалист
Прав си witchblood. Форума е направи сам с малко средства и подръчни материали. Но ако се замислиш и kam34 има право. Ако качиш по мощен двигател по всяка вероятност ще се появят и вибрации. Имам наблюдения с подобна конструкция. Сега като поглеждам двигателя се сещам, че има заводски двигатели, които са по "плоски" така да се каже. В смисъл губиш по малко от диаметъра на триона в диаметъра на двигателя. При това са предназначени точно за циркуляр. Друг вариант е да използваш ос с "черупки". Някъде по битаците можеш да намериш на добра цена. При мен тук в Благоевград има едно магазинче до пазара дето се продават всякакви такива. Или да питаш в ПТГ Ямбол (не им правя реклама в никакъв случай). Там по "ръчен труд" правят една малка плания и циркуляр. Можеш да се поинтересуваш само от цената на оста с черупките.
Като друга идея можеш да помислиш за плот.
witchblood - помощник
Благодаря за уточнението наистина един пубав плот с предпазители би било чудесно, иноче ще се съглася , че с по можен мотор ще има вибрации, ще поогледам от къде какво може да се закупи на по-нормални цени - не ми се иска да го оскъпявам много. Ако е за повече пари в магазините има и професионални машини :yawinkle:
Тези дни ще направя няколко чертежа и според финансите може да сглобя още нещо.
А съвети приемам не съм от твърдоглавите да измислям колелото. Ще се радвам на повече съвети със снимки или някой линк към нещо което да използвам и като идея.
=D>
bulhomes2 - майстор
Щом мислиш да търсиш друг мотор, по-добре си купи за 50 лв един ръчен циркуляр и го закрепи отдолу. Ще можеш да променяш ъгъла на рязане и дълбочината, а и винаги можеш при нужда да го извадиш от там и да го ползваш за ръчен.
profesionalist_wood - майстор
И аз така смятам,че е по-удачно да вземе ръчен циркуляр защото има повече възможности за работа
a_nikolov - специалист
Да, наистина е така, но човека вече е почнал да разработва. Инак вземаш един ръчен циркуляр, работна маса с менгеме, измисляш един плот и машината е готова. Хем е малка и се разглобява, пък и има две приложения - и настолен и ръчен циркуляр. Ако си имаш и обер фреза на същия плот ползваш и нея като стационарна.
Не, че и на тая не може, само плот и трябва.
Като друга идея за колегата witchblood. Това все пак е режеща машина. Няма да е лошо над триона да имаш предпазител. Също така и авариен стоп бутон. Сега се сещам, че и двигателите произвеждани специално за циркуляри имат и спирачка. При теб няма как да се постави, но просто е интересно хрумване на производителя.

Тема "Направи си сам циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: