• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
В т.3.2. от първия пост го писах:
4С ( четири сезона) = високоенергийно = Sunergy .
Въпрос:
Правилно ли мисля: получавам за даден пакет, коефициент 1.2, а за друг 0.9 W/m^2.K
T.e. разлика 0.3 W/....
Значи, ако имам 30кв.м. стъкла и вънка е -20, а вътре 20, то ще губя
0.3*30*40=360 W повече за цялата къща, ако ползвам по-лошия пакет.
Tsilkov - майстор
Не топлозагубите се изчисляват за цял сезон - иначе не можеш да им хванеш края кога топлиш,кога не ,колко е студено :lol: .Има един параметър които се нарича "денградуси" това е сумата на разликата от средната дневна температура и 22 грдус(отоплителната вътре) за целия сезон.За София всяка година са около 2900 плюс/минус 50.Като умножиш 2900*24(колкото са часовете в денонощието) се получава 69600 час градуси.Аз грубо го зимам 70 000 че ме мързи да смятам.За Южна България сигурно ще падне до 60 000 ,а за северна над 80 000 (нямам данни за там).Като умножиш коефицента на топлопреминаване U (Wm2K) ще получиш колко ват/часа годишно ще изхабяваш.Като разделиш на 1000 ще станат киловатчаса годишно kWha.
Не знам дали стана много ясно ама питай ако има нещо :lol:
radius - майстор
Значи, ако правилно съм разбрал, приемам 70000 ( и аз не знам точно колко) и при разликата от 0.3 ще имам
70000*0.3/1000 = 21 kWha .
miliad - майстор
До тук не видях някой да е писал.Цвят ТЪМЕН ДЪБ е кошмара на дограмаджията особено с южно изложение. Като съвет за цвета-никакви големи крила от типа 900/1500 или врати по 2250 високи независимо от кой профил се прави и кво желязо слагат.
stenmark - специалист
miliad написа:
До тук не видях някой да е писал.Цвят ТЪМЕН ДЪБ е кошмара на дограмаджията особено с южно изложение. Като съвет за цвета-никакви големи крила от типа 900/1500 или врати по 2250 високи независимо от кой профил се прави и кво желязо слагат.
Това е много интересно,но дай малко повече информация за нас неинформираните.Междудругот ще си слагам дограма с цвят венге и френски прозорец с размер 2.9/2.1 като по средата е врата.Някакви съвети.
radius - майстор
Явно профила се нагрява много, като е тъмен. Омеква ли или има големи топлинни разширения и оттам невъзможност да се напасне и за ниски и за високи температури ?
Какъв е проблема с височината на вратите ( ще ги направя на 2м, а отгоре фикс)?
Имам и 3 прозореца 90/150.
VLADO66 - майстор
Тези тъмни профили не ми харесват особенно,едно заради горната причина,друго че ми стоят малко пластмасови.Моята е златен дъб и няма проблеми на южните прозорци.
Tsilkov - майстор
radius написа:
Какъв е проблема с височината на вратите ( ще ги направя на 2м, а отгоре фикс)?
Имам и 3 прозореца 90/150.
Той проблемът е ясен - големи подпорни разстояния ,ама според miliad трябва ся всеки проозорец да го нацепим на 10 парчета та да стане златен като цена и слънце през него да не влиза.Изобщо идеята на прозорците е не да влиза светлина/гледка навън ами дограмаджийте да им е удобно/познато за работа и да вземат повечко пари :lol:
miliad - майстор
Тъмните цветове се нагряват повече от слънцето и се получава по голямо линейно разширение .
Не казвам че трябва да си нацъкаш прозореца на 10 части, а да го направиш съобразно възможностите на профила. Никой не иска да е абониран за сезонен реглаж нали?Фирмите дават гаранция 1,2,5 години и после-сиренето е с пари.
radius - майстор
Някой има ли наблюдение върху Рехау Euro 70 спрямо Euro 86. Второто е 6 камерно, по-широко, но дали е по-здраво. Ясно, че изолира малко по-добре, но за мен е важна здравината на дограмата ( да не вземе да провисне или да се разкриви). Доколко зависи от профила и доколко от укрепващата пластина? Може ли да се очаква Euro 70 и Euro 86 да се държат еднакво при монтиране на 2 мм шина вътре? Или шината е различна за двата профила и при 86 е по-здраво.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 21

Тема "Избор на дограма, монтажник и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: