Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Понякога се прави и за удоволствие,за кеф!Да ти е густо на душата!Защо ходиш на ресторнт да даваш луди пари, като може жената да зготви и в къщи! :?
fox_vt - майстор
sunrider написа:
Ето това е цялата работа! Всеки трябва да си реши, за какво се хваща да прави нещо - дали от нужда или да се изфука. Този форум, който все пак се казва "Направи си сам" , а който е паралия и целта му е PR-акция едва ли ще си прави нещо сам, а ще звънне на фирма да му изпълни инсталацията за много пари и няма да се занимава с форуми и съвети.
:thumbs: така е без часта с изфукването обаче аз лично ме сърбят ръцете да си конструирам нещо и да го подобрявам постоянно то това си ми е от малък.Ето имам черен варел от две години и ми въшеше чудна работа купих си колектор миналата година но поради финансовия колапс от миналата година не можах да си купя бойлер и колектора стоя в коридора доста време е те това аз му викам пропуснати ползи :lol:
x1pokrat - специалист
lov написа:
Много трудно а и неправилно е да се прави таква сметка на пропуснатите ползи.А от там и въвращемоста защото всяко домакинство има различна консумация.Аз за себе си съм си изяснил колко са ми нуждите тоест колко съм давал месечно за ток.Обяснявах го преди как боднах един брояч на за моточасове без да знае домочадието за да имам що годе реални показания. Установих че за топла вода заминават малко над 200 kW/h месечно. И сега от ранна пролет до късна есен карам само на соларите.Доподгряването с газовия котел е изключено за да не ме дразни като включва всеки път като развия кранчето.
Сега ако по това направиш сметката ще излезе нещо съвсем друго нали?
Друг е въпроса както писа колегата по горе да направиш система за много пари и да не я ползваш пък после да ревеш че ти е скъпа. И тука във форума има писано за такива изпълнения.Сложил вакумни от най-скъпите на някоя вила дето ходи само в неделята и после реве и пита какво да прави че прегрявала. На такъв какво да как да му обясниш че му трябва само един варел на покрива инищо повече. Да ама се сърди и вика бе ти за какъв ме смяташ аз си имам пари и не мога да се излагам с такава ефтения. Манталитет,иначе си е пълен голю ама трябва да има показност на социалния статус.
Точно така е .Всеки трябва да си сметне колко вода ще изразходва и после да мисли дали му трябва слънчева система(било със селективни или вакуумни панели). Но има и нещо друго. Някой си купува по-евтинки неща и прави слънчева система ... Веднага се намира някой , който го "окуражава",че с такава евтина система не може да очаква много полза, но пък ако си купи по-скъпи неща ще има файда - ама кога ще се изплати... Просто трябва веднъж да се спре да се плащат грешни пари за топла вода. Поне засега за слънцето няма данъци и такси. :yawinkle: Слагайте колектори смело... има смисъл. Във форума има доста хора знаещи, ще помагат .
TAN
Извинявам се, че използвам чужда тема да питам. Но може ли някой да ми помогне с информация, от къде мога да закупя евтини, български и щогоде ефективни слънчеви панели?
Благодаря предварително за всякаква информация.
piron45 - майстор
sunrider написа:
http://slanchevisistemi.com/category/21 ... ystem.html
А защо мислиш че са български? :? За бойлерите им съм сигурен че са китайски, защото си купих от тях и го разглобявах. Затова си мисля че и панелите също ги взимат от Китай, пък после ги продават за тяхно производство.
Аз си взех китайски и съм доволен от него, а пък и не ми го предлагаха за български.Най мразя да ме правят на будала.
kuuuuuul - майстор
Слънчевия колектор е твърде елементарно нещо за да има голямо значение производителя,освен за цената.
lov - майстор
Много си прав ама от пуста куртоазия ли или щото както се казва, че луд на шарено се радва не мога да разбера защо все на скъпото се натискат.
sunrider,

Панелите, които сте използвали на снимката какви са? От снимката ми приличат, че са такива за вертикален монтаж.

Изображение

Тъй като имаш опит с този вид системи искам да задам няколко въпросчета:
- Дължината на тръбите разбирам при теб е 2метра(общо 4 метра тръбен път). Какво е сечението им?
- Колко е денивелацията между горния извод на колектора и долния извод на серпентината?
sunrider - напреднал
Колекторите са селективни, Сънсистемс на Шумен за вертикален монтаж.Нямаха за хоризонтален,но и така си работят.Възможно е да има забавяне на потока в горния глух ъгъл,но си работят.Тръбите са PVC с алуминиева вложка 20 мм,които издържат до 95 градуса,но понеже тези системи не могат да прегреят вече 9 години няма проблем. Денивелацията между горния извод на колектора и долния извод на серпентината е около 80 см.

Тема "Съвет за слънчева инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: