Най - вълнуващия въпрос зимно време.
batspetar - напреднал
Здравейте,ще слагам слънчеви колектори 3 бр.селективни на Sunsystem 2.15м2.,бойлера е 300 литра.Височината от мазето до покрива е 12 метра,а общо тръбния път в двете посоки е 40 метра.Тръбата е медна ф18.Каква помпа да сложа 25/6 или по голяма.В магазина на БГ Терм казват че няма да се справи,а в Софитерм,че няма да има проблем.
Цени на
Wilo RS 25/6 - 160 лева
Wilo RS 25/7 - 237 лева
Grounfos 25/80 460 лева тая много скъпа ми идва.

Благодаря предварително.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сложи си Grundfos Solar 15-45 за 193лв, остави съветите от БГ Терм
batspetar - напреднал
A тази ако взема не е ли по мощна-Grundfos UPS Solar 25-65 180 -237 лева 40 лева не са ми толкова проблем.
lov - майстор
Послушай Лазар не е необходима чак толкова мощна помпа за соларите. Аз въртя с китайско менте на Grundfos два панела и тръбния път ми е почти колкото твоя че и на тръба Ф16 и карам на най малката степен. Да не говорим че дълги години карах с помпа от пералня.
batspetar - напреднал
Вие направо ме разбихте с тая помпа 15-45,тия от БГ Терм ми се изсмяха като им казах,имат ето такава нямат 15-45
http://www.water-technic.com/tsirkulats ... 180-p1496/ дават ми я за 180 лева да я взимам ли.
batspetar - напреднал
В Софитерм не предлагат изобщо такива соларни помпи имат нормални за парно 25/4 - 125 лева и 25/6 - 155 лева,казват че такива слагали и на слънчевите колектори.Много голяма разлика в цената с другите имат ли някаква съществена разлика,само помпата ми остана да взема.
Соларната помпа издържа на по-висока температура и има по-голяма вероятност да оцелее при прегряване на системата, ама може да сложиш и обикновена 25-4. Ако тръгне системата - сваляш помпата (затваряш двата крана преди и след нея) и отиваш да я блъснеш от мое име в главата на оня, дето ти се е изсмял :axe: .
batspetar - напреднал
Благодаря много,ще те послушам и ще пиша какъв е резултата,като монтираме системата.
lov - майстор
Лазарееее...... ще те намразят търговците. Пък то както даваш такива съвети май ще останат читавите. =D>
Не вярвам да има човек, който да не се дразни от некомпетентни търговци, ама не знам кое е по-дразнещо - да не разбира нищо и да мълчи като гъ :censored: , или да дава грешни съвети :? . В конкретния случай става дума за прекалено голямо презастраховане, дължащо се на некомпетентност. Та в крайна сметка кое е по-добре да ти каже:
- "аз не разбирам, която помпа кажеш, нея ще ти дам", или
- "купи си Зил, за да ходиш спокойно на пазар, Корсата ще ти е малка"

Тема "Въпрос за циркулациона помпа за слънчеви колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: