• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
zori_ch - напреднал
Здравейте на всички!!!
Имам 2 въпроса - дано някой да ми помогне и този път.
Преди 10 дни боядисах мебелите в детска стая - гардероб, ракла, легло и шкаф - станаха супер - е, поне за моите възможности. Ишкурих всичко, в магазина ме посъветваха след като е за детска да взема лак на водна основа.ОК, ама след 3-та ръка лака стана доста дебел слой - нещо като гумирано и при най малко допиране се драска до основата.След като исъхнаха хубаво,реших и ги лакирах с безцветен лак на нитроцелулозна основа, , но сега друг проблем-този лак няма съхнене.Вече след седмица при пипане лепнат и остават пръсти по тях /оградила съм всичко като местопрестъпление:lol: / дайте идея от какво е така и какво да направя?
И другия проблем е как ремонтирам врата пак на детска-тя отгоре с ест.фурнир /вътре май е куха...не, не знам/ точно по средата на вратата близо половин педя е потънала навътре, а фурнира отгоре е счупен-ужасно грозно.Та, има ли начин това да се изправи, но искам да запазя цвета, мислех с кит да запълня, но ще стане като кръпка след като лакирам с безцветен лак.
Моля дайте идеи.
Благодаря предварително!!!!!
UNIOR - модератор
ПОкажи снимка на въпросната врата, за да се ориентираме по ясно.
zori_ch - напреднал
За съжаление нямам цифров апарат-не мога да пусна снимки, но приемам всякакви идеи.Благодаря ти много!
EDI - майстор
Много ръце си сложила от лака на водна основа, две са били достатъчни, още повече, че е вътре.Нитролака ти не съхне по няколко възможни причини - защото водния запечатва дървото и нитролака не може да проникне в порите, двата лака са на различна основа или нитролака е с минала трайност.Единствения ти изход, ако седмица не съхне е свалянето на лака с разредител - коресилин.Щом до сега не е изсъхнал, винаги ще лепни.Махай го и остави водния лак или прешлайфай наново всичко и лакирай отново.
За вратата ще стане трудничко, май ще трябва кръпка и ново фурнироване.
zori_ch - напреднал
Благодаря ти много за отговора!
Сигурно си прав-много ръце го минах май :cry: Ще пробвам с кореселин както казваш - по лесно ми се струва от шкуренето.А за вратата може ли да обясниш за кръпката и ако евентуално намеря фурнир как да го залепя в домашни условия?
Благодаря ти още веднъж за съвета!!!!!
EDI - майстор
Сега се сетих нещо друго.Изрязваш парчено дето е хлътнато с някаква форма - квадрат, ромб, кръг или друго.Изрязваш от плоскост парче със същата форма и го слагаш на мястото на изрязаното.Ще стане като декорация и няма да е грозно.
zori_ch - напреднал
Ауууу супер, страхотна идея! Така ще направя!Ако може и да ми кажеш как да го одрежа ще съм ти много благодарна. Имам зеге с него може ли да се изреже - да не направя дупка и от др. страна на вратата :lol: ?
Благодаря ти много за страхотната идея!!!!
UNIOR - модератор
Без да режеш направо върху проблермната област, но все пак заравни основата отдоло.
zori_ch - напреднал
Благодаря ти за отговора!
Може би това ще е по-лесния вариант.Може ли да дадеш идея от каквъв материал да е това парче? Може би нещо по-тънко да не стърчи много...а и скокво да го залеря-може би малко тъпи въпроси, ама сама ще га правя , а не съм много в час...... :lol:
Благодаря!
EDI - майстор
Прав е колегата, слагай направо отгоре и ще стане даже релефно.Ами може да използваш шперплат, ако искаш по-тънко, може и тънък МДФ.Може да облечеш парчето с подходящо фолио и като го залепиш, ще стане хубаво, много варианти имаш.....
  • 1
  • 2

Тема "2 въпроса - кит и лак?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: