• 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 306
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
lz1jer - помощник
Да не си обърнал датчика, север - юг? Или магнита?
MMIel - специалист
Може и там да е проблема. Ако са абсолютни аналози значи не съм го объркал. Едно е сигурно. Не съм объркал крачетата на датчика, защото в противен случай нямаше да работи. Има си захранване, и изходящо напрежение, което до някаква степен си управлява мотора правилно. Замерих го и изходящото напрежение е със знак +. Това е единственото, което ме притеснява. Да не би ако изходящото напрежение е със знак минус да обръща и движението. Дано не изглеждам смешен в очите на разбирачите. Имам някакви основни познания по електроника, но като цяло съм много бос. :?
zec ingenering - специалист
Тротела, ръчката за „газ”, регулатора или най-общо датчика на Хол (не е индукционен) си ремонтирал правилно и проблема със сигурност не е от него. Земи обърни водещото колело обратно. Развиваш болтовете, завърташ на 180 гр. и пак завинтваш. Кабела ако е бил вляво става вдясно или обратно. Е сега на къде върви? :axe:
MMIel - специалист
Спирачката е барабанна и е неразделна част от хъба. Колелото не може да се обърне, защото няма къде да се захване спирачното жило. Крайният вариант е разглобяване на мотора и обръщането му вътре в корпуса му, но си мисля че има електрическо решение на проблема.
Ами значи не е точно като при велосипедите. В такъв случай проверете цветовете на кабелите на куплунга свързващ мотора и контролера. Силовите са 3, сензорните са 5. Цветовете трябва да съответстват, възможно е китаеца дето ги е подреждал в куплунга да е бил пийнал повечко…., другият вариант е да са омешани я в мотора, я в контролера, ама това е малко вероятно, такова нещо до сега не съм виждал.
ludiagsm - специалист
MMIel написа:
Днес ми подариха ел. триколка. 36V-350W. Сглобих го, не тръгна и се започна ходене по мъките. Оказа се, че китаеца, като е сглобявал устройството за подаване на газ е пукнал индукционния датчик на магнитния регулатор. Означенията на датчика бяха SX49E зарових се в търсачките, но такова животно ми открива единствено в сайтове с йероглифи :evil:. Чрез гугъл преводача успях да разбера че това е индукционен превключвател на Хол или Hall Switch. Намерих няколко които се предлагат тук и единият ми направи впечатление, че е с подобна номерация - CYL49E. Прегледах datasheet-а му(за този намерих това) и като премерих Vcc на моя - 4.9V прецених, че трябва да ми свърши работа. Запоих го, наврях го на мястото на стария датчик и триколката тръгна, НО ... назад :? . Значи единствените кабели, които преди това бях размествал (всичко дойде навързано) са кабелите на мотора или по точно трите дебели кабела, които предполагам са трите фази от връзването в схема звезда и разменяйки ги мисля че съм разменил фазите(не си отбелязах оригиналното им връзване :evil: ). Въпросът ми е Може ли проблема да е в датчика или просто китайците са обърнали мотора.
Разменяйки фазите, след като вече ускорителят работи, най-гладко и равномерно движение се постига когато триколката върви назад. Когато го направя да върви напред (разменяйки същите тези три кабела) - с вдигната гума вие доста и не може да ускори до максимума както ако е назад, а с пусната гума на земята тресе и няма тяга да потегли.

Уточнение за да няма излишни въпроси: Гаранция няма. Подаръкът ми е от вносителя от Китай. Останалите 59 бройки работят и нямат този проблем. Въобще голям съм късметлия :mrgreen:

Edit: Това е модела. Пиша в тази тема, защото устройството няма разлика с електровелосипедът.
Колега ще ти пратя една табличка в която има всички възможни комбинации на кабел4ета на хол сензорите и кабел4ета на с-те фази , имал съм подобен проблем съвсем наскоро и благодарение на тази табличка вси4ко се оправи. Има и варианта с въртене с особен шум ,по-ниска скорост и мощност ,но не с епритеснявай това е нормално ,като нацелиш правилната комбинация всичко ще е наред :)
MMIel - специалист
Слагай я тук. Може и на друг да е полезна, а за мен ще остане да почерпя :partyman:
С табличка или без, работата е ясна – вариантите на размяна на три цвятя кабели не са много. Давай смело, на малка газ нищо не може да изгори (пробвал съм го многократно). Разменяш, докато тръгне (записвай си за да не повтаряш излишно комбинациите).
MMIel - специалист
Много благодаря. Оказа се, че освен фазите на мотора са объркани и кабелчетата на датчиците на хол. Доста бързо улучих правилното им място. Всичко вече работи :mrgreen: . Трябва да почерпя :partyman:
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 306

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: