• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 29
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
torbalan - Дървен философ
SHADOWAWS написа:
...Знаете ли кои репорти на МС се взимат под внимание? Тези на големите спонсори!...
Това с далеч по-голяма сила важи за линуксите...

Минал съм по тоя път, имал съм проблеми... Когато питах един човек, дето наистина разбира, той ми отговори "Аз за това пари получавам - ако искаш, плащаш си за поддръжка и ще ти отговярям винаги, ако не - оправяй се..."
Цитирам по памет и може да съм сбъркал някоя от думите, но това беше смисъла на казаното....

С две думи - за мен разлика няма... И едните и другите са вперили очи в протмонето ти... Линукса е безплатен точно толкова, колкото и уиндоуса ;)
SHADOWAWS - специалист
Тобалане ти си много сбъркан и объркан човек, да знаеш! А в кой форум ще ти искат пари за помощ???? :)
Точно във форум се запознахме...
И когато опрях до наистина съществени неща, а не до това как да си направя стартирането на програмите с един или с два клика - плати си за поддръжка...

Както виждаш имаме (аз и още двама приятели, с които правим Фото-Култ) сървър, който се намира в дейта центъра на орбител и на него операционната система е линукс... Явно не съм чак толкова объркан и съм намерил начин как да се справям (да са живи и здрави Боби и Николай).

В същото време за работна станция, еле пък когато става дума за ползване и на фотошоп (да погледнем все пак в началото на темата какъв е въпроса), линукс никога и на никого няма да препоръчам... Безумие е!
ArturDent - Почти Безобиден
Относно поддръжката.
В общия случай големите фирми си плащат и това е.
Дали на MS, RedHat, Ubuntu, Apple, Sun....

Навремето бях чел едно изследване, че за една година един RedHat излиза 2 пъти по-скъпо от Winsows сървър.
Вярно в началото го вземаш за $0 (linux), но после супорта ти струва $100 на час, вместо $45.
Не претендирам за точни цифри.
danaildr - специалист
ArturDent написа:
Относно поддръжката.
В общия случай големите фирми си плащат и това е.
Дали на MS, RedHat, Ubuntu, Apple, Sun....

Навремето бях чел едно изследване, че за една година един RedHat излиза 2 пъти по-скъпо от Winsows сървър.
Вярно в началото го вземаш за $0 (linux), но после супорта ти струва $100 на час, вместо $45.
Не претендирам за точни цифри.
Редхат предлагат няколко нива на подръжка, като при най-високото наистина ти излиза повече от колкото да имаш уиндоус сървър, но са длъжни да реагират до 2 часа (по спомен го давам тук). Кой друг предлага подобен съпорт?
Никой не препоръчва Линукс за фотошоп, но за браузване и чат , защо не.
Обикновения потребител ползва фотошопа да си оразмери снимката, а за тази цел има 100000 програми, и с тях се работи лесно, по-лесно, още по-лесно. Ако се замислиш нормалния домашен потребител от какво има нужда (не какво иска да има инсталирано)... нуждите му ги покриват 99% от линукс дистрибуциите, MacOS X, Windows (от XP нагоре) вършат работа. Въпрос на вкус е кое ще избере човек.
sstefanov - майстор
Свободен не е равносилно на безплатен! Torbalan си плаща хостинга вероятно, нали?
Това е още една степен на свобода при Линукс: ако искаш можеш да си го купиш платен и с поддръжка (т.е. плащаш поддръжката), ако искаш - безплатен!
RedHat (и не само той) наистина е платен и даже за някои конфигурации е по-скъп от Windows server, но при тях получаваш не само един гол ... сървър, а и куп други програми, които ако искаш да ги ползваш във Windows среда, трябва да си ги купиш допълнително.
В крайна сметка всеки си избира за какво да плаща (или не).
hygro - майстор
Спорът Linux vs. Windows най-често е безсмислен, защото се води при неуточнени критерии. Така всяка страна счита, че изказва важни аргументи в защита на тезата си, а не забелязва, че за опонента тези аргументи не са от значение. На типичния Windows юзер му настръхва косата, дори ако трябва да напише само "su -c 'zypper install libqt4'", а пък Linux потребителя се сътриса от безхаберието, което излъчват продуктите на МС. Явно позициите са непримирими...

Наскоро се усмихнах на разликата във философията между GPL и войнствения меркантилизъм. Наложи ми се да посгъна стотина двумегабайтови снимки и да ги изпратя с имейл. Конвертирането, архивирането и изпращането направих за по-малко от минута с два командни реда (а вероятно можеше и с един :) ) и то само със стандартните средства, които съпровождат Linux дистрибуцията ми. Под Windows щях да се нуждая от допълнителни програми и да не говорим от още колко време и усилия...

Всеки влак си има пътници. Не се предвижда скоро GPL да надвие чудовищната маркетингова мощ на монополиста, но пък който може да не му робува, защо да не се отърве :)
ArturDent - Почти Безобиден
Примера със снимките не беше удачен (лесно става и в Windows), но за другото си прав.

Аз друг да ви дам един друг пример:
Наложи ми се скоро да прекомпилирам ffmpeg. Крос компилиране - Linux/Windows 32/64 bit.

Имам си система Ubuntu 9.10 64 bit с нагласени всички библиотеки и т.н.
Но не би.
Първо ffmpeg вече не работели с svn, а с git.
Хубаво - инсталирах го и вземах новия сорс.
./configure и т.н. - ядец, error 1
Заврях се в лога.
Заврях се в форуми.
Ясно - искал по-нова версия на някоя от библиотеките
Добре - слагам
Ама въпросната библиотека искала по-нова версия на компилатора.
Айде ще го слагам и него, ама.... той пък искал по-нова версия на Ubuntu...
Разни такива... 2-3 дена.
Докато докарам нещата до чисто ново Ubuntu 10.04 с преинсталация и нагласяне на всичко отново.
А трябваше да свърша за 30 минути с тестовете....

А дори и не обнових до последната версия на Ubutnu 11.нещо_си - там пак не работело нещо, добре че четох преди това...
Последна промяна от ArturDent на съб май 19, 2012 7:39 am, променено общо 1 път.
hygro написа:
Спорът Linux vs. Windows най-често е безсмислен, защото се води при неуточнени критерии. Така всяка страна счита, че изказва важни аргументи в защита на тезата си, а не забелязва, че за опонента тези аргументи не са от значение. На типичния Windows юзер му настръхва косата, дори ако трябва да напише само "su -c 'zypper install libqt4'", а пък Linux потребителя се сътриса от безхаберието, което излъчват продуктите на МС. Явно позициите са непримирими...

Наскоро се усмихнах на разликата във философията между GPL и войнствения меркантилизъм. Наложи ми се да посгъна стотина двумегабайтови снимки и да ги изпратя с имейл. Конвертирането, архивирането и изпращането направих за по-малко от минута с два командни реда (а вероятно можеше и с един :) ) и то само със стандартните средства, които съпровождат Linux дистрибуцията ми. Под Windows щях да се нуждая от допълнителни програми и да не говорим от още колко време и усилия...

Всеки влак си има пътници. Не се предвижда скоро GPL да надвие чудовищната маркетингова мощ на монополиста, но пък който може да не му робува, защо да не се отърве :)
С първата част от изказването за неизяснените критерии съм съгласен, но с останалото не :)
Точно по този повод често се опитвам да насоча вниманието на спорещите към първия пост по темата...

Типичния потребител на уиндоус преоразмерява снимките и ги изпраща по пощата с едно движение на мишката... Ctrl+A след това избираш Send to Mail Recepient, уиндоуса те пита с какъв размер да ги преоразмери, кликаш на този който ти харесва и след минута - две те са атачнати в едно ново писмо и само трябва да напишеш (или избереш с мишката) на кой да ги пратиш :)

относно безхаберието - въпрос на гледна точка... за мен линукса излъчва мнооого повече безхаберие от уиндоуса... :)
Gnus - специалист
Тези няколко дни се наложи да пиша нещо за една операционна система и си припомних защо се отказах от нея.
Попаднах в ситуации, в които изпада типичният юзер и не си дава сметка, че може и да ги няма:
1. Изключително много бавеше при отваряне на файлов експлорер и при Open File диалог.
2. Казах си, тук има нещо, трябва да пусна антивирус.
3. Добре, аз вече имам антивирус - авира. Не била добра, сложих есеншълс. Хвана гадини, но още не е свършил. Чакам го от сутринта.
4. Но ме възнагради с едно съобщение, достойно за литератуна награда:
Резултатите от предварителното сканиране показват, че в системата може да съществува злонамерен или потенциално нежелан софтуер.
5. Най-често срещаният капшън беше "(Not Responding)".
6. Всеки ден имам по 2-3 рестарта, без които не мога да си върша работата.
7. Съветват ме да преинсталирам операционната система, била се скапала (каквото и да означава това)

Зададох си въпроса, защо трябва да има ОС, която не служи на теб, а трябва ти да служиш на нея.
Също така, защо не може след година работа да не е "скапана".
Как щях да се чувствам, ако бях дал пари за тази ОС и имах същите проблеми на домашния си компютър?

Хайде сега познайте, в коя операционна система съм работил и с радост ще се отърва от нея?
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 29

Тема "Linux vs Windows" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: