• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 29
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
heaton_asd - специалист
Намирисва ми на Windows даже и XP май.
Преди като ползвах ХР преинсталацията ми беше станала навик- горе долу на 3-4 седмици най-много месец.

Точно при windows ако се натъпче с malware и тем подобни, се скапва.
То един път да се докопа до някой системен файл-и просто преинсталацията става задължителна.
ArturDent - Почти Безобиден
Мит е че за някои ОС няма вируси.
Просто броя на вирусите е пропорционален на броя на User-те.

И доколкото си спомням май първия вирус беше написан за Unix... предшественика на Linux
heaton_asd - специалист
ArturDent написа:
Мит е че за някои ОС няма вируси.
Просто броя на вирусите е пропорционален на броя на User-те.

И доколкото си спомням май първия вирус беше написан за Unix... предшественика на Linux
Именно-не може да искаш ОС да работи за теб- без ти да положиш някакво усилие.
Една добра антивирусна с обновяване от време на време не е зле.
stivemaster - майстор
Грешката е у тези от нас които се опитваме да убедим шепа самодостатъчни господа които довчера си джиткаха изцяло под конзола без нужда изобщо от графична среда .Днес са неспособни да разберат че с приомите "да се откажем от развитие в посока масовост на любимата си ОС с единствената цел да запазим усещането си за принадлежност към елитарното малцинство на посветените в някакъв начин за постигане на нещо което всички могат да постигнат по различен начин" Нима продължава някой от вас да допуска че ОС с която е свикнал може нещо което не може никоя друга ?
От друга страна допускането на другите че автоматичното присвояване на права на юзер може да се компенсира в последствие с антивирусна програма е не по малко странно .
Не на последно място неглижирането на проблема за необходимостта от алтернатива на МС помага "пък е и режисирано точно в тази посока" само на монополиста. Да не споменаваме и най омразното за линуксарите желанието на масата юзери за езикова достъпност на ползвания софтуер.Неслучайно в Русия например не са защитени интелектуалните права на собственик на какъвто и да е софтуер непреведен на руски.
И накрая моля всички участници в темата ясно да си дадат сметка какви интереси защитава в тази тема - лични егоистични или групови потребителски. Такова определяне по ми допада отколкото това което прикрива заглавието на темата.
hygro - майстор
:-D Като говорех за непримиримост на позициите, имах предвид тези, които все пак търсят някакъв род сериозна аргументация, а не емоционално обременените. Сигурно има и комплексари, за които усещането за "елитарност" да е от значение, но е много инфантилно да се твърди, че именно това поддържа интереса към тази ОС, а не голият прагматизъм...

Апропо Русия, омразни езици и бла-бла-бля - болшинство дистрибуции на Линукс поддържат и български и руски и урду и бурмийски и т.н. А именно Русия задели 490 млн. рубли в държавна програма за внедряване на Линукс... Сигурно не от "елитарност"...

Хайде споко - има си ОС за всички и никого не бият, за да ползва една или друга. По-важно е да споделяме опит, а не да се качваме на барикадите със запалянковски персонален негативизъм към "другата партия"...
stivemaster - майстор
Първо г-н модератор след като човек прочете поста ви едвали си струва да да ви репликира но ще направя опит.След първия абзац изглежда като да сте разбрали правилно какво съм искал да кажа но след това става ясно че не сте.Докато говорите за "интерес към тази ОС" никога не забравяйте че интереса не е към Линукс като такъв а към каквато и да е алтернатива на МС.
При втория абзац вече личната ви пристрастност очевидно ви издава и тона ви става менторски , пренебрежителен и това окончателно ви лишава от възможността да оцените позицията ми щом я намирате за подкрепяща "другата партия".
За предода или ликализацията няма да споря явно не разбирате какво искам да кажа след като не знаете каква част от системните съобщения изобщо се превеждат и как.
Може пък да сте пропуснали по горни постове но това което ни казвате за Русия може би ми е по ясно отколкото на вас така че да ни запознавате с това а да сте пропуснали че 14 държави вече са създали собствен линукс проект ,при това в някои от тях държавната администрация банките и т.н. изцяло са избрали линукс.В тази връзка съм написал каква би била ползата и за кого от такъв проект .
Самия факт че продължавате по начина "дистрибуции има за всички" означава че не разбирате основното което спира развитието на линукс а това е хипарския начин на мислене на разработчиците , несъобразяване с никого и вечното желание за всекидневно преоткриване на топлата вода.Разбираемо това е така защото се развиват в неформална обстановка и много далеч от пазара.
За справка вижте една от най успешните линукс дистрибуции Xandrox Linux на малките асусчета как е направена за да се хареса на пазара .Ако не беше дорба мисля че Асус щяха да имат повече грижи .
Въпреки всичко бъдете жив и здрав а ако сте добронамерен ще намерите начин да вникнете и в чуждите мнения.
hygro - майстор
Сорри, stivemaster, ако не съм те разбрал... но пак си персонален :)

Колкото до начина за разработване на GNU-проектите - не е идеалния, но измисли по-добър, де :)
ArturDent - Почти Безобиден
stivemaster написа:
... основното което спира развитието на линукс а това е хипарския начин на мислене на разработчиците , несъобразяване с никого и вечното желание за всекидневно преоткриване на топлата вода...
С това съм напълно съгласен!
А какво да кажем за постоянното роене - днес 14 държави + 20-тина сериозни фирми + неизвестно колко университета + индивидуални групички.
И аз като искам да си пусна нещо не е ясно то дали изобщо ще тръгне. Но не мога да зная предварително докато не изпиша 10 реда в терминала....
Прикачен файл:
44218-linuxdistrotimeline-72.png
danaildr - специалист
Разнообразието на дистрибуции е най-голямото предимство на ГНУ/Линукс операционната система. Това е като да влезеш в месарски магазин и да видиш месо от крава, бизон, щраус, кенгуру и още хиляди. От друга страна, свикналия да яде само един вид месо, се плаши като влезе в такъв магазин. Което е и причината много хора да се плашат от тази операционна система. Най-голямото и предимство е и найната ахилесова пета.
stivemaster - майстор
Е това е изключително невярно и е добре да бъде изяснено колеги разнообразието на дистрибуции не бива да се бърка с разнообразието на счетоводен софтуер например .Различния начин на организация различния файлов стандарт понакога илинай различни др. неща които не си струва да изброявам правят различните проекти толкова безпринципно различни че различията им спрямо монополния продукт са повече от приликите.Освен това една от най гадните отличителни черти на тези "творби" е пълната липса на каквато и да е поддръжка както и елементарна сигурност че създадените днес библиотеки ще могат утре да се използват от новата версия на софтуера.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 29

Тема "Linux vs Windows" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: