Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
audiman - напреднал
Здравейте. Искам да си изработя двукрила метална врата за гаража. Размерите на отвора са:височина-220см и широчина-300см. Чуденката ми е какви точно профили да използвам: кух профил 40х20х2 дали ще е достатъчен. Мислех да направя само рамката, а пълнежа да е челно монтирани дъски тип ламперия но на 2см дебелина закрепени с каруцарски болтове.
Прикачен файл:
vrata.JPG
това е схемата на вратата.
vrata.JPG (6.74 KиБ) Видяна 7784 пъти

Прикачен файл

vrata1.JPG това е нещо подобно което искам да стане визуално.
puh4 - специалист
Избери по-големи и дебели профили, ако е за теб вратата.
Стефко - специалист
Моята врата на гаража е с размери ширина 4 м и височинае 2,6 м. Направил съм я с две крила, като в едното е вградена малката врата с размери 2х1 м. Направил съм я с профил 80х40х4 мм. В горната част на вратата е вградена алуминиева дограма с отваряем прозорец за естествено осветление и проветряване. От снимката се вижда всичко.

Прикачен файл

P1010041.jpg
audiman - напреднал
Вратата е за мен. Мислех и за профил 60х30х3. И как е по-добре да се заварят: по ширината на профила или по тясната част?
Стефко - специалист
От снимката не се ли вижда кое как е направено? И не слагай три панти, а само две.
audiman - напреднал
По скоро мен ме интересува самата рамка от какъв профил да я изработя. Другото ще го мисля после. Не знам дали с по-тънък профил няма да се усуква вратата. А спо-дебел дали няма да стане прекалено тежка.
zimel - специалист
Аз бих използвал 40Х40Х2 мм., няма смисъл от 60....х....х..., все пак крилата са ти по 1,5 м.

Имай в предвид, че от какъвто и материал да я направиш без ребра ще увисва.

Лично за мен по-важно е оребряването.
Голям Петко - помощник
И аз мисля, че 40Х40 е ОК. Поне един диагонал на крило е задължителен, иначе ще провисне.
Стефко - специалист
Във времето съм правил всякакви метални врати. При профил с по-малък размер вратите просто се усукват като пране на простор. Диагонал е задължителен. Панти не повече от две. От снимката се вижда конструкцията на панта, която аз предпочитам. Размерите са съобразно конструкцията е теглото на вратата. С подобни панти съм правил врати с тегло от половин тон. И се отварят с лекота. Латуна се поставя само против деформации при заваряването, след това се премахва.

Прикачен файл

P4080001.JPG
P4080001.JPG (29.31 KиБ) Видяна 7388 пъти

Тема "Съвет за изработка на метална врата за гараж." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: