Ел. инструментите. Консумативи.
ZEDYCUS - майстор
Виж сега, идеята да ползваш плота и за циркуляр, и планя не става по твоята схема. По добре да си го ползваш само за циркуляр, хем е по евтин вала при стругарите. Друг е въпроса ако си решил да си трошиш главата, парите на вятъра, за нещо което ще върши половинчата работа. Ти си знаеш. Успех. :?

Прикачен файл

схема планя.JPG
схема планя.JPG (25.36 KиБ) Видяна 5560 пъти
lov - майстор
Е като сложи една ламарина отгоре да вдигне височината колкото е подаването на вала и нещата си отиват на мястото. Преди много години от съм виждал подобно изпълнение в стила напарви си сам от подръчни материали. Даже майстора си беше направил и щрайхмус на същата тази конструкция. От долната страна закачил на люлка един П- винкел за плот. И като го мести напред или назад се променя дебелината на подаване. Сложил и 2 вала за притискане и подаване вързани с верига от велосипед. Е подаването на ръка с въртока ама си работеше машинката. За домашни нужди бива.

П.П. То и горния плот беше от П винкел
unisex - специалист
ZEDYCUS написа:
Виж сега, идеята да ползваш плота и за циркуляр, и планя не става по твоята схема. По добре да си го ползваш само за циркуляр, хем е по евтин вала при стругарите. Друг е въпроса ако си решил да си трошиш главата, парите на вятъра, за нещо което ще върши половинчата работа. Ти си знаеш. Успех. :?
С тази картинка нещо не съм съгласен.
Предният плот по който се движи материала преди рендосването се прави подвижен като по този начин се регулира дебелината на отнемания материал.Задният на който стъпва вече рендосаната дъска трябва да е на едно ниво с най горната част на режеото острие така при всички положения дъската ляга на плота.
piron45 - майстор
unisex написа:
ZEDYCUS написа:
С тази картинка нещо не съм съгласен.
Предният плот по който се движи материала преди рендосването се прави подвижен като по този начин се регулира дебелината на отнемания материал.Задният на който стъпва вече рендосаната дъска трябва да е на едно ниво с най горната част на режеото острие така при всички положения дъската ляга на плота.
Точно така колега, картинката е напълно погрешна. Абрихта е направен по начина който написа ти.Вала и задния плот са неподвижни, а предния определя дебелината на отнетия материал.
Стефко - специалист
unisex написа:
....Задният на който стъпва вече рендосаната дъска трябва да е на едно ниво с най горната част на режеото острие така при всички положения дъската ляга на плота.
Май не трябва режещия ръб на ножа и задния плот да са на едно ниво. Виждал съм как дърводелци практически настройват височината на ножа.
ZEDYCUS - майстор
Прави сте, объркал съм схемата. :-D Предния плот се регулира за дебелина на стружката, задния е на нивото на ножа. На Габровската ми планя и двата плота могат да се регулират. Но съм го центровал само за 1мм. Наскоро му монтирах и фабричен водач от по голям абрихт, много лесно се работи сега.
Мисълта ми беше,че с един неподвижен плот е много трудно да стане плоска дъската, каквато и ламарина да подлага. Отделно за да ползва циркуляра трябва да я маха, това местене много дразни и бави.
mitko64 - майстор
Подкрепям мнението на Стефко без да претендирам, че съм прав. Просто така ми е показвал дърводелец настройката на ножовете. Слагам дървен мастар на неподвижния заден плот и въртя вала на ръка, при леко затегнат нож, в двата му края(на ножа). Задачата е да се получи леко повдигане на мастара с издърпване или потъване на ножа. Явно тези настойки се правят да не запъва рендосвания детайл в задния плот.
witchblood - помощник
Здравейте колеги отново, благодаря, че давате идеи и съвети следя темата. Надявам се тези дни валът с ножовете да е готов и ще сложа снимки, още обмислем мотора, но търся във форума нещо за това какви колела за ремъка да му поръчам. Трябва ли да се вдигат оборотите или каквото колело с канал за ремък има на мотора, такова да има и на абрихта /вала/ който е и за циркуляр. Ще разгледам още - засега обмислям всички варианти които ми предложихте. Иска ми се хем да е нещо по-компактно, хем да бъде и достатъчно надеждно за работа. Не ми се иска да се заколя. :snakeman: Обмислям също и пускането и спирането - чувал съм преди време за някакъв автоматичен шалтер - нещо на диска ако задере се изключва автоматично така, че мотора да не изгори, ако сте виждали такова нещо моля дайте линк. Така и така сега се прави нека се довърши по професионално, безопасно и на по-ниска цена разбира се. Ако е за повече пари и в Бош на Киров гледах разни машини но ми идват скъпички. Благодаря Ви още веднъж за идеите. =D>
bulhomes2 - майстор
witchblood колегите ти обясняват, че по твоя начин няма да върши работа абрихта, ти говориш за професионално изпълнение :?
witchblood - помощник
bulhomes2 написа:
witchblood колегите ти обясняват, че по твоя начин няма да върши работа абрихта, ти говориш за професионално изпълнение :?
Като пиша професионално нямам предвид буквално думата - имам предвид да изглежда добре и да е безопасно да не е някакво щайга с мотори кабели и режещи части за осакатяване. /Извън темата допълвам - имам приятел който прави усилватели - лампови и др. така добре пипа кутиите платките жиците вътре, че когато човек погледне крайния резултат не вярва че е направи сам- много ми се ще да се получи и при мен затова черпя идеи и инфо от тук, ако исках напълно професионална техника щях да събера повече пари и да си купя от магазините за машини/. Вярвам поне една машина от всичко написано дотук от колегите да се получи пък да видим :yawinkle:
Важно е че сте насреща и искате да помогнете за което наистина съм благодарен - няма аз да измислям нови неща които вече са опитвани и реализирани.

Тема "Направи си сам циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: