• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 29
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
torbalan - Дървен философ
Артъре, все още има останки от ДОС-а, да по принцип си прав, но все има някои останки от ДОСа... например С: това май си е чиста проба ДОС концепция...

То уиндоус 7 е толкова дос, колкото и леопарда е фриибиесди

а това за слакуера и мен искренно ме разсмя :)
макар да имам изключително малък опит с линуксите - вече знам, че за всяка дистрибуция си има различни пакети...

danaildr, в тази тема обсъждаме линукса като работна станция...
danaildr - специалист
Слакуер се ползва и за работна станция :) Много хора го ползват предимно за такава.
Давам пример, за да гледаш филми си инсталираш видеоплеър. Примерно VLC. VLC можеш да инсталираш и на слакуер и на дебиан и на сусе. И при трите работи по един и същ начин.
Също при всички дистрибуции има възможност за инсталиране от сорс, което значи че при всички дистрибуции може да се инсталира програма ако имаш пакета с кода. Пакетите за които говориш са готови прекомпилирани за дадена дистрибуция, създадени са за по-бързо и лесно инсталиране на програмите. Не е нужно да компилираш сам дадена програма (при по-слабичките компютри може да отнеме време), тя идва при теб готова, работеща и най-важното тествана за бъгове и грешки. Така, че съвместимост има, няма единствено унифициран потребителски интерфейс, както е при Apple и Microsoft.
ArturDent - Почти Безобиден
danaildr написа:
Не е нужно да компилираш сам дадена програма (при по-слабичките компютри може да отнеме време), тя идва при теб готова, работеща и най-важното тествана за бъгове и грешки. Така, че съвместимост има, няма единствено унифициран потребителски интерфейс, както е при Apple и Microsoft.
- Супер това е голяяяямо предимство на Linux - че има компилирани пакети!!! Иначе редовия потребител много често компилира. Даже си мисля че не знае за какво става въпрос.

- Като са тествани и нямат бъгове и грешки - новите версии сигурно само добавят функционалност ....

- А потребителския интерфейс е в основата на успеха на MS. Имаш "нещо" слагаш му добра опаковка и продаваш. А ако имаш нещо което е супер и няма опаковка....
danaildr - специалист
ArturDent написа:
danaildr написа:
Не е нужно да компилираш сам дадена програма (при по-слабичките компютри може да отнеме време), тя идва при теб готова, работеща и най-важното тествана за бъгове и грешки. Така, че съвместимост има, няма единствено унифициран потребителски интерфейс, както е при Apple и Microsoft.
- Супер това е голяяяямо предимство на Linux - че има компилирани пакети!!! Иначе редовия потребител много често компилира. Даже си мисля че не знае за какво става въпрос.

- Като са тествани и нямат бъгове и грешки - новите версии сигурно само добавят функционалност ....

- А потребителския интерфейс е в основата на успеха на MS. Имаш "нещо" слагаш му добра опаковка и продаваш. А ако имаш нещо което е супер и няма опаковка....
Ами Майкрософт имат един от най-добрите маркетингови стратегии, в това се корени техния успех, не в "перфектната" им операционна система.
едно нещо не ми е ясно - защо феновете на линукс само плюят по микрософтските неща...

до сега един смислен пример не чух?

Hygro се опита да каже нещо за ресайз на снимки, обаче беше малко изстрел в крака... Точно в този пример линукса (пак) е назад...
май това беше единствения опит да се каже нещо смислено по темата...

Говорят някакви хорица, как им забиват уиндоусите по три пъти на час, как ги изяждат вируси... и какви ли още не глупости...

Ами моя компютър е инсталиран преди година и половина... ни вирус го е хващал, нито е забивал...

На синът ми компютъра - и той изкара сума време (със сигурност повече от година), въпреки че момчето е на 10 години и се пробва да инсталира всичко, което види из интернет... Е преинсталирах го и сега не знае паролата на админа...

Да кажеш "Линукса ме кефи, защото е безплатен" или "Линукса ме кефи, защото мога да го прекомпилирам както си искам" или нещо в този род - напълно го разбирам...
Ама това непристанно необосновано плюене по MS и възхваляване на линукса (всъщност, на кой точно от стоте линукса) някакси не го схващам...
danaildr - специалист
torbalan написа:
едно нещо не ми е ясно - защо феновете на линукс само плюят по микрософтските неща...

до сега един смислен пример не чух?

Hygro се опита да каже нещо за ресайз на снимки, обаче беше малко изстрел в крака... Точно в този пример линукса (пак) е назад...
май това беше единствения опит да се каже нещо смислено по темата...

Говорят някакви хорица, как им забиват уиндоусите по три пъти на час, как ги изяждат вируси... и какви ли още не глупости...

Ами моя компютър е инсталиран преди година и половина... ни вирус го е хващал, нито е забивал...

На синът ми компютъра - и той изкара сума време (със сигурност повече от година), въпреки че момчето е на 10 години и се пробва да инсталира всичко, което види из интернет... Е преинсталирах го и сега не знае паролата на админа...

Да кажеш "Линукса ме кефи, защото е безплатен" или "Линукса ме кефи, защото мога да го прекомпилирам както си искам" или нещо в този род - напълно го разбирам...
Ама това непристанно необосновано плюене по MS и възхваляване на линукса (всъщност, на кой точно от стоте линукса) някакси не го схващам...

Всъщност не си прав. Когато ти споделих моите причини да не харесвам майкрософтските програми ти ги омаловажи, защото са чисто субективни.
Обаче ако искаш още примери, ето:
По-бързо и по-лесно инсталиране на програми. Програмите инсталирани чрез пакетния менаджер се инсталират много по-бързо от колкото програмите които изискват сваляне от интернет и преминаване на стъпките на разни инсталатори.
По бързо и по-ледно удовлетворяване на зависимости. При уиндоус, ако дадена програма изисква наличието на dotNET3.5например, тя не ти го инсталира сама (има и такива инсталатори които го правят, но са малко), а те принуждава да го правиш ръчно.
По лесно пренасяне на потребителските настройки от една система в друга. Всички настройки на потребителя са в неговата потребителска папка, Похвално е, че и при уиндоус се наблюдава такава тенденция.
В новата версия на уиндоус (номер 8) няма да има подръжка на DVD видео, защо? Защото Чичко Стийв е решил че ти няма да си купуваш DVD а ще си сваляш от интернет. За да можеш да гледаш такова видео, ще трябва да си намериш подходящ софтуер, който няма да е от майкрософт.
А сега ми кажи, как да харесвам техните продукти, като те не ми дават уюта и удобството на което съм свикнал при моята линукс дистрибуция.
След първото ти изказване за слакуера вече не ми звучиш като сериозен опонент...
danaildr написа:
Всъщност не си прав. Когато ти споделих моите причини да не харесвам майкрософтските програми ти ги омаловажи, защото са чисто субективни.
Обаче ако искаш още примери, ето:
По-бързо и по-лесно инсталиране на програми. Програмите инсталирани чрез пакетния менаджер се инсталират много по-бързо от колкото програмите които изискват сваляне от интернет и преминаване на стъпките на разни инсталатори.
По бързо и по-ледно удовлетворяване на зависимости. При уиндоус, ако дадена програма изисква наличието на dotNET3.5например, тя не ти го инсталира сама (има и такива инсталатори които го правят, но са малко), а те принуждава да го правиш ръчно.
По лесно пренасяне на потребителските настройки от една система в друга. Всички настройки на потребителя са в неговата потребителска папка, Похвално е, че и при уиндоус се наблюдава такава тенденция.
В новата версия на уиндоус (номер 8) няма да има подръжка на DVD видео, защо? Защото Чичко Стийв е решил че ти няма да си купуваш DVD а ще си сваляш от интернет. За да можеш да гледаш такова видео, ще трябва да си намериш подходящ софтуер, който няма да е от майкрософт.
А сега ми кажи, как да харесвам техните продукти, като те не ми дават уюта и удобството на което съм свикнал при моята линукс дистрибуция.
с това веселбата продължава...

по-бързо и особено по-лесно инсталиране на програми??? това избива рибата...
това, че ти умееш да пишеш някакви неясни заклинания и това ти се вижда бързо и лесно, изобщо не означава че е така...
ето например моя син може да си инсталира която му посочиш програма за уиндоус... ще ти дам скайпа му - интересно ми е след колко време ще успееш да го обучиш да инсталира програми за линукс... за уиндоуса нищо не съм му казвал - каквото е научил, научил го е докато ме гледа в ръцете...

това за лесното пренасяне на настройките дори не успях да го разбера... от къде на къде ги пренасяш тия настройки... мрежов профил в уиндоус има още от ерата на NT и не знам какво му е по-лесното при линукса...
A roaming user profile is a concept in the Microsoft Windows NT family of operating systems (and now adopted by Linux operating systems such as Ubuntu) that allows users with a computer joined to a Windows Server domain to log on to any computer on the same network and access their documents and have a consistent desktop experience, such as applications remembering toolbar positions and preferences, or the desktop appearance staying the same.
чети, чети ако можеш... и не се излагай така...

това за ДВД-то също не ми е ясно... защо смяташ, че ДВД плеъра трябва да ми е част от операционната система... може би защото повече от година и половина в къщи НЯМАМ оптично устройство (не че преди, като имах на лаптопа съм го ползвал за нещо), за това не чуствам липсата на ДВД плеър... ако се загледаш - новите МАС-и също нямат оптично устройство, вероятно и в тяхната ос няма ДВД плеър...

айде сега ти ми кажи защо да ти отговарям изобщо, като не звучиш сериозно, а точно като линукс маняк, който за уиндоуса май е чел само в линукс форумите...

и последно - да не помислиш, че съм някакъв лют фен на микрософт и на уиндоуса... не, не съм... просто се опитвам да осветя нещата и от другата страна, за да сме малко по-обективни...
ArturDent - Почти Безобиден
Защо ми се струва че се опитваш да ни говориш, все едно не сме виждали Linux
danaildr написа:
За мен например е по-добре да имам контрол над ситуацията, къде и коя част да се инсталира. А ако си мислиш че "Симпатичния мениджър" просто така намира програмите в Интернет и ги класифицира, много се лъжеш. Някой ги слага на сървър, описва ги и те тогава се виждат в него.
danaildr написа:
Тук е много по-лошо. Нима в Linux няма зависимости от други библиотеки ?!. И голяма част от приложенията ги изискват. И МНОГО голяма част от тях искат да си ги инсталираш отделно, сам, защото са с някакъв друг лиценз.
Например - прословутия ffmpeg и библиотеките към него libmp3lame (MP3) и libx264 (H.264).
ау, това за зависимостите го бях пропуснал :))
също е шедьовър...

Той не само уиндоуса не познава, ами и с линуксите май е толкова наясно :)
danaildr - специалист
Не казвам, че няма зависимости, а че въпроса с тях е уреден и когато пакетния менаджер инсталира програма, то той инсталира и всичките неудовлетворени зависимости автоматично. А ако теб те кефи да сваляш нещата от 10 различни сайта и да инсталираш една програма за 1 час когато има вариант да го направиш за 15 мин ..... еми явно обикновения потребител (за който толкова говорите че е ущетен при линукс) трябва да е доволен от този начин и да взима пример от теб.
После никойне ти говори за вълшебно сваляне от някъде, но важен е крайния резултат. Храта са седнали, инвестирли са време и са подготвили голяма част от програмите нужни на обикновения (и не само на него) потребител в сървъри за да може да се инсталират лесно.

Торбалане, шедьовър е концепцията когато инсталирашата програма открие зависимост, да намери начин да я удовлетвори (след твое разрешение разбира се), а не да ти спре инсталацията, да ти покаже среден пръст и да ти заяви "оправяй се братчед, ако не ми я удовлетвориш, няма да стане"

Много се кефите на новия магазин за приложения на уиндоус8 и за appstore, обаче за пакетните системи на линукс дистрибуциите сте ......меко казано скептични.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 29

Тема "Linux vs Windows" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: