Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
patzi - помощник
Насочил съм се към лунички на 220в. и искам да попитам мога ли да ползвам кабел със сечение 2х0.5 за да захраня три лунички по 30-40 вата.
и от гледна точка на НЕК имали разлика в разхода на ел. енергия при 12в. и 220в. схеми за еднакви мощности примерно 3крушки по 40в.
и дали светят еднакво силно?

А мнението ви за големите луни с две енергоспестяващи крушки ?
Заслужават ли си? Какъв кабел ще е нужен за тях защото ми се струва че старата инсталация е с 0.5
ELEMENTAL - специалист
patzi написа:
Насочил съм се към лунички на 220в. и искам да попитам мога ли да ползвам кабел със сечение 2х0.5 за да захраня три лунички по 30-40 вата.
Да, можеш.
patzi написа:
от гледна точка на НЕК имали разлика в разхода на ел. енергия при 12в. и 220в. схеми за еднакви мощности примерно 3крушки по 40в.
и дали светят еднакво силно?
При използване на 12 волтови луни има 10-20% загуби под формата на топлина отделяща се от трансформатора.
hkoko - специалист
При използване на 12 волтови луни има 10-20% загуби под формата на топлина отделяща се от трансформатора.
Не те рзбирам???Искаш да кажеш,че 12в. лунички използват с 10-20% повече ел. енергия от 220 волтовите.Не ти ли звучи малко смешно това твърдение?
ELEMENTAL - специалист
Самите лунички не консумират повече ел.енергия-загуби има в трафовете.Обикновените трансформатори имат КПД=0,8-0,9."Електронните" такива имат КПД=0,85-0,94.Ако случайно си направил траф с 0% загуби то е друг въпроса.
patzi - помощник
благодаря за инфото,а за големите луни какви са ви впечатленията .
qnass - специалист
Кои големи имаш предвид? Тези които са луминисцентни ли?Ако говориш за тях има ги в няколко вариянта 2х13w 2x18w 2x26w. Запалването също е различно.Ако е с електроника - лампата (така наречената PL-ка)трябва да е с 4 крачета.А ако е дросели да е с 2 крачета.Иначе добре светят.Имам монтирани 2 в коридора(4m)и са достатъчни.Даже е прекалено светло.
patzi - помощник
да мисля че за тях,две успоредно разположени крушки но си мислех че може да се сменят фасунгите с обикновени и да се сложат две енергоспестяващи крушки .дали някой е пробвал моята идея .
по принцип съм сигурен че е възможно просто се чудя дали ще свети пак толкова силно
littlemitle - напреднал
аз мисля че тези pl-ки всъщност са вид енергоспестяващи крушки :?
qnass - специалист
Става.Две порцеланови фасунги (стуват около 30ст едната)и две сръчни ръце и ще си спестиш около 10лв на луна.
estrogen - специалист
Според мен най-важното когато се прави осветление със луни е :
те да са на 12 V , трафа да е димеруем и да се спази посочения ъгъл на разпръскване на светлината .

Тема "КАБЕЛ за луничките???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: