• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 93
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Тани - модератор
Не си бях ходил няколко седмици на село и вчера се изненадах с колко много плод са накичени сините сливи. Има макар и рядко "изгнили" плодове в единия край на градината ( западния ако има значение ) и свити листа на върховете на няколко клончета в североизточния край. Прилагам снимки. С какво да пръскам. Мисля , че имам останали от миналата година Дитан, Нуреле, Скор , Фюри ( това последното не съм сигурен дали съшествува , но ми се върти нещо такова в главата. Имаше и други , но не се сещам как се казваха.

Прикачен файл

Pic 307.jpg

Прикачен файл

Pic 305.jpg

Прикачен файл

Pic 304.jpg

Прикачен файл

Pic 312.jpg

Прикачен файл

Pic 310.jpg
Stefan_62 - майстор
bulhomes2 написа:
Стефане, кой мой пост приемаш за заяждане? Заглавието на темата ти си си го измислил и по този начин е достойно за "бисерите на форума". Ако не разбираш отклонението като веселяшка закачка - кажи и ще си изтрия постовете!
Няма проблем :supz: , но можеше да го пуснеш в бисерите, а не да пълнеш темата с асоциации. :drinkers:
Stefan_62 - майстор
Тани написа:
Не си бях ходил няколко седмици на село и вчера се изненадах с колко много плод са накичени сините сливи. Има макар и рядко "изгнили" плодове в единия край на градината ( западния ако има значение ) и свити листа на върховете на няколко клончета в североизточния край. Прилагам снимки. С какво да пръскам. Мисля , че имам останали от миналата година Дитан, Нуреле, Скор , Фюри ( това последното не съм сигурен дали съшествува , но ми се върти нещо такова в главата. Имаше и други , но не се сещам как се казваха.
Пробвай със "Скор" и "Нуриле" щом ги имаш, въпреки, че на този етап трудно ще ги излекуваш.Трябвало е по рано да пръскаш/преди, по време и след цъфтежа/. Най добре ако разполагаш с време премахни заразените плодове и листа и ги изхвърли, но не в градината и направи едно профилактично пръскане на почвата около дърветата и на самите дървета с бордолезов разтвор-1%, като повториш пръскането след две седмици.
iivanov - майстор
stiv1961 написа:
Топсин М 70 ВП - 0,1%, който задължително се комбинира с прилепител.
0,1% при разходна норма колко?
Stefan_62 написа:
Днес се рових из старите си вестници "Хоби фермер" и попаднах на една интересна статийка, как да запазим доматите от черната мана...
Черна мана=алтернария,или..?
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
stiv1961 написа:
Топсин М 70 ВП - 0,1%, който задължително се комбинира с прилепител.
0,1% при разходна норма колко?
Stefan_62 написа:
Днес се рових из старите си вестници "Хоби фермер" и попаднах на една интересна статийка, как да запазим доматите от черната мана...
Черна мана=алтернария,или..?
0,1% - това ще рече една супена лъжица на 10л. вода /ако греша колегата stiv1961 да ме поправи/, но аз поне така пръскам процентно.
Черна мана=алтернария, предполагам, че жената това е имала впредвид защото по нашия край на алтернарията и викат черна мана/листата почерняват и растението загива/.
iivanov - майстор
Тани,имаш въшки/сбръчканите листа/и късно кафяво гниене/плодовете с"туфите"мицел/.Пролета с бордолезовия е трябвало да пръснеш и с акарзин.Сега за бубите пробвай с фюри.За гниенето ти трябва вече системен/проникващ/фунгицид щот заразата е вече там.Виж на опаковката на скора какво пише.
svetoslavoff - специалист
Здравейте,
Тъй като темата по начало е по-обширна, да попитам за следното: Ябълковите дръвчета са сравнително млади. От няколко години забелязвам, че някои редуват силна със слаба година, други си раждат редовно. Грижите са еднакви. Та как да ги излъжа тези, дето си почиват през година?
Stefan_62 - майстор
svetoslavoff написа:
Здравейте,
Тъй като темата по начало е по-обширна, да попитам за следното: Ябълковите дръвчета са сравнително млади. От няколко години забелязвам, че някои редуват силна със слаба година, други си раждат редовно. Грижите са еднакви. Та как да ги излъжа тези, дето си почиват през година?
А от един сорт ли са? При мен се получава същото, но моите са различни сортове и при някой е нормално.
svetoslavoff - специалист
Стефане, от различни сортове са. Например Флорината е от тези дето се "ослушват" през година. Ама как пък се случва всички нередовни макар и от различни сортове да раждат/не раждат в една и съща година. Лани едва смогнах с амбалажа и съхранението, по-лани със зор стигнаха за зимата и така поне 2 цикъла.
Интересно, аз поне като съм купувал дръвчетата никой не казва - това ражда през година.
Stefan_62 - майстор
svetoslavoff написа:
Стефане, от различни сортове са. Например Флорината е от тези дето се "ослушват" през година. Ама как пък се случва всички нередовни макар и от различни сортове да раждат/не раждат в една и съща година. Лани едва смогнах с амбалажа и съхранението, по-лани със зор стигнаха за зимата и така поне 2 цикъла.
Интересно, аз поне като съм купувал дръвчетата никой не казва - това ражда през година.
Нормално, никой няма да ти каже от продавачите ако ти сам не се поинтересуваш предварително и то не от тях.Аз съм купувал череша, а се оказва някаква дива, две години купувам нектарина и ми се кълнат, че няма да има проблем, че дръвчетата са така да се каже "пресни" и двете години нищо не се хваща. Самите дървета си регулират плододаването, ако всяка година береш с килограмите/още повече, каза, че са млади/ ще заминат за няколко години.Кайсиите и те са така, единственно за сливите и особенно за джанките нама лоша година,явно природата така ги е създала е и с намесата на човека.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 93

Тема "Кой как се грижи за овощните и зеленчуковите градини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: