• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
+1 Lazar, Не знам на Ератовските горелки колко им е нагревателя, но на моята е малко над киловат. Паленето трае около две минути и на юпиеса му се такова таковата, докато температурата на въздуха стигне точката на запалване на пелетите. Не е добре горелката да спира често. Най-добре е да се сметне(уцели) :? така, че да работи на средна мощност или малко над това.
digitalpr - специалист
Да разбирам че ме навивате по скоро за 25. ОК. А това че радиаторите ми са 20кВ означава ли че горелката реално под 20 няма да пада никога?
VLADO66 - майстор
Ще пада и още как -след достигането на температурата ще работи най-много на половин мощност.
digitalpr - специалист
Звънях на 8 фирми.
4 казват - сложи 25кВ, защото при 32 горелката би била по-мощна от котела, газовете щели да бъдат по горещи и ще се губи КПД. По-добре било котела да е по-мощен от горелката, отколкото обратното.
Други 4 казват - сложи 32кВ, защото 25 ще е на ръба. Тотална какафония.
От друга страна казвате, че тя ще работи на 25 само докато загрее първоначално.

Май ще ги викна на един оглед, да преценят на място евентуално.
VLADO66 - майстор
Аз съм с 6см EPS и февруари топлинния товар беше около 30W/м3
Christo - майстор
Ако до сега котелът ти е бил достатъчно голям като мощност, ако избереш горелка мощна колкото котела всичко ще е ОК, даже реалната мощност ще се вдигне, защото горелката ще гори сигурно по-добре отколкото котелът със въглищата. По принцип НИКОГА НЕ питаме хората, които ще ни продават нещо какво да си купим, защото ще ни посъветват каквото е изгодно за тях да ни продадат, а не това което е изгодно ние да си купим. Питаме някой, който е компетентен, но не е пряко заинтересован от сделката. Винаги когато съм се делил от това правило, после съм се псувал.
digitalpr - специалист
И ти си прав. Самоче това е едно от нещата, за което няма кой да питам. Този форум май е единствения, в който намирам някаква полезна информация по въпроса. Благодаря за което.
LazarGanev - "Велик майстор"
Наскоро имах голям спор с един клиент точно по твоя въпрос - искаше да си взима 32кВт горелка за 29кВт котел и да отоплява 160м2. Нали се сещаш, че за мене е по-изгодно да му продам по-голяма и по-скъпа горелка? Вместо това го насилих да вземе 25кВт, като му гарантирах, че ще си я взема обратно, ако му е малка. Май трябваше да поискам да ми доплати до цената на голямата, ако изляза прав :supz: :rock:
digitalpr - специалист
А реално какво губя ако сложа 32кВ? Това, че в дадени моменти ще се наложи да работи около минимума си и ще се гаси ли?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не в дадени моменти, а в по-голяма част от времето. joro_vn ти го е казал - той отоплява 200м2 и котелът му работи на 9кВт (това е минималната му мощност), като основния въпрос, който го вълнува е как да свали тази минимална мощност на 5-6кВт :) . Каква площ отопляваш?
Последна промяна от LazarGanev на вт май 22, 2012 5:04 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: