• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
digitalpr - специалист
3x70 квадрата и бойлер 120л.
LazarGanev - "Велик майстор"
120л бойлер се стопля за 15минути и после вече не е товар. 25кВт горелка, ако работи на пълна мощност гори по около 6кг/час пелети. За месец това прави 6х24х30=4320кг. Умножено по една минимална цена от 300лв/тон, това прави около 1300лв/месец. Тази месечна сметка за отопление ти изглежда малка и ти желаеш по-голямата горелка, така ли? :drinkers:
nasko_nerva - специалист
И все пак от всичко казано до тук не става ясно коя горелка да избере човек!
Имам котел BOSCH SOLID 2000 B - K32-1S62, т. е. изпълнението за основно гориво- Дърва
Коя от трите горелки да избера: На Ерато ІV пок., на FERROLI Sun P7 или IVG bio-energy S 40
Понеже имам клапа на вратичката за пълнене на дърва, трябва ли да я изолирам като инсталирам горелката на пелети?
Надявам се да ме насочите към най добрата от трите горелки.
Няма да е добре ако дистрибутор на някоя от горелките да дава съвет за избора!!!
LazarGanev - "Велик майстор"
nasko_nerva написа:
Няма да е добре ако дистрибутор на някоя от горелките да дава съвет за избора!!!
Ще се въздържа от коментар по горелките, само ще коментирам цитираното изречение така - няма уважаващ себе си търговец, който да не може да ти продаде която пожелаеш от трите горелки, така че филтърът, който си избрал за отсяване на оферти е крайно неподходящ :wink:
nasko_nerva - специалист
LazarGanev написа:
nasko_nerva написа:
Ще се въздържа от коментар по горелките, само ще коментирам цитираното изречение така - няма уважаващ себе си търговец, който да не може да ти продаде която пожелаеш от трите горелки, така че филтърът, който си избрал за отсяване на оферти е крайно неподходящ :wink:
Да тук си напълно прав...... имайки впредвид форума в който пишем този филтър е излишен. Надявам се, схващаш?!?! :wink: Но понеже сме в България, а тук всичко е сбъркано..... реших да го напиша.
Това за търговеца, не мисля че важи при мен. Всяко правило си има изключения!!! =D>

Просто исках мнение от хора който са монтирали поне 2 от горелките и знаят малко повече за тези горелки от това което е написано в Техническите спецификации, Ръководствата за експлоатация и рекламните брошурки.
Но явно съм сбъркал мястото, тук във форума всички били търговци, само аз съм потребител!!! :) Всички съм ги филтрирал, и сега трябва сам да си отговарям!! :?:
Остана само да видим, както казва колегата, кой търговец ще ми пробута една от горелките. :)
VLADO66 - майстор
Спорeд мeн в питaнeто ти трябвa дa сe включи и коя горeлкa e по-нeпрeтeнциознa към кaчeството нa пeлeтитe и aз щe очaквaм отговорa с интeрeс.
digitalpr - специалист
Всъщност аз избрах българските, от гледна точка на това че ако се повреди нещо най-бързо ще ми намерят части. Но приемам съвети и за други? Някоя осезаемо по добра на горе долу същите пари?
nasko_nerva - специалист
VLADO66 написа:
Спорeд мeн в питaнeто ти трябвa дa сe включи и коя горeлкa e по-нeпрeтeнциознa към кaчeството нa пeлeтитe и aз щe очaквaм отговорa с интeрeс.

Според мен няма такова нещо "непретенциозна към качеството на пелетите". Всички имат изисквания за качество на пелетите. С това е свързано КПД-то и безпроблемния автоматичен режим на работа.
В България повечето пелети са некачествени. В нашия край има няколко фирми за пелети. Ако видиш само как ги правят. Материяла основно е отпадък от биченето на трупи, т.е. има много кори и на всичкото отгоре целия е окалян. Плацовете където разтоварват е кал до колене. То зависи и от сезона, но както тая година е дъждовна! Понякога когато работят с отпадък от мебелните предприятия: талаж, трици и изрезки, тогава пелетите са добри, стига Фадромата да не загребва и калта от плаца. Но това е рядко. Сега на мода са ПВЦ дограма и мебели от плоскости, така че няма много отпадък от мебелното производство.
На пазара има и качествени пелети но са с 80-100 лв./тон по скъпи. Ерато твърдят че тяхните са качествени!
Може би непретенциозни са горелките с механично почистване. КПД-то няма да е заводското, но горелката няма да се задръства, т.е. ще работи без да я наглеждаш постоянно. Но тези три не са от тях.
Christo - майстор
Действителността у нас е такава, че май никой не контролира текущо качеството на пелетите и всички продават само висококачествени. :lol: По-добре е да се избягват прекупвачи, че цената съвсем става непоносима. Ерато не знам да имат собствено производство но те имат тука много фенове, нека кажат те :? Повечето качествени пелети потеглят веднага за чужбина. Там цените са по-високи но който продава боклуци, го удрят през ръцете тутакси. По-качествените горелки имат самопочистваща се скара. Контролира се количеството на въглероден окис в пушека и се коригират автоматично оборотите на вентилатора, който подава въздуха в зоната на горене. Количеството въздух зависи и от качеството и от количеството пелети, което се подава в зависимост от исканата мощност. Исканата мощност също зависи от много неща: температурата на топлоносителя, външната температура, исканата температура в стаите, температурата в бойлера, ако има такъв и т.н. Става въпрос за регулиране не само на горелката, а на цялата инсталация, щото там трябва да има трипътни вентили, помпи и т.н. Сега, тези неща може и да ги няма. Ще ходим час по час до котела да чистим и ще горим повече пелети. Дилемата е дали да дадем повече пари в началото за истински неща, или по малко всяка година за преразход на пелети. Не мисля, че може да се направи евтина и едновременно ефективна система с пелети. Изобщо, котел, проектиран за друго гориво, комбиниран с горелка е един компромис. Как да дозираш точно нужния въздух, като той влиза и излиза от всякъде? На чисто пелетните котли минусът им (освен цената) е, че ако стане нещо с доставките на пелети, няма как да се мине на друго гориво.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: