Най - вълнуващия въпрос зимно време.
digitalpr
- специалист
597 мнения в "Пелетни горелки"
LazarGanev
- "Велик майстор"
120л бойлер се стопля за 15минути и после вече не е товар. 25кВт горелка, ако работи на пълна мощност гори по около 6кг/час пелети. За месец това прави 6х24х30=4320кг. Умножено по една минимална цена от 300лв/тон, това прави около 1300лв/месец. Тази месечна сметка за отопление ти изглежда малка и ти желаеш по-голямата горелка, така ли? 

nasko_nerva
- специалист
И все пак от всичко казано до тук не става ясно коя горелка да избере човек!
Имам котел BOSCH SOLID 2000 B - K32-1S62, т. е. изпълнението за основно гориво- Дърва
Коя от трите горелки да избера: На Ерато ІV пок., на FERROLI Sun P7 или IVG bio-energy S 40
Понеже имам клапа на вратичката за пълнене на дърва, трябва ли да я изолирам като инсталирам горелката на пелети?
Надявам се да ме насочите към най добрата от трите горелки.
Няма да е добре ако дистрибутор на някоя от горелките да дава съвет за избора!!!
Имам котел BOSCH SOLID 2000 B - K32-1S62, т. е. изпълнението за основно гориво- Дърва
Коя от трите горелки да избера: На Ерато ІV пок., на FERROLI Sun P7 или IVG bio-energy S 40
Понеже имам клапа на вратичката за пълнене на дърва, трябва ли да я изолирам като инсталирам горелката на пелети?
Надявам се да ме насочите към най добрата от трите горелки.
Няма да е добре ако дистрибутор на някоя от горелките да дава съвет за избора!!!
LazarGanev
- "Велик майстор"
nasko_nerva написа: Няма да е добре ако дистрибутор на някоя от горелките да дава съвет за избора!!!Ще се въздържа от коментар по горелките, само ще коментирам цитираното изречение така - няма уважаващ себе си търговец, който да не може да ти продаде която пожелаеш от трите горелки, така че филтърът, който си избрал за отсяване на оферти е крайно неподходящ

nasko_nerva
- специалист
LazarGanev написа:Да тук си напълно прав...... имайки впредвид форума в който пишем този филтър е излишен. Надявам се, схващаш?!?!nasko_nerva написа: Няма да е добре ако дистрибутор на някоя от горелките да дава съвет за избора!!!Ще се въздържа от коментар по горелките, само ще коментирам цитираното изречение така - няма уважаващ себе си търговец, който да не може да ти продаде която пожелаеш от трите горелки, така че филтърът, който си избрал за отсяване на оферти е крайно неподходящ

Това за търговеца, не мисля че важи при мен. Всяко правило си има изключения!!!

Просто исках мнение от хора който са монтирали поне 2 от горелките и знаят малко повече за тези горелки от това което е написано в Техническите спецификации, Ръководствата за експлоатация и рекламните брошурки.
Но явно съм сбъркал мястото, тук във форума всички били търговци, само аз съм потребител!!!

Остана само да видим, както казва колегата, кой търговец ще ми пробута една от горелките.

nasko_nerva
- специалист
VLADO66 написа:Спорeд мeн в питaнeто ти трябвa дa сe включи и коя горeлкa e по-нeпрeтeнциознa към кaчeството нa пeлeтитe и aз щe очaквaм отговорa с интeрeс.
Според мен няма такова нещо "непретенциозна към качеството на пелетите". Всички имат изисквания за качество на пелетите. С това е свързано КПД-то и безпроблемния автоматичен режим на работа.
В България повечето пелети са некачествени. В нашия край има няколко фирми за пелети. Ако видиш само как ги правят. Материяла основно е отпадък от биченето на трупи, т.е. има много кори и на всичкото отгоре целия е окалян. Плацовете където разтоварват е кал до колене. То зависи и от сезона, но както тая година е дъждовна! Понякога когато работят с отпадък от мебелните предприятия: талаж, трици и изрезки, тогава пелетите са добри, стига Фадромата да не загребва и калта от плаца. Но това е рядко. Сега на мода са ПВЦ дограма и мебели от плоскости, така че няма много отпадък от мебелното производство.
На пазара има и качествени пелети но са с 80-100 лв./тон по скъпи. Ерато твърдят че тяхните са качествени!
Може би непретенциозни са горелките с механично почистване. КПД-то няма да е заводското, но горелката няма да се задръства, т.е. ще работи без да я наглеждаш постоянно. Но тези три не са от тях.
Christo
- майстор
Действителността у нас е такава, че май никой не контролира текущо качеството на пелетите и всички продават само висококачествени.
По-добре е да се избягват прекупвачи, че цената съвсем става непоносима. Ерато не знам да имат собствено производство но те имат тука много фенове, нека кажат те
Повечето качествени пелети потеглят веднага за чужбина. Там цените са по-високи но който продава боклуци, го удрят през ръцете тутакси. По-качествените горелки имат самопочистваща се скара. Контролира се количеството на въглероден окис в пушека и се коригират автоматично оборотите на вентилатора, който подава въздуха в зоната на горене. Количеството въздух зависи и от качеството и от количеството пелети, което се подава в зависимост от исканата мощност. Исканата мощност също зависи от много неща: температурата на топлоносителя, външната температура, исканата температура в стаите, температурата в бойлера, ако има такъв и т.н. Става въпрос за регулиране не само на горелката, а на цялата инсталация, щото там трябва да има трипътни вентили, помпи и т.н. Сега, тези неща може и да ги няма. Ще ходим час по час до котела да чистим и ще горим повече пелети. Дилемата е дали да дадем повече пари в началото за истински неща, или по малко всяка година за преразход на пелети. Не мисля, че може да се направи евтина и едновременно ефективна система с пелети. Изобщо, котел, проектиран за друго гориво, комбиниран с горелка е един компромис. Как да дозираш точно нужния въздух, като той влиза и излиза от всякъде? На чисто пелетните котли минусът им (освен цената) е, че ако стане нещо с доставките на пелети, няма как да се мине на друго гориво.

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература