• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
kirofabv - специалист
Здравейте.
Имам стари кухненски шкафчета от този тип горе-долу но съответно позахабени и с белезите на времето.
Изображение

Искам съвет какво би било най-подходящо да използвам за да ги освежа?
Искам да бъдат малко по-тъмни и ако може да изпъкват шарките на самото дърво.
Трябва ли да ошкуря стария лак и ако да - изцяло ли или само да го матирам?
С какъв лак или байц би било най-добре да третирам селд това... лошото е, че не знам дървото какво е по принцип.
EDI - майстор
Това е чам.Сваляш стария лак, сигурно е някакъв гланц и минаваш с лак на водна основа.Така ще изпъкне текстурата на дървото, а цвят какъвто искаш има по магазините.
kirofabv - специалист
Значи изшкурявам изцяло - до дърво.
Това е лошо... има доста завъртулки и "стъпалца" около иначе така семплите орнаменти. :?

А за цвят имаш предвид - цвят на лака, нали?
Целта ми е нещо като венге, абанос нещо такова дори и малко по-светло.
Някаква марка да препоръчате?
EDI - майстор
СОКРАТЕС, ДУФА и доста други лакове.Малко зор е с фрезованите повърхности.Другото решение е смяна на вратичките.
kirofabv - специалист
Мерси, Еди. :partyman:
А ако лакирам направо отгоре ще стане ли по-добре или само ще ги прецакам?
EDI - майстор
Лака на водна няма да хване добре.
kirofabv - специалист
Ясно... колкото и да не ми се ще ще се шкури, но после измайстореното ще е по-сладко :)
Хрумна ми да използвам по-тъмен и по-светъл лак.

Поиграх си малко и се надявам на вашето професионално мнение. Мога ли да постигна резултата от вариант 2 и 5 (5 ми харесва повече).
Прилагам и снимка на сегашното състояние, като за оцветяването съм използвал дърво с различна текстура от настоящото - мисля, че дъб. Мога ли да получа толкова контраст и да запазя шарките на дървото или само с лак не мога да получа толкова наситено тъмно?

Някой може да каже, че не си заслужава подобен труд за такива стари шакфчета, но на мен си ми харесват, на жената са й удобни, не са разнебитени и така решихме да си ги употребяваме още време :)

Прикачен файл

lndbl4.jpg
lndbl4.jpg (92.57 KиБ) Видяна 13710 пъти

Прикачен файл

lndbl2.jpg
lndbl2.jpg (83.8 KиБ) Видяна 13710 пъти

Прикачен файл

lndbl.jpg
lndbl.jpg (93.59 KиБ) Видяна 13710 пъти

Прикачен файл

original.jpg
original.jpg (110.16 KиБ) Видяна 13710 пъти
EDI - майстор
Може да се получи.Шлайфаш до чисто дърво и после си вземаш за светлото или прозрачен лак или цвят БОР, той е светъл.А за тъмното си избираш орех.С втората ръка цвета става още по-наситен.само да питам, това отдолу ли е реалната снимка на шкафовете ти или първата, която пусна с чамовите врати.За иделано шлайфане, ако ти се играе, можеш и да разглобиш вратите, ако поддават лесно, после ще ги слепиш отново.
kirofabv - специалист
Страхотно :)
Снимката от предния ми пост, където пише "сега" е реална снимка на шакфчетата. В първия пост е някаква картинка от нета,с която исках да покажа, че има кофти за шкурене елементи.

Чак до разглобяване няма да стигна, ама ще си ги изшкуря, лакирам, удрям едни нови дръжки и стискам палци да заприлича на картинката :)

Ще се похваля какво съм сътворил през почивните дни. Благодаря отново, Еди ;)

Прикачен файл

kuhnia4+drujki.jpg
kuhnia4+drujki.jpg (93.67 KиБ) Видяна 13700 пъти
EDI - майстор
това донакъде променя нещата.Лака върху последната снимка гледам, че е тънък мат и много лесно ще се прешлайфа до чисто, пък и формата е по-удобна за шлайфане.Не знам на каква основа е стария лак, но ако са много стари, няма да е на водна.И това не е чам, като го гледам, широколистно дърво е.Ако са стари, сглобката е много стабилна, пък и дървото е било сухо, няма никакво измятане или разсъхване, като го гледам, изобщо не са за смяна.
  • 1
  • 2

Тема "Как да освежа старите кухненски шкафчета?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: