stanetzz написа:Днес ми беше ден първи с електрическото колело- 800W 48V , задно предаване. Купих кита от български търговец, защото прецених, че от И-бей ще излезне по-скъпо, като теглиш чертата на митницата. Засега съм с 4 бр. акумулатори Lava по 9Ач.Честито колега
Имам няколко въпроса относно ползването на колелото.
Трябва ли да се монтира някакъв прекъсвач между батерията и контролера? Днес отвреме-навреме го поглеждах в работата, и забелязах, че контролера като че ли леко се нагрява- може би докъм 30-ина градуса. Това нормално ли е?
Имам и регенеративна спирачка- при спускане се усеща сериозно съпротивление при натискане. Как влияе това кратковременно зареждане на живота на батерията? Нали тя е с определен живот/брой цикли. Не се ли скъсява, или напротив?
В момента батериите са на багажник над задното колело, но усещам, че тежестта върху него е прекомерна. Мога да разположа батериите в триъгълника на рамката, но под наклон, или легнали на една страна. Това проблем ли е за работата им?
В комплекта имаше и педалег, който не съм монтирал. Има ли смисъл от него?
Благодаря предварително.

Доста питания имаш!
1. За Ключа:При мен съм монтирал главен прекъсвач с който включвам и изключвам изцяло всички консуматори. Някои контролери имат управляващ + чрез който се активира контролера ,а силовите проводници си оставаат постоянно вързани към батерията, не е лошо ,но моето мнение е да си имаш главен пшрекъсвач ,чиста работа!
2. За регенеративната спирачка:От скоро имам впечатления и все още не съм сигурен как влияе имам само предположения , че е по-добре за батерията и като цяло за пробега

3. За оловните батерии: Аз съм на мнение че не е добре да са поднаклон,защото колкото и да е
вътре са си пълни с киселина и не са херметично затворени , имат си едни силиконови тапички и като видят зор от там изпускат газ, но ако са монтирани в положение различно от нормалното (нормално имам предвид с полюсите нагоре) когато видят зор ще изпускат електролит вместо само газ! Гледай да ги монтираш с полюсите нагоре , ако не ти стига мястото в триъгълника колкото стигне, поне 2 акумулатора ще можеш да монтираш там другите може да са на багажника пак е нещо ;)
4. Отностно педалека: Мен лично ме дразни и не го монтирам!
Хайде безаварийно!!!