Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
А от къде си? Да има значение...
Имай предвид че това ОСБ, освен керемидите, ще трябва да носи още минимум 200 кг. на кв.м. сняг+вятър
Ако пък си от някъде където пада повечко сняг цифрата става 400 - 600 кг./кв.м.
професионал - специалист
Ако е на "контралетва" т.е. двойна скара, ОСБ-то ще носи само фолиото - контрата се кове над ребрата и оттам нататък е ясно. :)
stenmark - специалист
Артъре от къде взе тая информация за 400/600кг на кв.Много ми се вижда.Това полвин тон на кв. си е бая тежина.
Фло - специалист
stenmark написа:
Артъре от къде взе тая информация за 400/600кг на кв.Много ми се вижда.Това полвин тон на кв. си е бая тежина.
Възможно е да се случи при мокър сняг,последващо обледеняване при ниски температури,пак сняг,натрупване,обледеняване и т.н.
zloby - помощник
ArturDent написа:
А от къде си? Да има значение...
Имай предвид че това ОСБ, освен керемидите, ще трябва да носи още минимум 200 кг. на кв.м. сняг+вятър
Ако пък си от някъде където пада повечко сняг цифрата става 400 - 600 кг./кв.м.
Не съм от там където строя, мястото е североизточната дъга на околовръстното на София. Ще се прави двойна скара...
Какво натоварване може да носи ОСБ 15мм, 18 мм и 21 мм че нещо не ми са ясни мерните единици, ако може в килограми на квадратен метър :-)
Алексов - напреднал
професионал написа:
Ако е на "контралетва" т.е. двойна скара, ОСБ-то ще носи само фолиото - контрата се кове над ребрата и оттам нататък е ясно. :)
:2thumbs:
VLADO66 - майстор
Ама контрата трябва да е ЛЕТВА,а не лайстничка. :)
ArturDent - Почти Безобиден
stenmark написа:
Има едни таблици за натоварването на сняг+вятър.
Като правихме моя покрив майсторите се учудиха че толкова са дебели гредите/ребрата.
Но те от Варна, обекта в Русе. Ходих даже при конструкторката...
Заинтересувах се и намерих таблица в Интернет.
По спомени:
Варна - 180 кг./кв.м.
Русе - 350 кг./кв.м.
Габрово, Видин - 450/400 кг./кв.м.
София 250 кг./кв.м.
Планински - 600+ кг./кв.м.

Натоварването е комбинирано вятър + сняг.
Както виждате натоварването е доста различно (до 3 пъти)
stenmark - специалист
Не търся спор относно тежината но съм работил около 2г.на Пампорово и не съм виждал повече 0.4м сняг по покривите.Интересно ми е как 0.4куб може да тежи 500кг.То едва ли не ще излезе колкото бетона.Това е май някаква хипотетична таблица при максимални стойности.Но по-принцип не е лошо човек да се подсигурява.
Вадим Владимиров - специалист
О, аз пък на Пампорово се наринах на сняг!
Прикачен файл:
IM000043.JPG
Прикачен файл:
IM000042.JPG
А сега някой да каже колко тежи този сняг?

Тема "Покрив - ОСБ или кофражни платна ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: