Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefan_mil4ev - специалист
Не не поставих. В datasheet-a видях, че се поставят един на 0.33mF и 0,1mF, но не поставих защото бях срещнал някъде из друг форум, че било грешно да се поставят кондензатори. Сега ще поставя и ще пробвам пак.
Поставих между вход и маса един кондензатор 0,33mF и сега се държи по добре като подам газ. Пак мига по - бързо (но не като лудо, както беше преди да сложа кондензатор), но след 20-тина секунди се установява и след известно време пак позабързва. За момента нямам кондензатор 0,1mF за да поставя и на изхода, а и магазините са в празнична почивка. След празниците ще купя един и предполагам, че нацяло ще се реши проблема. Впрочем стабилизатора е на 5V тъй като купих два за 9V, но те излязоха дефектни (единия прегряваше без да има товар, а другия офазяваше цялото реле) и само този за 5V излезе сполучлив. Като цяло смятам, че проблемът е решен. Още веднъж благодаря за помощта.
a_anastassov - специалист
Тогава изводът е, че (д)ефекта се получава през захранването. Сложи кондензатора от 0.1 uF на изводите на 555, добави и един електролитен кондензатор 10-100uF на изхода на 78хх и маса.
На извода на 78хх ще сложа, но не разбрах къде на изводите на 555 да сложа 0,1mF.
Между краче 4(8) и 1 на 555 (запояваш на крачетата) кондензатор 0.1uF и между изхода на 78хх и маса -> електролитен кондензатор 10-100uF.
ditronix - специалист
Освен това филтрирай добре напрежението на входа на устройството-сложи електролитен 2000uF или по-голям,също така ако имаш някакъв дросел. Явно влизат смущения от алтернатора.
Утре преди работа ще купя конднзаторчета и ще видя какво ще излезе.
Тъй като бяха свършили кондензаторите на 2,200мф, купих един на 1000мф и до колкото знам изходния трябва да е 1 десета от входния и за това купих 100мф. Поставих ги, но ефект нямаше. Като цяло мига много бързо и не равномерно. Сложих волтмера докато стабилизатора е под товар и видях, че напрежението се колебае м/у 4,97 и 5,03V, а като няма товар заковава 5,06V
Направи следното свързване : Акумулатор(+) -> диод 1N400x -> електролитен кондензатор -> вход LM78xx.
т.е. добавя се диода 1N400x към схемата, която си направил до момента.

Тема "Стабилизатор на напрежение с ценеров диод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: