Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Мартин Цветков - напреднал
Еми айде да речем, че тия неща всеки ги направи (въпреки, че се сещаш че при 2 мин поливна норма един разпрусквач какъвто и да било има различен дебит -> на 1 кв.м ще има различно кол. вода) да речем обаче че това някак си е натъкмено. Норма време за поливане в един кръг е тука има много осбености които хората няма как да знаят без да са отделили достатъчно време за да ги научат.
Да ти ще кажеш, че за тревната покривка можеш и на метод апроба грешка да го докараш. Съгласен съм тревата не е претенциозна така че и в повече влагата не би бил чак такъв проблем (но винаги си има изключенията).
Но идва момента когато трябва да полееш точно тези храсти и дървета з акоито спомена а там вече става сложно, защото всяко едно растение има различни изисквания. За да ти дам повече подробности затова трябва да ти изпиша една торба с учебници, коеот се сещаш че просто си е невъзможно - но идеята ми е че тези дребни на пръв поглед неща правят разликата между това да имаш правилно свързана тръбна разгъвка работеща по параметри и таква правена с умисъл по зададени параметри. НО най-често хората мислят, че всичко е много просот а не си дават сметка, че ти все пак гарантираш някакво качество на свършената работа и си оставяш главата на тезгяха. (визирам специално моята професия озеленяване и поливни ситеми)

Така че ако имаш конкретен въпрос в тая насока с удоволствие ще се опитам дапомогна, но ианчче темата е всеобхватна и много широка и за да говорим обобщено ще е трудно.

Все забравям по нещо... ще се опитам да ги снимам тия транзистори от близо и да ги пусна тук( не съм сигурен дали нямаха някакъв ноемр ще проверя)
hidrazin - майстор
Още снощи ти прочетох поста ама бързах за кръчмата и нямаше време за писане.
За това дето го пишеш съм напълно съгласен. Аз говоря само за трева по подразбиране.
Вкараме ли дървета и храсти тя става една... Между другото съм забелязал че всеки му се
иска автоматично напояване за трева и никой не мисли за дървета и храсти. Не говоря за тези дето се
занимават промишлено с овошки и отглеждане на храсти.Говоря за домашна употреба.
Доста хора си направиха системи с разпръсквачи и продължават да мъкнат маркучи за
напояване на дръвчетата.И наистина там си е цяла наука - спор няма. Знаеш че има и едни такива шахти
специално за напояване на дръвчета и същевременно за аериране на кореновата система.
Ама са си пара и никога няма да отделя толкоз стотинки. Пък и те не са проблемни за изработка. :lol:
А при мен на тази част от двора където съм завършил напоителната и си бачка нямам дръвчета а
само осем кола с асмички. Още преди засяването на райграса съм пуснал до всеки кол по една микротръба
с регулируем капкообразовател STRIMON - 0-100л/ч .
Та в този смисъл съм напълно съгласен с теб че само вдигането на разпръсквачите не е достатъчно.
Какво стана с транзисторите?
:partyman:
Мартин Цветков - напреднал
Извинавай за късния отговор, но поради ангажименти нямах време да преглеждам форума ! Пък и нз защо, но от време на време нямам ниаккъв достъп до самия форум !? Транзисторите не съм ги снимал още да ги пусна тука... а ианче и счупени подобни програматори още не съм взел за съжаление - надявам се скоро да има развитие по тоя въпрос, но сега ми емалко напрегнато в личен план и няма нужното време за тези неща.
hidrazin - майстор
О.К. Няма проблеми. То сега и аз имам доста работа.
А проблема с достъпа не е само при теб. От вчера нямах и аз.
Проблем с доставчика или не са си платили хоста.
Здравейте всички, искам да попитам "yuckuJackD", както и всички останали, които са правили от такъв или Kanlux CYBER TM-6/S таймер за повече от 2 клапана. На мен ми трябва таймера за поне 4 кръга имам 3 кръга за поливане на трева и нека да имам за всеки случай 1 кръг за капково на живи плетове и кипариси...за да не вързвам после от другите...

Заинтересувах се от този таймер, тъй като преди няколко дни търсих отчаяно в интернет по-евтини програматори от рода на РайнБирд, Хунтер, Торо, Орбит и др. за поливна система с клапани 24 волта и поливни кръгове от 4 до 6 зони управлявани от програматор, но в българските сайтове или тези на оторизираните фирми които съм изброил по-горе са много скъпи, а някои сайтове от чужбина не правят доставка до българия иначе в тях има по-евтинки..., та попаднах на този форум, бях се регистрирал тук, но забравих да проверя за резултати относно това, но ето че попаднах благодарение на всички ви и разгледах програматора на yuckuJackD и ми хареса, но в последствие реших да разширя поливните кръгове от 2 на 4 като се съветвах насам-натам и ми казаха, че за моето място ще ми трябват 10 пръскала и да направя 2 поливни кръга т.е. 1-ви кръг 5 пръскала, 2-ри кръг 5 пръскала. А 3-тия кръг ще е за 2 пръскала, но дебита на водата ще се регулира от клапана, а 4-тия кръг ще е за общо всички живи плетове и дръвчета-кипариси, цветя в лехи в саксии и т.н.

Та затова се питах дали може да получа съдействие от някого тук, за този таймер дали със схема или някакво обяснение как да направя този таймер. Клапаните ще са на 24 волта имам и хидрофорна помпа така, че налягането е изчислено... дерта ми е само за тези клапани и как да ги оправлявам...Моя таймер е електронен Kanlux CYBER TM-6/S; 230/50Hz; 16(2)A, u 3600W; NiMH 1.2V>100hrs; IP20; 16~250 има си и вградена батерия използвам го през коледа да си управлявам включването на коледните лампички. Кажете ми дали става този таймер за поливната система или да търся друг.

Хареса ми един прораматор на Орбит от ценовата листа на ПипБрадърс България, но пак е скъп към 90 лв. + допълнително доставката, а за тези пари мога да си взема клапани, че и да ми останат, а програматора да си го направя сам. От амазон.ко.ук гледах за такива работи, но няма не предлагат, а от амазон.ком не доставят до БГ иначе има. Гледах и от ебей.ко.ук има доставка до БГ но пак излиза скъпо над 100 лв + доставката, а от ебей.ком пак не доставят до БГ...

Е е е, това е всичко, ще се радвам много ако ми разкриете схемите или да ми кажете как да го направя - моя таймер. Ако имате някакви съвети... моля отправяйте ги. Благодаря предварително.
hidrazin - майстор
Ти прочете ли цялата тема внимателно? Май не.
Нито този, нито кой да е друг програзматор от този сорт не може да го направиш за повече от един клапан.
За четири кръга - четири програматора. Като сложиш в цената и един трансформатор на 24 волта и преправянето на
програматорите цената скача доста над цената на един примерно на хънтър за 4 клапана който е 88 лев. Хем ще ти излезе по-скъпо,
хем ще имаш нещо дето не е като хората. И какви клапани ще вземеш за тези "икономисани" пари, които ще ти излязат повече. :lol:

И да използвам да се "похваля" - новия ми програматор работи цяла седмица безупречно ... преди да си хване мълния!
Ама я хвана яката!!! :weedman:
Еее, да hidrazin не съм прочел цялата тема... хвана ме :):) нямах време да чета толкова...

Дай ми някакъв сайт или от къде си закупил своя програматор, моля ви. Трябва ми... наистина, защото от сряда нататък почвам да полагам тръби... а програматора и клапаните трябва да са закупени до тогава, защото после... тръбите и тревата няма да чакат докато ги купя :wink: :-D :razz:

Благодаря предварително! :) :)
hidrazin - майстор
http://www.bulgariairrigation.com/downl ... 2_upld.pdf
http://www.filbo.eu/A01_08.04.2011/PROD ... 0saita.pdf
http://www.pipbrothers.com/bg/turf-irrigation.html
Лично аз ти препоръчвам да си вземеш XC-401i-E а не ELC-401i-E който е по-евтин. И двата са за 4 клапана.
Дано да си убеден че ще ти стигнат 4 кръга. Към този вид програматори не могат да се добавят разширители за
повече канали. Тези са за вътрешен монтаж и не трябва да са на открито или във влажно помещение (шахта).
Разликата между тях и тези за външен монтаж е една херметична кутия и около 80 лева. :cool:
Клапаните не ги пръскай из двора. Сложи ги след помпата на един общ колектор и докарай краищата на кръговете
до там. Така няма да се налага на правиш малки шахти за всеки клапан и да пускаш кабел до всеки.
Тогава при полагане на тръбите ти трябва да имаш водовземни скоби, фитинги и задължително разпръсквачите.
Не заравяй каналите без да пробваш дали системата ти покрива добре площите. За пробата програматор не ти
трябва. Ако закопаеш всичко и се окаже че някъде има пропуски следва ново копане, което е много неприятно
особено ако тревата е вече поникнала. :-D
Благодаря ти, наистина добри програматори.
А относно това за пробването на системата съм напълно съгласен и винаги държа на безупречността, затова винаги когато права нещо го изпробвам, за да видя дали има неизправности и тогава го пускам в постоянно действие! :):):) Също и за клапаните винаги са на едно място не разпръснати както каза ти, на един братовчед къщата му е нова и има напоителна система - неговите клапани са едни до други... също и в бизнес сградата му, но не смях да викам експерти...
Благодаря и за сайтовете ... определено ще ми свършат работа тези нещица...
Благодаря. :):) :partyman:
hidrazin - майстор
При мен са така. Последните три още не съм ги вързал - горе се виждат тръбите. Ще има и
още тръби, ама има работа по двора за довършване.
Изображение

Тема "Програматор за капково напояване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: