• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
yuckuJackD - помощник
Здравейте, покрай занимавката ми с поливки бях помолен да асистирам в изграждането на поливна система за нуждите на един манастир. (всичко е безвъзмездно, разбира се).

Идеята - да се помпи вода от близка рекичка (не е от най-чистите принципно...), да се прескочи дигата не реката и да се пусне от другата страна на дигата, където попчетата са си писадили краставички, доматки и т.н.

1. От най-ниското в летния сезон ниво на реката до върха на дигата в най-лошия случай са 5 метра. ОК - значи ми трябва помпа, която да хвърля повече от 5, а те масово следващите са на по 8, според моето проучване.
2. Трябва ми дренажна помпа, за да няма проблеми с разни твърди частици - ОК и това го разбрах.
3. Трябва да осигуря за помпата работно положение поне 50-тина санта от дъното за да не смуче тиня и т.н. боклуци - ОК
4. Няма да се напоява капково, ще си пускат по вадичките (не питайте защо, не се преборих или не искаха да ме чуят, както и да е) => не ме бърка дебита особено много, както и не ме бърка дали прави налягане - куул, още една точка за дренажна помпа
5. Ще се опитам да осигуря позиция на помпичката така, че да бъде защитена (тя, както и излизащите кабел и маркуч) от големи плаващи предмети
Пропускам ли фактор, който е важен в случая?

Към какво съм се насочил. Обиколих Практикер, Бриколаж и БауМакс и в общи линии направо съм се хвърлил върху една Maxima 250 SX ...
Предлагам да изредя параметрите на подбраните от мен помпи, а тези от вас които са имали вземане-даване с някоя от тях да споделят отзиви (ако желаете, разбира се)

Maxima 250 SX
Цена: промоционална 99.99лв
Параметри:
Изображение
● Захр: 230 V ~ 50 Hz
● Мощност: 600 W
● Макс. дебит.: 14,500 l/h
● Макс. стълб (напор): 8 m
● Макс. дълбочина на потапяне: 5 m
● Макс. температура на водата: 35 °C
● Макс. големина на частиците: Ø 25 mm

CSP900Dinox-3A Мисля че и тя е на T.I.P
Параметри:
Изображение
● Мощност: 900 W
● Макс. дебит.: 14,000 l/h
● Макс. стълб (напор): 8.5 m
● Макс. дълбочина на потапяне: 7 m
● Макс. големина на частиците: Ø 35 mm

TSX 11000 MeroxGarden
Параметри:
Изображение
● Мощност: 500 W
● Макс. дебит.: 10,500 l/h
● Макс. стълб (напор): 7.0 m

Einhell SMP450
Цена: промоционална 79.99лв
Параметри:
Изображение
● Мощност: 500 W
● Макс. дебит.: 9,000 l/h
● Макс. стълб (напор): 7.0 m

Gardena 6000SP
Цена: промоционална 89.99лв
Параметри:
Изображение
● Мощност: 220 W
● Макс. дебит.: 6,000 l/h
● Макс. стълб (напор): 5 m
● Макс. дълбочина на потапяне: 8 m

Или да се хвърля направо на сигурно от официалния дистрибутор на Einhell с някоя от тези двете: цък или цък (почти еднакви са).

Предварително благодаря на всички дали мненията и съветите си.
hidrazin - майстор
Ами май не е най-удачното решение да използваш дренажна помпа.
Ще трябва добре да я защитиш от плаващи предмети пък и не само плаващи при
проливни дъждове.Освен това рекичката и дигата в имота на манастира ли е ?
Ако не е, помисли и за варианта кражба на помпата.
Спокойно можеш да сложиш обикновена центробежна помпа след дигата и да
я свържеш с рекичката с полиетиленова тръба и смукател с клапан и филтър.
Самия смукател слагаш в метална кошница за защита от плаващи премети и
едри частици.Имам един приятел където си е направил така защото рекичката
минава точно на границата на имота му.Нищо и никаква рекичка към метър широка
ама да знаеш като придойде водата какви чудесии носи ...
И нещо друго - малко вземане-даване съм имал с духовни лица, но съм се убедил че
не обичат най-евтините и некачествени продукти макар и да винаги да казват че
търсят нещо по-евтино.
Изображение
:partyman:
yuckuJackD - помощник
Мерси за идеята.
Принципно рекичката не просто не е в имота, ами е от другата страна на пътя. (писах 2 абзаца с обяснение, но мисля че това ще е по-ясно)
Прикачен файл:
Shema.jpg Съвсем схематично, дори и не е в мащаб.
Такава ми е идеята за момента. Съответно помпата ще се демонтира и монтира при всяко поливане - няма как в България сме :(.
Ще има бързи връзки на маркучите и т.н. - ОК
Ще се направи нещо наподобяващо понтонче, да може да се спуска оттам помпата и да се завързва.
Токът е сложен за закарване до мястото но... терен к'во да правиш.
Сега ще се опитам да драсна едно бързо силуетче...
Прикачен файл:
Siluet.jpg
Съвсем схематично, дори и не е в мащаб.
Siluet.jpg (97.86 KиБ) Видяна 5270 пъти
Идеята ми би била осъществима дори и с центробежна помпа, която да я слагат на понтончето и да връзват 2 маркуча и един щепсел.
Какво ме притеснява - не се ли тормозят тези помпи, докато засмучат водата на старта? Ами боклуците?
Иначе ги гледах тези филтърчета като това от показаната картинка. Би било удобно - то си стои в реката (чак пък него няма да го крадат, я) и излиза на понтона с бърза връзка. Не е проблем да се хване за гредата на понтона от страната обратна на течението, така няма да я отнесе някой плуващ дънер например. Но, пак ме съмнява - дават ги тези помпи "за чиста вода". Колкото и да е ще има разни примеси на тиня да речем, която в процеса на работа би те налепила по перката/турбината вътре в помпата...
Същото нещо би изглеждало така:
Прикачен файл:
Siluet_2.jpg
Съвсем схематично, дори и не е в мащаб.
Siluet_2.jpg (90.58 KиБ) Видяна 5270 пъти
ОК, сега започвам да гледам и за такива помпи, но ми прави впечатление, че дебитът им е много по-малък отколкото на дренажните...

Продължавам да съм с отворени обятия към всякакви мнения и съвети.
Благодаря на всички.

п.п. А какви са тези "Автоматични ел. защити" за които пишат масово по инструкциите за употреба на помпите? Бушон ли имат предвид или нещо друго?
yuckuJackD - помощник
http://www.onlinemashini.bg/pompa-vodna ... l-min/3649
Това е горе-долу в рамките на разполагаемия бюджет.
http://www.onlinemashini.bg/pompa-vodna ... l-min/3648 (същата, но по-слабичка)

Основния ми въпрос - към правилната група продукти ли се ориентирам, като цяло?
Мартин Цветков - напреднал
Уиски здр.

От това което си написал горе подразбирам, че ще се полива само на леха (вада). От последния ти коментар пък виждам с какъв бюджет разполагаш (малък е за съжаление).
И вс епак се връщам на темата - преди месец -два, монтирах същата помпа райдер на 1.5'. Монтирах я на къщата на моя дядо, като просто подмених предишната. Водата се извлича посредство самоделен сондаж една тръба набита в земята на 15м дълбочина - до тука помпата работи мога да кажа без оплаквания - има си пробка за обезвъздушаване, което си е добре. Щом стареца скептик я хареса занчи става.
Аз лично мисля че ще ти свърщи работа и без проблеми ще дръпне вода от 5-6 м. денивелация.
Минуса на помапата поне според мен е ,че няма собствен прекъсвач, но отва не е болка з аумиране hidrazan ще ти помогне да си сложиш един :) Лично аз мисля, че за толкова пари щее ти свърши работа, а самата помпа ще си избие вложените средства бързо бързо.
Във всеки случай не мисля че по-силна респективно по-скъпа помпа ще ти е нужна (прсото не си залсужава). ПРосто на тази и добавяш един филтър и я пускаш да работи, като самата помпа е лекичка можеш да си я демонтираш по всяко време, което си е предимство. Не ти препоръчвам да слагаш потопяема помпа (видях, че по-горе си пуснал ликове за такива) - пък и идва фактора с лакомията на хората за аванта !!
hidrazin - майстор
Ами дернажните имат по-голям дебит за сметка на напора. А мястото като го видях сега е кофти.
Каквото и да оставиш ще изчезне.Не забравяй че този смукател е месингов. :cool:
Пък и от изсушени овчи барабонки да е пресован, пак ще го откраднат. Значи ако искаш да има
постоянна тръба ще трябва да се вкопава в земята и дигата тръба от PVC. Май почвам да клоня към
дренажна помпа и маркуч, дето да си го прибират. Забиваш им само един един кол с куки дето да закачат помпата.
Може да я вързват и за понтона. Може на самия понтон да монтираш нещо като тръба от арматурна мрежа
в което да поставят помпата. Хем няма да я удрят разни предмети а и водата няма да я отнася.
С другите помпи и тия бързи връзки ще е проблем особено на смукателната част. Една дупчица като игла на спринцовка
и вода няма да има. Те бързи, бързи ама не са за всекидневно разглобяване. Ако все пак решиш да е центробежна на
смукателната страна им сложи едно парче армиран маркуч с необходимата дължина и на него смукателя. Просто като
прибират помпата - заедно с маркуча и смукателя.Като я слагат на понтончето само потопяват хобота. :-D
Такъв маркуч:
Изображение
Относно ел.защитите - тези центробежни помпи като тия по-горе се водят сухи. По принцип корпуса им трябва да е
заземен и по новите инструкции им препоръчват да се сложи ДТЗ. Ако не можеш да сложиш такова нещо контакта на стълба
ще трябва задължително да е занулен !!! За тия пластмасовите дренажни това не се отнася.
Чети внимателно инструкциите за гаранционно обслужване - при някои марки се задължаваш да не я ползваш без филтър
за груби частици и отделна защита от работа на сухо.
И към Мартин Цветков - не ми хвърляй троскот в градината ами вземи и се изкажи в оная, другата тема.
Знаеш коя. :wink:
yuckuJackD - помощник
Мартин Цветков написа:
Минуса на помапата поне според мен е ,че няма собствен прекъсвач, но отва не е болка з аумиране hidrazan ще ти помогне да си сложиш един :)
hidrazin написа:
.
И към Мартин Цветков - не ми хвърляй троскот в градината ами вземи и се изкажи в оная, другата тема.
Знаеш коя. :wink:
Хора, стига се ядохте един друг. Предлагам да се съберете на една маса, да се напиете и така всички търкания ще се преобразуват в приятелство. Пиенето ще е от мен, само изявете желание.

Благодаря и на двамата за съветите. Днес отивам и вземам една Maxima 250 SX, пък каквото сабя покаже после...

п.п. Естествено в мой стил после ще има подробен материал, кое как е направено за да остане наследство за колегите след нас :)
hidrazin - майстор
Ааааааа... това си беше майтап. Ядохме си горчивите краставици в една друга тема - не тук. :lol:
Та с една дума намека си беше на майтап и вече имаме консенсус по въпроса.
yuckuJackD - помощник
Помпата е вече налична и да си призная - изумен съм:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vC-sYbKpT_0[/youtube]

Дано с мръсна вода и 4 метра напор да се представя също толкова добре...
yuckuJackD - помощник
Хей-хей-хей!
Тук съм, не съм избягал :)
Ето нещо за поддържане на темата:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ue5JwLhy4Tw[/youtube]

Има 7 комплекта (водовземка -> кран -> бърза вр-ка за маркуч -> маркуч).
Към момента на снимане всички кранчета бяха отворени. Резултатът според мен е доста добър.
  • 1
  • 2

Тема "Каква помпа и откъде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: