Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
6aman - напреднал
Здравейте, какво се случва с доматите ми!? Вали от няколко дена и след пръскане с B58, един ден след това се получи и този "ефект". Допитах се до агро аптека, жената каза, че е или липса на някой минерал и да пробвам с Кристалон или е някакъв тип вирусно заболяване. Категорично каза че не съм ги прегорил с този препарат. При вас случвало ли се е такъв тип просветляване на листата от горе. Моля за съвет има ли препарат да спра това развитие на изслетвяване на листата?

Прикачен файл:
IMG_8063 (Small).JPG
снимка
IMG_8063 (Small).JPG (48.18 KиБ) Видяна 19597 пъти
Прикачен файл:
IMG_8056 (Small).JPG
IMG_8056 (Small).JPG (81.11 KиБ) Видяна 19597 пъти
cvetanmu - специалист
Това е мана. Моите домати са същите.
Пръсках ги с фунгицид и живнаха.
chano3891 - специалист
а дали случаино нее попаднало раундъп варху тозу участък.
tysonlkr - специалист
Това е в следствие на дъждовете през последната седмица. И по ТВ даваха че дъждовете са причина за болести по зеленчуците. Според мен трябва да смениш аптеката. Попитай друг агроном в друга аптека :wink:
iivanov - майстор
Времето е променливо и може да завали.Ползвай фунгицид,който бързо прониква в растението.Ридомила се задейства след половин час.
kaishew - специалист
Здравейте и от мен.Мисля,че проблема е в липса на желязо в почвата.Търсете зелен камък и наторете с него според описанието.Това според мен не е болест.Имахме такъв случай през дъждовната 2010 год.Успех!!!
kaishew - специалист
Прикачен файл:
Picture 577-1.jpg
Picture 577-1.jpg (47.24 KиБ) Видяна 19505 пъти
Ето ги моите домати ,но в парник и там няма такива проблеми.Просто дъжда измива почвата и тя остава бедна на някои елементи.
cvetanmu - специалист
Като гледам белите петънца на първата снимка си е брашнеста мана. Многото дъждове и студеното време поотслабиха растенията. Моите са на балкон в саксии, но бяха станали същите, а не е да съм ги оставил да им се отмива почвата или да им липсва тор.
iva6ki - специалист
Най изпитаното си е бертолезов разтвор, аз поне с това пръскам
преди и след обилни и продължителни валежи.
6aman - напреднал
kaishew написа:
Здравейте и от мен.Мисля,че проблема е в липса на желязо в почвата.Търсете зелен камък и наторете с него според описанието.Това според мен не е болест.Имахме такъв случай през дъждовната 2010 год.Успех!!!
Благодаря ще третирам против мана и ще ги засиля с минерали на няколко места. То ще покаже! Определено много дъжд се изсипа. И пръскането с Дитан и Ридомил мисля че ще си окаже добро влияние. За първи път виждам такова явление. А бели петна няма просто светкавицата на фотоапарата е избелил най светлите места на листата, но сякаш и на мен ми намирисва на брашнестна мана.

Тема "Болежки по доматите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: