• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
stormbringer - помощник
Здравейте!
Става въпрос за сглобяване на шкафове.
ПДЧ-то е с дебелина 18 мм.
Ще използвам винтове за дърво 4/50 мм.
Доколкото знам трябва да пробия само външната плоскост, където ще се допира главата на винта. Пробвах с направа на отвори 3 мм (с бургия), но така ми е трудно завинтването и точното напасване на плоскостите. По лесно се получава с отвори 4 мм, колкото е дебелината на винта.
Въпросът ми е има ли проблем да сглобя шкафовете с отвори за винтове 4мм?
Благодаря!
EDI - майстор
Ползвай евровинтове, те са за подобни сглобки.И пир тях се пробива, но сглобката е в пъти по-стабилна.
comunikator - специалист
Аз сглобявам с 3.5/45мм разпробивам първото пдч с 3мм бургия,а после при напасването разпробивам второто пдч с 2,5мм бургия за да не ми раздуе някъде и става доста прилично!
С евровинтовете става по здраво,но ти трябва по точна ръка при разпробиването.
l_bonev - специалист
Аз си пробивам и 2-те плоскости с 3мм бургия , като педварително си ги стегна с ъглови стеги.Така си влиза главата на винта без да правя фрезенк.
miliad - майстор
Аз си пробивам и 2-те плоскости с 3мм бургия , като педварително си ги стегна с ъглови стеги.Така си влиза главата на винта без да правя фрезенк.
+1
но с 4мм свредло за дърво и евровинтове.
stormbringer - помощник
Благодаря на всички за точните отговори.
bisplus - специалист
4х50 с 3мм бургия става перфектно...предполагам, че ти е трудно защото ги навиваш на ръка.
plamen6311 - напреднал
Аз използвам винтове 3,5х50 и разпробивам само външната удари с гумения чук, и винаги става много добрЕ. Мен са ме учили майстори, че външния отвор винаги трябва да е с една идея п-оголям /широк/ от дебелината на винта за да има по - добро придърпване на пробитата плоскост към другата плоскост. Разбира се при дебелина на винта от 3,5 мм другата плоскост не я разпробивам а навивам директно и никога не ми се получава раздуване. За винт от 4 мм обаче не съм сигурен дали няма някога да се получи раздуване, особено ако е по евтив и рехав материала /ПДЧ-то/ и особено ако е на Габровница.
milen56 - специалист
Аз не пробивам, просто си купувам винтове с частична или не пълна резба.Незнам как се казва точно.
comunikator - специалист
Е то май е все тая дали ще е с цяла или с половин резба :?
  • 1
  • 2

Тема "Какви отвори за винтове се пробиват при сглобяване на пдч?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: