Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Здравейте на всички. Искам да попитам нещо за реле за време изпълнено с таймер 555. Целта е да се направи на принципа на стълбищен автомат. С натискане на незадържащ бутон да се включва и да работи около 2-3 часа след което да се изключи само. Направих тази схема
Прикачен файл:
555_11 monostable.gif
555_11 monostable.gif (5.65 KиБ) Видяна 7633 пъти
като стойностите на R1 е два резистора по 10K и потенциометър малко под 1M. А кондензатора C е 10 000 микрофарада. Според изчисления с програми би трябвало да може да се регулира от 220 секунди до около 3 часа. Дотук добре, заработи, пускам го и като го шунтирам потенциометъра и останат само 2x10K изключва уж нормално (не съм засичал точно времето). Но като го завъртя докрай за около 3 часа, като мине времето и не иска да изключва. Оставал съм го цяла нощ и пак не изключва. Някъде четох , че трябвало да се избягват големите електролитни кондензатори но......
Опитах с друг чип (направих го на цокъл и се сменя за секунди) пак същата история.
Защо не изключва при стойност на R1=1M?
Ако чипа не е подходящ за толкова голям период какво бихте препоръчали?
Моята друга идея е да се купи един обикновен транзисторен стълбищен автомат и да се смени кондензатора с доста по голям най вероятно извън корпуса на платката. Че ще стане обемно изобщо не е проблем. Важното е да работи стабилно и да изключва след около 3 часа. По възможност да се регулира времето му. Ще стане ли?
kam34 - специалист
Правилно си чел за електролитите. Пробвай с CMOS таймер при тях може да използваш много голям резистор и по малък кондензатор за получаване на големи времена.
shadow__01 - майстор
kam34 написа:
Правилно си чел за електролитите. Пробвай с CMOS таймер при тях може да използваш много голям резистор и по малък кондензатор за получаване на големи времена.
Може ли схема? Не съм работил с тези "CMOS".
Идеята ми с стълбищния автомат ще стане ли? Имам възможност да я направя лесно и бързо.
hidrazin - майстор
Няма да стане.За такива големи времена този начин е неприложим.
За тази цел се правят цифрови схемни решения или механични таймери.
Едно механично струва 5,30 лева тук:
Механично реле за време FDD-50 / G1
накъде може да са и някоя стотинка по-малко.Ако искаш разрови из нета.
И все пак не е ясно за какво ти е и колко точно трябва да е.
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Няма да стане.За такива големи времена този начин е неприложим.
За тази цел се правят цифрови схемни решения или механични таймери.
накъде може да са и някоя стотинка по-малко.Ако искаш разрови из нета.
И все пак не е ясно за какво ти е и колко точно трябва да е.
Трябва да се стартира с бутон, не с въртене. Защо да не стане с преработен автомат? Той е идеалният вариант. Точността няма значение. може да има отклонение 20 минути не е проблем.
hidrazin - майстор
Ами ето ти релета за време - избираш си, слагаш бутон и си готов.
РЕЛЕ ВРЕМЕ
Да не зареждаш батерия на някой смотан винтоверт с това реле?
Последна промяна от hidrazin на ср май 30, 2012 12:29 am, променено общо 1 път.
kam34 - специалист
shadow__01 написа:
kam34 написа:
Идеята ми с стълбищния автомат ще стане ли? Имам възможност да я направя лесно и бързо.
Схемата е абслютно същата и чипа е със същите изводи, само дето вътре тригера не е TTL а е CMOS със всичките му предимства.

Например сметни с това http://freespace.virgin.net/matt.waite/ ... /index.htm при C=1000uF R=10Mom се получава импулс 11 000 секунди което си е 3 часа.

Търси в гугъла за точния тип има на различни фирми с различна маркировка. Пиши CMOS 555 и виж какво става.
shadow__01 - майстор
kam34 написа:
shadow__01 написа:
kam34 написа:
Схемата е абслютно същата и чипа е със същите изводи, само дето вътре тригера не е TTL а е CMOS със всичките му предимства.

Например сметни с това http://freespace.virgin.net/matt.waite/ ... /index.htm при C=1000uF R=10Mom се получава импулс 11 000 секунди което си е 3 часа.

Търси в гугъла за точния тип има на различни фирми с различна маркировка. Пиши CMOS 555 и виж какво става.
Много благодаря. Радвам се труда ми не е напразен и ще мога използвах това което съм направил с някой промени.
Моите чипове са ST NE555N. Кой точно трябва да търся? Най-вероятно ще се купува от Елимекс. Имат тези http://elimex.bg/search.html?phrase=CMOS+555
hidrazin - майстор
Мдааа...човек се учи докато е жив.Сега ще гледам с интерес как ще тръгне тоя таймер със C=1000μF R=10MΩ. :-D
На CMOS-а предимството му е малката консумация.Другото е еднакво.Говоря за времената - абсолютно еднакви.
Изображение
А не само 7555 е CMOS - LMC555 също е такъв.А някой да е чувал за токове на утечка в кондензатор?
Чакам да видя резултата... :finga:

Тема "Реле за време" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: