Всичко за дърводелството
Фло - специалист
Който може да помага с рецепти и опит.Идеята е лака да е наистина за морска яхта на основа органичен разтворител,безцветен и прозрачен,издръжлив на морска вода и слънце. Ето и примерна рецепта с опция за доразвиване:
1. балсамов колофон -800 гр.-смола
2. терпентин -1000 гр.-разтворител
3.течен ланолин -200 гр.-пластификатор на смолата
4.за УВ защита какво да бъде?
torbalan - Дървен философ
колцина са тези във форума, които са по-наясно с химията от теб?

а какво ще защитаваш от УВ лъчите - дървото или лака?
Фло - специалист
torbalan написа:

а какво ще защитаваш от УВ лъчите - дървото или лака?
Мисля,че лака би трябвало да се защитава .Не мога да си намеря литературата по въпроса,та питам за някоя идея.После,ако резултата е добър и довършим рецептата все ще е от полза за някой съфорумец.
Стефко - специалист
Защо ти трябва да откриваш велосипеда? Или вече си го открил, и търсиш начин да го споделиш :? :?
Фло - специалист
Стефко написа:
Защо ти трябва да откриваш велосипеда? Или вече си го открил, и търсиш начин да го споделиш :? :?
Тука не сме ли във форума направисам.BG или нещо съм се объркал? Не е ли това духът на форума:да направиш нещо сам ,я за кеф или да помогнеш на приятел? Питам тука дали някой има хабер от лакове и някоя рецепта,щото съм обещал на приятел да му приготвя към 10 л. надежден за морски условия лак.
torbalan - Дървен философ
по принцип би могъл да използва тиково масло... по-готино е от лака :)
Фло - специалист
torbalan написа:
по принцип би могъл да използва тиково масло... по-готино е от лака :)
Тиковото масло го ментосват с 50-75 % хидрокарбони,няма как да играе роля на лак,импрегнант е:
Състав на препарата: тиково масло
2.1. Обща характеристика на химичните вещества и тяхното процентно съдържание.
2.2. Концентрации или гранични стойности на концентрации на веществата – за препарати, класифицирани като опасни:
EINECS :arrow: CAS СЪДЪРЖАНИЕ % :arrow: СИМВОЛ R-ФРАЗИ
265-149-8 :arrow: 64742-47-8 :idea: дестилати хидрирани леки 50-75 % :arrow: Xn 65-66
Stefan2000 - специалист
Пробвай да разбереш състава на автолаковете. Те със сигурност са UV устойчиви.
Аз съм мазал градински мебели с яхтлак, който сед 2 години целия е на юфка, така че не знам за каква UV устойчивост може да претендира.
Фло - специалист
Stefan2000 написа:
Пробвай да разбереш състава на автолаковете. Те със сигурност са UV устойчиви.
Аз съм мазал градински мебели с яхтлак, който сед 2 години целия е на юфка, така че не знам за каква UV устойчивост може да претендира.
Ей това имам пред вид и затова е задачката.Лодката е била лакирана с най-реномираната марка лак/Хемпел/ и пак е на юфка.Доколкото съм светнат с УВ защитата има два начина: 1.разсейване,отразяване и непропускане на лъчите ,като материалите са достъпни и евтини-цинков оксид,титанов диоксид,талк,силикати и 2. абсорбция/задържане/

Първия начин е по-подходящ за боя,за прозрачен лак на видимо дърво няма да стане.Вторият начин с абсорбцията е голям хикс,защото трябва да е тип масло да се смесва с лака и да не оказва проблем при съхненето и да се знае диапазона на дължината на вълната,при който работи примрно 298-315 nm е "изгарящия" и там да е добър.
VLADO66 - майстор
Тази материя е строго специфична и всеки производител си я пази като ноу-хау :)

Тема "Яхтен лак -направи сам!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: