• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pulsar - специалист
При тия 30 -40kHz не вярвам да има проблем с евентуално междувитково късо от трептения.А за фиксация на намотките може да използваш моментно лепило, аз така практикувам и нямам проблеми.
pansim - майстор
Резонансия дросел спокойно може да се навие от обикновен проводник 2.5мм^2 пъхнат в термошлаух. Не е необходимо никакво импрегниране. Това е тестван от мен вариант и е доказал своята работоспособност във времето. Ако искате да сте по-спокойни, може да фиксирате с лепило от типа "Каноконлит" навивиките.
kle500 - специалист
Здравейте ,
продължаваме с питанките...
Имам известно количество емайлиран проводник ф 2,4 мм. По прости сметки 18 навивки еднослойно не могат да се съберат в Е70. Четох в постовете, че някои практикуват разделянето и на 2х9 навивки , като по средата се разполага вторичната... Този вариант ми се струва по-труден за изпълнение и извеждане на изводите, за това предпочитам първичната да е еднослойна. Не ми се купува друг проводник по-тънък проводник..

Това е цитат от ръководството на Евгений ( Skif ). Има няколко варианта за изпълнение, кой е най удачен според вас за машина за общо ползване.

"......При выборе моточных данных нужно хорошо подумать, что именно вам нужно. Либо длинная дуга и работа на лихо просаженной сети, либо работа с тонким металлом и пролет с просадкой.
Если вы планируете варить металлоконструкции (рамы, фермы, беседки, ворота с заборами), причем часто
попадаете на просадку – вам лучше коэфф.трансф. поменьше.Например 11/2,5 2Е70. Ктр при этом = 4,4.
Что даст ХХ = 310В/4.4 = 70,45В. При этом у вас будет гореть все, что угодно (электроды ессно).
Если же вы работать хотите с жестянками и на нормальной сети, и иногда поварить что-то весьма мощное,
то ваш выбор 1Е70 18/3. Дешево и сердито. В этом случае правда надо ответственно защитить вых.диоды.
В этом случае Ктр=18/3=6. ХХ при этом = 310/6=51,6В.
Как по мне, то оптимален ХХ 55-60В, что соответствует Ктр = 5.1-5.6. И сердечники 2Е70 или 2Е80(85) или
1Е85В.
Вторичку удобнее мотать по 2.5 витка. Да и легче потом выводы распаивать. Исходя из этого первичка
оптимальна 11-16 витков.
ВАЖНО! Вышеизложенные рекомендации касаются лишь классически настроенного резонансника (в
резонанс).
......"

Та тънката мисъл ми е - кой вариант Ктр ( 4.4 - 6,0 ) , един или два комплекта Е70 да ползвам (имам ги налични), вторична 2х3 или 2х2,5 навивки??? Схемата е резонансен мост.
Доста станаха въпросите, дано да не съм ви дотегнал...
nikolaytatarov - специалист
Здравеи , с един Е70 може да се изкарат около 180/190А, така че за какво са два , коеф.на трансформация може малко да се намали предвид на това че има електроди дето трудно се палят при по ниско напрежение, наи добре пробваи с 17/3/3 навивки и след това можеш да развиеш навивка , две .Ако имаш проводник 0.7/0.8 пак става с 7/8 жила.
kle500 - специалист
Благодаря за отговора колега,

Както казах имам два комплекта Е72 и ако наистина работи по-добре с тях не виждам причина да не ги ползвам. Едва ли ще правя втори инвертор да ги пазя. И от друга страна, ако това би довело до по-малък брой навивки в първичната ще ми позволи да ползвам наличния ми проводник. Не мисля да купувам друг с по-малък диаметър.

Ще се радвам ако pansim, pulsar и cvetanmu споделят своето мнение, било то и на лично..
nikolaytatarov - специалист
Наистина при 2 комплекта ферити намотките мисля че бяха 14,5-15/3/3 , така наистина с 2.4мм ще го събереш.Предполагам си изчел руската тема за ползването на 1 или 2 комплекта ферити , как ще го правиш си е твоя работа. :)
pulsar - специалист
Лично аз с един комплект Е65 съм постигал 160А като първичната е разделена на два реда и вторичната е между тях и затова не съм си правил експеримент с две сърцевини - поради финансова гледна точка, затова мога само да гадая.
Ако ти се експериментира стреми се да постигнеш ток на насищтане на празен ход да е около 1-1.5А. По спомен индуктивността на първичната намотка е 550-700 микорхенри. Недостатъка на единичния проводник е така наречения SKIN EFFECT.
Използвай втория комплект за направата на дросел.
pansim - майстор
Здравейте всички инверторостроители!
Накратко - Ако искаме да изпълним схемата на Негуляев, препоръчвам силовия траф да бъде изпълнен с два комплекта Е70 /или Е65/ Защо - защото до голяма степен от трафа зависи ВАХ на инвертора в тази схема. Препоръчвам да се навие 12/3+3 за 2 Е70. удвоител при тези навивки не е необходим. Ако се ползува 2 Е65 14/3+3 също без удвоител Това са изпробвани от мен варианти и работят чудесно! Дросел Е65 10 навивки.
За СКИН ефекта - забравете. Честотата е достатъчно ниска / обикновено около30кХц/ за да бъде ясно изразен.
Също няма никаква нужда от измерване индуктивноста на първичната. Това е двутактов правоходов инвертор и тази индуктивност въобще не ни интересува. Тя е важна за флайбека /обратноходов инвертор/.
Ако има неясноти - питайте.

Да допълня - максималния ток даже с един Е65 може да бъде 200А. Но експериментите показаха, отлична ВАХ именно при 2 Е70 или 2 Е65.
kle500 - специалист
Благодаря pansim този отговор чаках.
И за данните които си дал също!
Щом машинката работи "по-мазно" с два комплекта Е70 така ще пробвам да го направя. Увеличения обем ще е за сметка на удвоителя, и без това срешнах негативни мнения за неговата ефективност и необходимост.
За дросела имам Е65. / Миналата година купих два комплекта ферити. Онзи ден купих макари за Е65, оказа се че моите ферити са Е70...Та понеже цената на макарата бе безбожно скъпа си купих и ферит за нея. Това да не се чудите защо имам в излишък ферити :) /
Надявам се да остана свободен скоро време и да започна с гърмежите :lol: До сега събирах части и теория #-o
Появих се и аз :)
скоро новата ми разработка АТХ 120А полумост.

привет на всички и успех в електроженирането......
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: