Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте оптимисти. Имам една грижа свързана със смърч,който не изби нови клонки тази пролет. Купих два еднакви сребристи смърча миналият ноември,високи са може би около 1.5 метра. Засях ги със цялата коренова система,като в ямата сложих по около 50 литра иглички и почва от борова гора,събрани в чували. Тази пролет единият разпукна и вече мисля има издънки които гонят 10 см,другият не е избил нито на едно място. Стои си зелен,уж,разчепках няколко от крайните кафяви пъпки,вътре си е зелен и си мирише на бор,отрязах и няколко от долните клонки,живи са,но вече е юни и ме притеснява.Чудя се загива ли хайвана и мога ли с нещо да го стимулирам,да избие. Благодаря на всички дали ми съвет,предварително.
По 24-ти май си направих и поливна система и слагам две снимки,да се види рязликата между двата.

Изображение

Изображение
Градинар - специалист
Тихите води са най-опасни. Тоя смърч ще бутне оградата някой ден :-)
Градинар написа:
От твоите уста в Божиите уши дет съ вика,само се моля да го доживея,ще направя нова. Кажи нещо по въпросът ми,мога ли нещо да му помогна да нелинее на хайвана ?
VLADO66 - майстор
Щом се е хванал трудно нещо ще му стане.Имах подобен и предишното ми куче всеки ден го препикаваше и не изсъхна,само не растеше с необходимата скорост.Сегашното не го пикае и расте като хала.
EDI - майстор
Остави го.Щом не е изсъхнал ще си расте.Ако не се е хванал, още след засаждането изсъхва.И при мен се получи такова нещо.Преди 5 години още януари си засадих една ела, беше купена за елха он КОУФЛАНД.Стана страхотна.тази година също купих една, но дакъснях със засаждането по разни причини.Седмица след засаждането си изсъхна.При теб няма такива индиции като гледам.Да не би все пак да са някакви различни сортове.
kavi67 - специалист
Не е точно по въпроса ти,ама нали за смърч говорим-ще ме извиниш.....

ОБИКНОВЕН СМЪРЧ - (Picca abies = Picea excelsa)

ОБИКНОВЕН СМЪРЧОбикновеният смърч краси всички наши високи планини и е разпространен от 700 до 2200 м над м. в. Расте по богати на хумус и влажни почви, в които разпростира плитката си, но широка коренова система. В нашата природа той образува пространни и величествени гори, които само в Родопите заемат площ от около 130 000 хектара. Обикновеният смърч се отличава с прави, стройни стволове, които на върха са увенчани с пирамидални корони, а общата му височина е обикновено от 30 до 40 м. Отделни екземпляри обаче се извисяват и до 60 м. В резервата "Парангалица" (Рила) например е измерено дърво със ствол, висок 62 м.

Клоните на смърча са хоризонтално разперени и леко дъговидно извити нагоре. До тях са разположени многобройни къси клонки. Най-често увиснали като къси гирлянди. Листата му са игловидни, наредени са гъсто по оста на клонките, поединични и последователно, и обикновено са разперени встрани. В напречен пререз листата са ромбични, а на дължина достигат 2,5 см. Дълготрайността им е от 5 до 8 години, след което започва тяхната постепенна смяна.Обикновеният смърч е разделно полово и еднодомно растение - неговите мъжки и женски шишарки се развиват на един и същи индивид. Мъжките шишарки са дълги около 2,5 см и са разположени в пазвите на листата. Те са заобиколени от светлозелени защитни люспи, между които се развиват тичинкоподобните микроспорофили. Мъжките шишарки първоначално са червеникави, след узряването на цветния прашец стават жълти, а разсее ли се прашецът, шишарките покафеняват.

Женските шишарки се развиват по върховете на миналогодишните клонки. В млада възраст те са пурпурночервени или жълто-зелени, а със стареенето получават жълто-кафява до тъмнокафява багра. Женските шишарки са съставени от много плодни и покривни люспи, наредени спирално по шишарковата ос. С течение на времето те вдървеняват и никога не опадат.През май и юни обикновеният смърч цъфти, но узряването на семената и на самите шишарки става едва през октомври. Тогава те увисват, люспите им вдървеняват и на дължина стигат до 17 см. Едва през пролетта на следващата година женските шишарки се разтварят и вече зрелите семена се разпръскват лесно и надалеч, защото имат ципесто крилце. Обикновеният смърч има ценна дървесина, която се използува в строителството, в мебелната и хартиено-целулозната промишленост. Кората му съдържа дъбилни вещества, а листата - етерично масло. От него се добива и смола. В това отношение той обаче отстъпва на бора, който е много по-смолоносен. Обикновеният смърч е чувствителен към замърсяването на въздуха и повяхването на иглите му е сигурно указание за наличието на вредни вещества. Обикновеният смърч живее около 400 - 500 години и само в редки случаи се срещат по-стари смърчови дървета......

Ето и една история.................Когато съм се родил(1976г.),баща ми засява два смърча(тогава не е знаел какви са точно,но по снимки от нета ги идентифицирах като:обикновен и сребрист смърч)взети от разсадник,на по една година.По негови думи,са били с големината на шишарка,пък аз ги помня от 4-5 годишен - кога ми бяха до коляно :).За 12-13 години,'сребристият смърч' стана с височината на нормално развито дете около тази възраст(аз пък,имах доста буен растеж!),а 'обикновинният смърч' нещо не вървеше,и надали е бил повече от метър!Година-две по-късно,'сребристият' започна да съхне и си замина,като така й не можа да достигне моята височина!Бях много нещастен,че моят връстник не можа да ме изпревари в ръст,на фона на растящите като трева други дръвчета!!!Вече,нямаше с кого да се меря........'обикновеният смърч' ми изглеждаше,като забита в земята пластмасова елха - не помръдваше и йота,а си беше все така зелен и весел.....загубих интерес.....вече нямах конкуренция!Неусетно,детските игри и трепети,ме отнесоха в един друг свят.....забравих за моят 'връстник',въпреки че по 100 пъти на ден минавах покрай него!!!Поотраснах......дойде време за родната казарма...отпуските - малки бяха,най-много гарнизон с преспиване...все в града ги карах.....затъжих се за родната си къща............
Когато ми се отдаде възможност,си отидох на село.Все едно,за пръв път пристъпвах в този дом......всичко ми направи огромно впечатление!!!!!И,познайте кой ми се 'наби' пръв в погледа......дааа,това беше моят 'набор' - СМЪРЧА!!!!!!!Веднага,като дете,очичките ми светнаха-беше порастнал почти до вторият етаж!!!Като на лента,всичко взе да ми се превърта в главата!!!Бързо,бързо се качих на терасата за да се премерим,и.......стана ясно кой,кого трябва да догонва!!!!!
.....Уволних се......заживях в града.....задомих се.....детенце ми се роди.....на моя възраст стана(да ми е жива и здрава!!!)-кога се мерих с НАБОРА :) !
.........А,моят 'приятел' си е все там....гордо изправен,величествен....каращ ме,да се чувствам нищожен-сякаш отправящ ми критика,за времето което го бях забравил.......и чакащ да го прегърна!!!!!!!!!!!!!
Sk4 - специалист
Градинар написа:
дрън-дрън, аз имам на 2 метра от лятната кухня 5 на буквата "Г" и няма проблеми... а те са на по 36,7г...

остави го намира, не му прави нищо, аз имах такъв проблем с един от моите, кафяви му станаха клонките/крайчетата, към края на годината изкара нови иглички...
Много благодаря за отговорите и размишленията на всички. Все пак съм го сял ноември,вече кара 7-мия месец при мен,изрязах му няколко изсъхнали клончета,но и до сега не е избил. Все пак го напръсках с някакъв торов разтвор ,който прониквал през клоните и листата,да видим...
А можеш ли до ми напишеш от къде се сдоби с тези красиви смърчове и на каква цена.Тези, които намирам в нета са все скъпи, а едни такива дребни никакви на вид. А твоите са много красиви за едногодишни.
Johny - майстор
Ето и една история.................Когато съм се родил(1976г.), баща ми засява два смърча
Браво! Прекрасна белетристика. Що не се захванеш да пишеш /сериозно/?

Тема "Притеснение за един смърч." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: