Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Имам 1 стенен, кварцов часовник с махало (махалото се движи от магнит с бобина), обаче от 1 време насам почна да спира. Прави впечатление, че спира когато секундарникът "катери" нагоре - в 99% от случаите секундарникът (и с него целият часовник) спира при 9 часа. Освен това след 7 часа до 11 почукването от кварцовия механизъм не е така силно, както когато секундарника е надясно от 12ч., т.е. когато се "спуска" надолу.
Парадоксът е, че смених механизма с чисто нов от тук http://www.clockparts.co.uk/pendulum.htm и той спира по същия начин! 1 стар часовникар ми каза, че тези механизми трябвало да са идеално вертикално нивелирани, за да работят. Е, уж го нивелирам и пак спира. Някой да има идея защо?
cvetanmu - специалист
Ако е с дълги стрелки е възможно да не са балансирани, или да е паднала тежеста на някоя от тях.
bikerider_ - специалист
Ами стрелките са пластмасови, т.е. лекички са. Дали секундарникът може да го спира при преминаване покрай 9ч, понеже няма противотежест на него? Оригиналният механизъм на часовника нямаше секундарник, но новият дойде в комплект с 3 стрелки и не съм махал секундарника.
Обаче има логика в това, защото като оставя часовника хоризонтално да лежи, той не спира.
Junak - майстор
Батерията смени ли?
fox_vt - майстор
Junak написа:
Батерията смени ли?
:wink: в 99% от такива симптоми са за батерия :idea:
bikerider_ - специалист
Нали не ме мислите за толкова тъп?! не е батерия, сложих противотежест на секундарника(когато пристигна оригиналната противотежест беше отчупена и понеже съм виждал часовници без противотежест, не съм я лепил обратно на стрелката) и сега работи като швейцарец. :mrgreen:

Благодаря на всички и най-вече на cvetanmu! :)
fox_vt - майстор
Ами как да ти кажа единия процент е за паднала противотежест но може и да се учудиш но и това води до ефекта с батерията-паднала противотежест голям товар при "катерене" липса на въртящ момент също като при "паднала"батерия :-D .Иначе браво че си го поправил :wink:
bikerider_ - специалист
Странното е, че в съседната стая имам друг кварцов, стенен часовник, пак със секундарник, но без махало и при него секундарникът фабрично е без противотежест, но никога не е спирал така.
teon - специалист
...да не отварям нова тема...въпросния от снимките часовник е на повече от 20г...харесва ми с това, че е много точен и икономичен откъм батерии...напоследък обаче започна да избързва с около 5 мин. на денонощие...в механизма няма предвидена възможност за корекции на хода...въпроса ми е: освен смяната с нов, има ли някаква друга възможност за поправка?...
Прикачен файл:
Canon 001.jpg
Прикачен файл:
Canon 002.jpg
Canon 002.jpg (96.22 KиБ) Видяна 2715 пъти
Прикачен файл:
Canon 003.jpg
Canon 003.jpg (113.37 KиБ) Видяна 2715 пъти

Тема "Въпрос за кварцов часовник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: