Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Insomnia - специалист
hygro написа:

@Insomnia: Негасената вар представлява калциев окис - CaO, а гасената - калциев хидрокис - Ca(OH)2. Сушеният калциев хидрокис се продава като хидратна вар.
Тоест да разбирам че хидратната вар става за забъркване на хоросанов разтвор за зидария и мазилка ?
hygro - майстор
Става. Гасената и хидратната вар са едно и също, но се продават под две имена в зависимост от водното съдържание. Остава само да усвоиш зидарския боен вик "Дай вааар!" :wink:
ivtabov - специалист
hygro написа:
Става. Гасената и хидратната вар са едно и също, но се продават под две имена в зависимост от водното съдържание. Остава само да усвоиш зидарския боен вик "Дай вааар!" :wink:
Абсолютно си прав, но все пак има разлика.

Хидратната вар/ СаОН2/ е продукт, който се получава в хидратна машина от финно смляна негасена вар/ под 70 микрона/и добавена към нея вода, която напълно да загаси варта без излишък и без недостиг на вода – продукта е сух прахообразен.Обемно тегло – около 0,5 т/кб.м

Гасената вар/ СаОН2/ се получава от негасена вар на буци или трошена, загасена обилно с вода в гасилен барабан и депонирана във варница – яма. Там се утаяват негасимите частици варовик/недопеченото ядро на негасената вар/, варта като каша и се отделя излишната вода на повърхността. Продуктът е кашообразен – с консистенцията на много гъсто кисело мляко.
Добивът на варова каша – от 1 кг. негасена вар се получават 2,6 кг. гасена / голяма далавера, защото продават водата на цената на негасената вар/.

Основната разлика, която ви интересува , е че в хидратната вар е смлян и недопека на негасената вар – обикновено в заводите недобре изпечената вар я пускат за хидратиране, защото се смила и не се усеща.

При гасената вар този проблем не съществува, защото недопечените частици са утаени, така че ви съветвам да ползвате гасена вар.

Хидратната вар е подходяща за третиране на кисели почви при рекултивации, пречиствателни станции и др.

П.П.
1.Линка е много добър.
Добри производители, за които се сещам - Калцит, Плена България, Бургас-вар, Вародобив и Вархим.
2. Рецептите, които даваш също са много добри и полезни - не разбирам защо са критиките от колегата.

Успех
Insomnia - специалист
Благодаря на всички за отговорите . И на мен ми се щеше да използвам гасена вар, обаче срещнах голям проблем с намирането й (освен онези торбички 10 кг за 2.40 лв) Скъсах се да търся в нета от къде мога да си купя . Звънях на 15 фирми . И останах супер изненадан че само една предлагашпе гасена вар , но не знаели кога ще им донесат . Всички останали предлагаха да ми забъркат хоросан и да ми го изсипят пред блока , а като знам какви съседи имам , значи ще има война . На въпроса мога ли да си я насипя в торби , всички ми казаха че не може . Карали най-малко по 1 кубик . Та едно приятелче каза че си купува хидратна, гаси я и си я използва за зидария и няма проблеми. Но все пак за презастраховка пуснах темата тука, и сега вече ме човърка дали да използвам хидратна.... ама май няма какво друго да направя :| За замазка все пак ще се постарая да си намеря гасена вар .
hygro - майстор
Insomnia написа:
За замазка все пак ще се постарая да си намеря гасена вар .
На подовата замазка по-добре вар не слагай.

Подови замазки
  • 1m³ пясък
    250kg цимент марка 300 (или 225kg цимент марка 400)
Insomnia - специалист
hygro написа:
Insomnia написа:
За замазка все пак ще се постарая да си намеря гасена вар .
На подовата замазка по-добре вар не слагай.

Подови замазки
  • 1m³ пясък
    250kg цимент марка 300 (или 225kg цимент марка 400)
Да де, малка грешка на езика :) Имах впредвид вместо замазка, мазилка на стената . За пореден път благодаря на hygro за "рецептата" за подова замазка :)
ivtabov - специалист
Insomnia написа:
......Та едно приятелче каза че си купува хидратна, гаси я и си я използва за зидария и няма проблеми. .
За зидария няма никакъв проблем да ползваш хидратна вар за хоросана.

Ако ползваш хидратна вар за хоросанова мазилка, желателно е хоросана да престои поне едно денонощие, та ако има нещо недогасено в хидратната вар да се загаси напълно.

За варосване на стени/ обисновенно в къщи и вили/ се използва само гасена вар с прибавени 10 % С200. Става много приятно бяло и не цапа. Хидратната вар не става за белосване.
Insomnia - специалист
ivtabov написа:
Insomnia написа:
......Та едно приятелче каза че си купува хидратна, гаси я и си я използва за зидария и няма проблеми. .
За зидария няма никакъв проблем да ползваш хидратна вар за хоросана.

Ако ползваш хидратна вар за хоросанова мазилка, желателно е хоросана да престои поне едно денонощие, та ако има нещо недогасено в хидратната вар да се загаси напълно.

За варосване на стени/ обисновенно в къщи и вили/ се използва само гасена вар с прибавени 10 % С200. Става много приятно бяло и не цапа. Хидратната вар не става за белосване.
А , чудесно, че ме беше вкарал в едни размисли и съмнения последните 2 дена , какво да правя:) Че съм си доогасил около 100 кила хидратна вар и вече се чудех дали да не я хвърля и да търся все пак гасена фабрично. Но сега вече ще се зида . Много ти благодаря за информацията.
tuninghuman - специалист
имам един въпрос

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=6649

Искам да направя шпакловка върху стена която е измазана и няколко пъти мината с варов разтвор. Ще стане ли? перфекто или унифор и сатен?
нещо като грунд трябва ли да нанеса?
ivtabov - специалист
tuninghuman написа:
имам един въпрос

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=6649

Искам да направя шпакловка върху стена която е измазана и няколко пъти мината с варов разтвор. Ще стане ли? перфекто или унифор и сатен?
нещо като грунд трябва ли да нанеса?
Ако става дума за хоросанова/ или варо-циментова/ мазилка, която е белосана с вар, провери първо дали има някакви слаби участъци и ако няма, грундирай смело с бетонконтакт или някакъв контактен грунд и шпакловай. Грундирането обаче трябва да стане с баданарка, а не с мече или машина. Желателно е да се мине две ръце - първата обилна, та ако има нещо нестабилно - да пада.
Успех.

Тема "Забъркване на стройтелни разтвори , замазки и мазилки ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: