• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
naughty - специалист
Онзи ден направих едно скриптче да смята моментна и общо добита мощност на бойлер на база на промяната в температурата му между замервания и знаейки обема му.

Ето линк за тест със слънчев колектор, има и замерванията, формулите и даже динамична графика в ексел: viewtopic.php?f=10&t=38369

Та да споделя и наблюдения с термопомпената ми система (става дума за тази: viewtopic.php?f=10&t=28205 )

Накратко е преправена така:

Изображение

лятото изключвам циркулационната помпа и превклювам въздушният датчик да е в бойлера. По този начин фреона минава ранзит през пластинчатият топлообменник и съм в режим "само бойлер"

Измерванията на температурите са направени със цифрови датчици TCN75A. Датчика се намира малко над средата на вертикално разположеният бойлер.
Измерването на консумацията на електричество е направена както съм описал тук viewtopic.php?f=10&t=35265

ето събраните данни

Изображение

Дата и час на замерването 30 Май 2012, начало 12:03 на обяд, край 13:03 (60 минути)
Външна температура в началото е 14 , после стига до 17 градуса
Обем на термопомпеният бойлер: 120л, вертикално разположен
Начална темпертура на бойлера: 28.81 градуса
Крайна температура на бойлера: 54.19 градуса

Общо консумирана ел. енергия от термопомпата за периода: 1.77kWh

Енергия добита от бойлера
E=4184.V.(T1-Т0),
където V e обема на водата ,в литри,
(T1-Т0) е повишението на температурата, в градуси
Е - необходима енергия за загряване, в джаули, за Wh, делиме на 3600 (1h = 3600s).
или общо бойлера е получил 3398.88 Wh или 3.39 kWh

среден КОП е 3.39/1.77=1.92

Вижда се ясно как КОП-а е много по-висок (стига до 2.7) в ниските температури на бойлера, и това е нормално, тъй като има добра кондензация. Накрая КОП-а пада почти до 1

За отопление системата няма грешка, там ще имаме перфектна кондензация в пластинчатият топлообменник, но в режим само бойлер е малко "слаба работа"

В заключение съм малко разочарован от резултатите, очаквах нещо над 2.5 среден ако не и нагоре.
Последна промяна от naughty на пет юни 01, 2012 11:14 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Малък ти е бойлера. При по-голям бойлер ще можеш да си позволиш по-ниска крайна температура и соътветно по-добър СОР
naughty - специалист
Тани написа:
Малък ти е бойлера. При по-голям бойлер ще можеш да си позволиш по-ниска крайна температура и соътветно по-добър СОР
дам.

нека това да помогне на други колеги когато проектират системата си, но да внимават за легионела
Тани - модератор
Този проблем се решава с еднократно загряване до 60 градуса само веднъж седмично
denuchi - специалист
И каква е мощността на серпентината в бойлера, и каква на пластинчатият.
naughty - специалист
denuchi написа:
И каква е мощността на серпентината в бойлера, и каква на пластинчатият.
не помня за бойлера, Светльо Шишков го прави по инструкции от прословутият Ванко.

Пластинатият е Kaori SR-B3-23-60 13.8 kW 1.38 m2 60 пластини

сега препипах софтуера да не загрява водата до 55 градуса а само до 45, ще се включва по-често но КОП-а ще е по-голям. Мисля и да напиша няколко реда за да има гарантирано топла вода в определени часове (за къпане).
denuchi - специалист
Аз ползвам отделен пластинчат топлообменник, а бойлера играе ролята на буфер. 120 литра бойлер се загрява до 55 градуса за около 15 -20 минути. Загряването започва от около 20-22 гр. (стайна температура.). и става за 15 минути. А ако започне от 10-12 градуса за 20 мин. Сега ще има леки подобрения и се надявам резултатите да са още по добри.
stelaartoa - специалист
Ako загряваш 120 л с 35 гр делтаТ за 15 мин,това означава ли,че мощността на агрегата ти е 20 Квт ? И то при положение,че вкарваш 100 % от мощността в бойлера ...
И ако бойлера се загрява до 55 гр ,значи ли това,че водата ,циркурираща от ТО към серпентината в бойлера е поне 60 гр ? А колко е температурата тогава на фреоновите пари на входа на ТО ?
Mega - специалист
... Не знам на колегата каква му е машината, но аз с 12-ка (китайче) грея 150 литра за 45 мин. до 55 градуса средно в нормално време, нито жега, нито студ. В крайностите времето намалява малко или се увеличава доста.
denuchi - специалист
20 не, но 15-16 квт. може и да достигне при нужда. В бойлера няма серпентина. Температурата на парите достига и над 60 гр. и има няма 20 бара. А и делтаТ е 2-3 гр. на водата
  • 1
  • 2

Тема "Размисли на глас относно ефективност на термопомпен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: