Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Neno Er - специалист
romanpm написа:
Веднъж протече понеже е стар , смених само водосъдържателя което ми коства ~ 70 лв и трудът ми . Режа с ъглошлайф кожуха изхвърлям пяната и я заменям с минерална вата после с нитачка или със заварка го затварям , акрилно силиконче по отворите и боя ! :)
Всичко е добре, само, че си допуснал грешка при подмяната на "балона".
Трябвало да сложиш водосъдържател със серпентина в която да свържеш колектора. Пълниш го с антифриз и няма да замръзне през зимата. На бойлера правиш още един кожух от вън и топлия въздух от отдушника ще го пази от замръзване. Но това е само при условие, че в баните има централно отопление и щранговете не са "отрязани".
Тогава ще можеш да го ползваш и през зимата, но с по-лош резултат.

П.П.Като гледам колектора е с доста голяма площ.
romanpm - майстор
Всичко е добре, само, че си допуснал грешка при подмяната на "балона".
Трябвало да сложиш водосъдържател със серпентина в която да свържеш колектора. Пълниш го с антифриз и няма да замръзне през зимата. На бойлера правиш още един кожух от вън и топлия въздух от отдушника ще го пази от замръзване. Но това е само при условие, че в баните има централно отопление и щранговете не са "отрязани".
Тогава ще можеш да го ползваш и през зимата, но с по-лош резултат.

П.П.Като гледам колектора е с доста голяма площ.[/quote] - Каза Neno Er

Едва ли е така , понеже имам доста наблюдения и когато фактите говорят ... Когато духне поне пет дни февруари , от където живеят белите мечки и температурата е -18С , езерото пред прозореца ми е два пъти по-солено от морето и замръзне , не знам какво може да предоврати замръзването на водата в тръбите и бойлера при ураганния вятър който успя веднъж да събори всичко това на снимката .
Искам и да добавя че антифриза реагира с цинка и си губи качествата ! А полезното действие на системата през зимата е доста зле ! Имам подопечни 100 квадратни метра слънчеви със " супер" качество , но не съм ги видял зимата да ме задоволят с особенно полезна работа , а иначе куп електроника , сензори , часовници , помпи и т.н.
Ще се хвана за последните ти думи колега ( видях че си летял , а аз ги свалях -ЗРВ)
, но с доста по-лош резултат :)
icoboca - специалист
искам да попитам имаше ли проблеми със съседите понеже видях че си го монтирал на покрива на блока трябва ли разрешение от някой
MamaMy - майстор
Офтопик: Мен ме кефи комина от зад. Това Н фабрично ли е и ако да колко струва и от къде?
romanpm - майстор
icoboca написа:
искам да попитам имаше ли проблеми със съседите понеже видях че си го монтирал на покрива на блока трябва ли разрешение от някой
Нямал съм проблеми и не съм питал , място има за всеки :)
MamaMy :? Ти видя ли откога е темата , и комина не е мой :roll:
peterdimov - специалист
Колега този колектор направо е супер.Аз мого се зарибих и си мисля дали няма да мога да го изпълня с черни пластмасови (полиетиленови) ви к тръби.Ти как мислиш дали ще се получи.
romanpm - майстор
peterdimov написа:
Колега този колектор направо е супер.Аз мого се зарибих и си мисля дали няма да мога да го изпълня с черни пластмасови (полиетиленови) ви к тръби.Ти как мислиш дали ще се получи.
Пластмасата е лош проводник [-X За жегата ще стават , но когато се гони слънце в началото на пролетта и края на есента изолацията и топлопроводимоста си казва тежката дума :wink: Тук често се случва да го ползваме от март до ноември .Ти решаваш :)
peterdimov - специалист
Ясно,на мен това съоръжение ще ми трябва само лятото за банята на двора и евентуално за лятната кухня(дето сега им викат барбекю)жена ми да си измие някоя чиния.Според тебе ще мога ли да го ползвам от края на май до началото на септември?
romanpm - майстор
peterdimov написа:
Ясно,на мен това съоръжение ще ми трябва само лятото за банята на двора и евентуално за лятната кухня(дето сега им викат барбекю)жена ми да си измие някоя чиния.Според тебе ще мога ли да го ползвам от края на май до началото на септември?
:supz: Разбира се , но временното нали знаеш... :)
fox_vt - майстор
peterdimov написа:
Ти мислиш да го направиш термосифонен ли ако да имаче някъде тема за колектор съставен от прозрачен маркуч пълен със вода оцветена със черна боя ефекта бил поразителен а и ми се струва че и цената ще е по ниска от полиетиленовите тръби.

Тема "Слънчев бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: