Всичко за дърводелството
marian1 - майстор
Здрасти - много готина идея - дано успееш... моя опит:
Преди няколко години по мой проект си направих витрина в хол - ползвах някакъв датски лак бил нам кво си - ако си от София - продаваха го в блоковете при парка Заимов, около кукления театър .... Тогава - познат работеше там, препоръча ми 3 лака - нанасяха се един след друг по схема -
първи слой - някаква водичка - против плесен мухъл и дървояди
втори слой - цвят и основа
трети слой - ув и гланц
с триста зора изкара 4 години - почна да се цепи там където се задържа вода - первазите... мисля че така от тук - форума - едва ли ще сме по силни от голямите концерни ....
Фло - специалист
marian1 написа:
. мисля че така от тук - форума - едва ли ще сме по силни от голямите концерни ....
Големите концерни са силни в продажбите и търговията,което понякога няма общо с върха на качеството.Например едно домашно, добре приготвено кисело мляко е в пъти по-качествено от сурогатите на концерна Данон :-D.Да се надяваме и,че с обща помощ от естествени материали може да си приготвим лак,устойчив на морски условия.Все пак не правим космически кораб ами лак.Лака е смола в разтворител и пластификатор,Старите майстори не са ползвали полиуретани,акрилати и нитроцелулоза и пак лака им издържал дълго време.
Ето и едно списъче на естествени смоли ,използвани от време оно:дамар,сандарак,шеллак,колофон,шам-фъстък,арча, ферула,дореми,копал,янтар и кевова смола.
Последна промяна от Фло на пет юни 01, 2012 5:28 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Е да де Садолин казват че за UV защита ползват стрити естествени материали :?
Stefan2000 - специалист
Проблема при дървото е че то се свива и набъбва в зависимост от съдържаниео на влага в него. А това едва ли може да бъде избегнато по някакъв начин, камо ли пък на яхта.
От изброените, по-горе, естествени материали са ми известни само шеллакът и колофона. Предполагам ще са екзотики за нашия пазар и цената им ще е доста сериозна. То и шеллакът вече не се намира лесно. Остава колофона, но той сам е доста крехък. Но за него бих се замислил дали няма да става за леко повърхностно запечтване, силно разредеен, след байцването и ланолина. За мойте проекти. Поне ми се намира малко количество.
Фло - специалист
Stefan2000 написа:
Проблема при дървото е че то се свива и набъбва в зависимост от съдържаниео на влага в него. А това едва ли може да бъде избегнато по някакъв начин, камо ли пък на яхта.
От изброените, по-горе, естествени материали са ми известни само шеллакът и колофона. Предполагам ще са екзотики за нашия пазар и цената им ще е доста сериозна. То и шеллакът вече не се намира лесно. Остава колофона, но той сам е доста крехък. Но за него бих се замислил дали няма да става за леко повърхностно запечтване, силно разредеен, след байцването и ланолина. За мойте проекти. Поне ми се намира малко количество.
Пластификаторите са веществата,които оказват влияние върху еластичността на лаковия филм,като предотвратяват напукването,набръчкването и лющенето,подобряват адхезията/слепването/ и гланца на лака.Влагат се от 25 до 50% от количеството на смолата.Биват два вида:солвентни/разтворими/в смолата,примерно ланолина се разтваря в колофона и несолвентни или още ги наричат омекотители,като рициново масло и бутилстеарат.Последният много увеличава лъскавината на лака.
svetliopi44 - Чирак...
Няма продукт с UV защита който да трае повече от 4 години и то при някакви по-балгоприятни условия за него. Комбинацията сол, слънце и висока влажност са пагобни за какъвто и да е продукт.
Аз имам същия проблем на със смолата... понеже експериментирам вече повече от година и не намирам продукт който да ме задоволи напълно... тези дни ще пробвам някакъв нов продукт на Церазит и ще видим... уж му дават 100% UV защита, но аз невярвам... 10 дена на UV лампата и веднага започват проблемите... освен че всичко става на ювка , пожълтява отвратително.
lyubohar - майстор
Нямам представа за яхтените лакове,но имам представа за цигулковите.
Е още не съм разгадал този на Страдивари :lol:
Обаче мога да споделя за колофона,който смяташ да ползваш.
Не е добра идея-много е ронлив и ще се лющи лесно.
Избягва се употребата му в цигулковите лакове-само в най евтините цигулки.
Фло - специалист
lyubohar написа:
Нямам представа за яхтените лакове,но имам представа за цигулковите.
Е още не съм разгадал този на Страдивари :lol:
Обаче мога да споделя за колофона,който смяташ да ползваш.
Не е добра идея-много е ронлив и ще се лющи лесно.
Избягва се употребата му в цигулковите лакове-само в най евтините цигулки.
Нали затова ще го пластифицирам с течен ланолин?! Колофона е дървесна смола,има афинитет към дървесината ,а ланолина е восък т.е. придава му еластичност, понеже е и солвентен /разтворим/ в колофона и терпентина.Боровият терпентин и колофона са терпеноиди в идеалното съчетание и отношение към дървесината. Имам големи надежди,че понеже ланолина не се окислява,резистентен е към соли и киселини ще върши работа и за УВ защита. Тука идеята,спомената по-горе за проверка устойчивостта на лака с УВ лампа е много добра.Дотука теоритичната част е на ниво,остава да намеря и боров терпентин да съобщя и за практическия резултат.Във Велинград навремето произвеждаха в индустриални количества,пък сега по железариите липсва.
VLADO66 - майстор
Фло,я ги виж тия http://www.crystalchemicals.com/bul/index.htm могат да имат дистрибутори някъде
Фло - специалист
VLADO66 написа:
Фло,я ги виж тия http://www.crystalchemicals.com/bul/index.htm могат да имат дистрибутори някъде
Там е боровия терпентин ,ама не съм я докарал до цистерна или варел още. :)За начало ми трябва 1-2 литра.

Тема "Яхтен лак -направи сам!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: