• 1
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tgv - специалист
В твоя случай, да вържеш мачтата към шината на гръмоотвода, а прводниците с катодни отводители към мачтата/ шината /. Заземлението не трябва да надхвърля 5 Ома. Всъщност тия работи трябва да ги Знаеш. Нали си бил Началник на Радио клуб. Поне си наясно с Антените.
Другия път като правиш Курс може да ме поканиш :wink:
edemy2001 - специалист
tgv написа:
В твоя случай, да вържеш мачтата към шината на гръмоотвода, а прводниците с катодни отводители към мачтата/ шината /. Заземлението не трябва да надхвърля 5 Ома. Всъщност тия работи трябва да ги Знаеш. Нали си бил Началник на Радио клуб. Поне си наясно с Антените.
Другия път като правиш Курс може да ме поканиш :wink:
Знам ги наистина, тя работата ми и в момента е пак с антени на един баир отгоре! :wink: Но пък нали и други трябва да ги научат. Пък ми омръзна само аз да давам акъл. Знам със сигурност, че и други тук са знаещи, мислещи и можещи.
Колкото за курса - май за сега си единствения който директно е изявил желание да дойде. Мисля за есента да обявя пак за курс, пък да видим какво ще стане. През лятото при мен не е много добре за такива дейности, че работилницата ми е точно под покрива и става голяма жега, а 150 кв. помещение ми идва твърде скъпо да го климатизирам, при положение, че не ми е основна дейност и на покрива не мога да сложа кой знае какво нито като генеатор, нито като фотоволтаици - покрива не е мой.
edemy2001 - специалист
Някой може ли да даде идея за покритие на пропелера, което да не задържа вода? Т.е. да не се обледенява!
tgv - специалист
Колега Едеми, от Май до Септември Ветрогенераторите почиват и се правят планови ремонти. В този интервал има толкова излишък на енергия и на хормони, че всеки иска да отърси студените тръпки от Зимата. Единствено на земеделските стопани им пушат главите как да си поливат чушките, краставиците и доматите. :wink: А в Каварна преди три години твърдяха че има недостиг на ел енергия заради Климатиците :-D
Както се казва, Нов Ден Нов Късмет. Като дойде зимата ще го мислиме :partyman:
Тъкмо поприключих проблема с ПВЦ тавана, и си сипах една Мастика :drinkers:
6osi6 - майстор
С предпазването от обледяването ще се видиш в чудо.
Виж какви са възможните варианти за полиране на перките с вакса която се използва за ски бягане и биатлон. Има вакси за по-високи и ниски температури. При ските технологията е следната. Първо се слага свъзрваща вакса. Блокчето се опира до нагрята ютия докато започне да отделя капки, които трябва да падат върху ските. После капките се разнасят с ютия. Ваксата престоява 24 часа и след това се сваля машинно с гъби и четки.
Това обаче няма да ти върши работа по обясними причини. Попитай за дали има такава вакса за ръчно нанасяне.
След това се слага окончателната вакса. Тя се нанася ръчно. Полира се машинно с два-три вида гъби. От по-груби и едропорести , към по-фини. Предполагам, че ваксата ще издържи три месеца. Следващата година трябва да се почистят остатъците от старата вакса и се маже отново по-същия ред.

Колега tgv, Вие нали имахте генератор на връх Ботев и се чудехте какво да правите с излишната енергия зимно време? Аз при този въпрос, си мислех как ще се справяте с обледяването на перките. Според мен се самопочистват от центробежната сила в периферията, (която е най-проблемната зона) по-лесно, от колкото в центъра.
tgv - специалист
6osi6 написа:
Колега tgv, Вие нали имахте генератор на връх Ботев и се чудехте какво да правите с излишната енергия зимно време? Аз при този въпрос, си мислех как ще се справяте с обледяването
Уважаеми Колега Босото,
при Големите е проблем, който се решава със специални мерки. :oops:
Докато при малките, се качваш и го изстръскваш. :-D
Мисля че колегата Лазар Ганев е по-запознат. :wink:
edemy2001 - специалист
tgv написа:
...Докато при малките, се качваш и го изстръскваш. :-D...
Ами какво правим ако въпросния малък генератор е монтиран на вр. Триглав!? :?
Нрави ми се идеята за ски ваксата. Ще се позаинтересувам за нея. Има и друг вариант, ама едва ли "Тефал" ще вземат да ми правят покритие от Teflon® точно на моите турбини... :wink:
tgv - специалист
edemy2001 написа:
Ами какво правим ако въпросния малък генератор е монтиран на вр. Триглав!?
Три пъти ке Тръскаш, един път ке бройш! :-D
edemy2001 написа:
Нрави ми се идеята за ски ваксата. Ще се позаинтересувам за нея.
Мисля че го коментирах вече! Полир паста за яхти! Но идеята за Тефал, или Телешоп ми харесва, защото сигурно е многократно по-евтина. :)
MamaMy - майстор
edemy2001 написа:
tgv написа:
...Докато при малките, се качваш и го изстръскваш. :-D...
Ами какво правим ако въпросния малък генератор е монтиран на вр. Триглав!? :?
Нрави ми се идеята за ски ваксата. Ще се позаинтересувам за нея. Има и друг вариант, ама едва ли "Тефал" ще вземат да ми правят покритие от Teflon® точно на моите турбини... :wink:
Некъде из Варна имаше завод за тигани. Преди доста години ми пращаха оферти за рециклиране на фюзери на копирни машини и цените не бяха лоши. Естествено покритието не издържаше дълго на жегата и калпавите хартии, но при вас едва ли има 250 градуса.
6osi6 - майстор
tgv написа:
edemy2001 написа:
Полир паста за яхти!
Полир паста за яхти няма :) колега от яхтклуба. Ползват се автомобилните пасти. Има вакси за сърф.

Иначе, може с това http://watersportsequipment.eu/bg/product-view/587.html

Отгоре по избор - мас, парафин, пчелен восък, вакси, и прочие.
  • 1
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: