Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtuozo - специалист
Писах в една тема от съседния подфорум,която обхваща моя зор ама няма отговор.
Та простете ме,че ще се пробвам тук ама много обширен форума и знам ли кой къде чете.
Цитат от предната тема:

Така сега момчета ще си позволя да вдигна малко тази тема защото аз съм следващия който ще изправя тока на електрожен.
Електрожена който ще се ползва е Кракра Е 01 У -160 А и има вторично 56 волта.
Значи сдобих се с диоди В 200 монтирах ги към радиатори и всичко това сглобих в грец схема на дебел текстолит 2 сантиметра.
Сега остава да изработя втория модул а именно дросела.Още не съм се сдобил с медна шина но мисля,че съм намерил точния човек който ще ми даде а аз ще почерпя :wink:
Значи понеже чета из нета за всякакви дросели от 15 та чак до 50 см2 сечение което си е повече и от трафа на електрожена аз реших да ползвам информацията от руския сайт даден на първа страница от настоящата тема а именно този.
http://un7ppx.narod.ru/mod/welding.htm
Значи още тука ми изникват 2-3 основни въпроса,които са основно заради мижавите ми познания по руски а и заради краткото описание. Става дума за следния текст:
Введение дросселя позволяет значительно облегчить зажигание сварочной дуги и обеспечивает большую ее устойчивость. Дроссель L1 изготовлен на магнитопроводе от сетевого трансформатора ТС-270 старого лампового телевизора. Все обмотки трансформатора надо удалить, и на каждый его каркас намотать по обмотке из 20—30 витков медного провода прямоугольного сечения площадью 16...22 мм2. Обмотки включают последовательно согласно. Между половинами магнитопровода надо при сборке вложить прокладки из текстолита толщиной 0,3...0,5 мм.
Сега първия ми въпрос е къде точно трябва да се сложи текстолита и вижте схемата която прилагам да видим дали съм разбрал
http://wolves-team.hit.bg/drosel/surcevina.jpg
Ако трябва да е точно там където съм нарисувал изниква втория ми въпрос ще мога ли да ползвам ето такъв Г образен магнитопровод
http://wolves-team.hit.bg/drosel/geobrazni.jpg
Защото нямам ТС 270 обаче имам такива Г-та които са 15см2 от един немски траф който съм разглобил и чиито Г-та и при заводска зглобка не са предвидени да влизат едно между друго а едната половина просто е долепена до другата половина пластини. Та ме интересува няма ли начин да сложа текстолита в двата диагонала където се доближават пластините? Просто ще ми се наложи да сменя страничните плочки които го стягат защото ще се промени разстоянието на дупките за шпилките.
Така сега нека изложа и втория въпрос който не ми се изясни от обяснението на братушките.
Значи бобината на дросела трябва да бъде една с 20-30 витки на едното рамо ето така
http://wolves-team.hit.bg/drosel/edna.jpg
Или трябва да има две еднакви бобини с по 20-30 витки на всяко от рамената на магнитопровода и свързани начало-край-край-начало ето така
http://wolves-team.hit.bg/drosel/dve.jpg
Моля който има отговор на тези въпроси да помага за да знам мога ли да ползвам наличните Г-та или да търся вит магнитопровод а и за бобините също,че и без това трудно ще се вие тая пущина.
Предварително благодаря. Ако стане ще сложа и снимки на греца и дросела,че да помогна и аз на следващите които изпитат моите колебания.
rettere - специалист
http://wolves-team.hit.bg/drosel/dve.jpg
Това ти е начина, но без текстолита.Свързването е правилно.
Може да ползваш и другия магнитопровод, като и при двата гледай да допреш ламелите добре една в друга - челно.
Сложи по-вече навивки примерно 2х30 със сечение колкото на вторичната намотка.
И диодите си ги сложи на радиатори.По възможност сложи диодите по-далечко от дросела.
За кондензатори и дума да не става.

Общо взето не ти казах кой знае какво, но си на прав път.
Virtuozo - специалист
E как ще си казал малко аз и на това съм доволен още повече,че аз малко повече си мислех че дросела е само с една бобина!
Диодите разбира се че с радиатори,той греца ми е готов на 100%
Само на едно нещо не си обърнал внимание а именно къде да сложа това
Между половинами магнитопровода надо при сборке вложить прокладки из текстолита толщиной 0,3...0,5 мм.

Аз мислех мислех и тиквата ми роди само това което съм нарисувал.Верно че не съм виждал такъв дросел или траф дето магнитопровода е отворен там ама друго не ми идва особенно пък за вит.
Хайде който знае да обясни червения текст и всичко ще е ок.
hidrazin - майстор
Между половинами магнитопровода надо при сборке вложить прокладки из текстолита толщиной 0,3...0,5 мм.
Какво толкова има за обясняване? През този дросел ще тече много голям ток и материала на магнитопровода ще се насити.
Това води до понижаването на относителната магнитна проницаемост и оттам до понижаване на индуктивността на дросела.
А нали точно това е целта - да имаме индуктивност. За да се избегне това насищане се слага въздушна междина в магнитопровода.
В случая - текстолит. Може да е и друг материал - въпроса е да не се деформира лесно и да държи на температура. Разбира се
трябва да не е магнитен или електропроводим.
Другото е че дебелината на тази междина се подбира за оптимална работа. Така че си приготви различна дебелина подложки
и се въоръжи с търпение за предстоящото разглобяване и сглобяване на дросела.
И да - може да използваш "Г" магнитопровода който имаш и подложките да сложиш точно там където мислиш.
А относно отворените магнитопроводи на дросели и трансформатори - това че ти не си виждал не означава че съществуват.
Явно малко неща си разглобявал. Ако вляза у вас ще ти покажа къде има поне половин дузина такива магнитопроводи
и то на първо четене. :-D Понякога такива дросели за електрожени (и не само) се навиват направо на един прав пакет
от пластини за трансформатор.
:partyman:
MamaMy - майстор
Някой майстори ползват и Ш магнитопроводи, но събират всички ш-пластини в един пакет а всички затварящи прави в друг и между тях слагат картон за междината от този зеления бобиньорския.
Моя дросел е точно от вит траф от телевизор. Проблем е, че се навиват две бобини вместо една. Аз му сложих 48 навивки на намотка. Толкова събра. Не съм си играл с междината защото рзглабянето е малко приключение. Ако го разглобя 5 пъти и ще трябва да го изхвърля.
rettere - специалист
както ти казаха по-горе, може и да е една бобина на отворен магнитопровод, но тогава се ползва по-голяма сърцевина за по-голяма индуктивност
А това с червения текст и аз него разбирам-нали по този начин увеличаваш съпротивлението на магнитопровода.Все едно го отваряш....не знам , нека някой го обясни по-подробно.
hidrazin - майстор
Когато е затворен и протече голям ток през него при определен ток се насища. С една дума не може повече да се намагнитизира.
Оттам нататък увеличаването на тока води до понижаването на относителната магнитна проницаемост и оттам до понижаване на
индуктивността на дросела. Пада му индуктивността - демек при голям ток нямаме дросел. :-D
Вярно увеличава се съпротивлението на магнитопровода и се компенсира с повече навивки на дросела.
Има методики за изчисляване, ама ако имаш всички изходни параметри което е рядкост. Затова най-често междината се подбира
опитно за най-добра работа.
За кондензаторите - не пречи да се сложат. Слагат се след греца, но ПРЕДИ дросела. С една дума кабела за ръкохватката трябва
да излиза от дросела а не от кондензаторите. Капацитет - от 20 000 нагоре.
Ако някой иска да чете по-подробно:
дроссель с зазором
Има много изписано.
:partyman:
Virtuozo - специалист
hidrazin благодаря! Питам понеже незнам. Лошото щеше да е ако знаех и тогава да питам защото тогава нямаше да съм просто незнаещ като в случая а щях да съм дебил. :rolleyes:

MamaMy благодаря! Сега обаче от прочетеното от теб ми изникват два допълнителни въпроса.
1-Онези които го правят от Ш пластини две намотки на крайните рамена ли правят или една на средното?
Първия въпрос ми щукна защото хич не ме блазни идеята да правя две намотки понеже после двете шини някакси трябва да ги кербовам и запоявам за да стане добра връзка а то не е жило 1.5 мм2 което да увия с клещите :? и освен това ти си успял да събереш 2х48 на твоя магнитопровод а аз на моето Г със сигурност ще успея максимум 2х30.
И от тук следва втория ми въпрос.
2-Намерих един траф от дърта руска микровълнова печка ЗИЛ със сечение 20 см2
ето такъв му е магнитопровода
http://wolves-team.hit.bg/drosel/zil.jpg
ширината на пластините е 5 сантиметра а дебелината в средата на пакета дето е и макарата е 4 сантиметра.
Та понеже този траф има по-голямо сечение от Г образния който имам се интересувам ще стане ли работата ако направя само една намотка в средата като сложа три парчета текстолит там където съм нарисувал и горе доло приблизително да ми кажете ако става така колко витки ще трябва да навия?
Предварително благодаря.
MamaMy - майстор
Oтносно Ш образния дросел, да. Навиват само една намотка на средното. Този който си намерил ти, пак се води Ш но вит. Той е много хубав. Както си отбелязал правилно, при мен проблема излезе точно със съединяването на двете намотки. Все пак говорим за двойна шина и то със стъкленотекстилна изолация. Два дни ги навивах, а една седмица ме сърбяха и боляха ръцете после. Свързването го направих със запояване и допълнително болт 8мм с две големи шайби. Съжалявам, че не снимах.
Virtuozo - специалист
Ясно значи горе-долу налучквам пътя. Преминавам към трафа от печката Зил и ще му вия само една бобина в средата. 40-50 витки сигурно трябва да са достатъчни а? Вторичната на електрожена има 66 витки аз няма цял електрожен да навивам я пък и още не съм изпросил шината! Каквото стане таквоз все ще е по-добре отколкото грец бе дросел.
Някой ако има някакви забележки да пише аз проверявам форума пък и написаното тук със сигурност ще е полезно не само на мен.

Тема "Помогнете за Дросел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: