Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Така е, но все пак ти слагаш горелка на котел като му подаваш 25кВ номинална мощност примерно както е сметната горелката, но това не е номиналната мощност на котела. Там имаш допълнително загуби, които няма как предварително да са сметнати и това го знаеш много добре. Котела не може да усвои 100% от това, което му подаваш. Това имах предвид с това, което описах по-горе.

И аз мисля, че 32кВ е много за 160м2.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, съгласен съм за топлообменника - трябва да е по-голям от горелката, за да усвои изцяло нейната мощност. За 25кВт горелка е добре котелът да е 27 или 30кВт, защото като глътне малко пепел топлообменът се намалява и реално горелката не-може да отдаде цялата си мощност и топлината отива в комина.
vlado_sm - специалист
Тоест при моя случай,където котела е 52 кВ би трябвало да усвоява по-голяма част от подаваната от горелката топлина?Котела се намира в гаража под етажа , който отопляваме.Почти всички тръби вървят по самия етаж, като се изключи една дълга около 5-6 метра, която е връзката между двата апартамента и минава на етажа над нас.Той не се ползва, но си има дограма (PVC) и самата тръба е изолирана.Не мисля , че има големи загуби там.Мислил съм евентуално да я изолирам допълнително и да я замажа, понеже в момента там няма подови замазки все още, но не знам дали ще има смисъл.
В твоя случай (при по-голям топлообменик), цялата произведена топлина от горелката се усвоява от стените на котела и се предава на топлоносителя.
Тук пуснах нова тема за дискусия, тъй като оразмеряването на котела е по-обща тема и не се отнася само за пелетен котел:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 10&t=38478
filmatoplo - майстор
Лазко :) прати снимка на котела с горелката , че ми трябва за реклама .
Готово Филма, ей го на - Котел Bosch Solid 2000 B 27кВт комплектован с пелетна горелка GP IV 25кВт на Ерато. Бункера е правен от клиента по почина на форума:

Прикачен файл

DSC03863.JPG

Прикачен файл

DSC03870.JPG

Прикачен файл

DSC03864.JPG

Прикачен файл

DSC03861.JPG

Прикачен файл

DSC03859.JPG
mr_mitko - напреднал
Привет на всички! Нов съм във форума,но вече изчел почти всички теми за отопление с пелети.Та така-предстои ми и аз да изградя своята система. Офертата,която ми предложиха е за котел Будерус 32 кв с българска модулираща горелка за 6мм. пелети.Отопляемя площ-2 по 95 кв.+2 бойлера,изолирана къща и ПВЦ дограма.Моля да изкажете мнения.Благодаря предварително.Поздрави!
syncho - майстор
mr_mitko какво мнение очакваш да чуеш по-точно? Дали е правилно оразмерен котела или дали котела е читав, или дали има други решения, или дали...? :) Каква по-точно е тази "българска модулираща горелка за 6мм. пелети"?
mr_mitko - напреднал
Здравейте! "Дали е правилно оразмерен котела или дали котела е читав "......да ,точно това ме интересува,естествено и някакви препоръки от специалисти като вас. П.С Горелката е - "Waterland, пелетна горелка Bio-energy к-т 6-32kW" Благодаря,хубав ден на всички ! :)

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: