Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
stormbringer - помощник
Здравейте.

Имам идея да направя шкафове на панелна остъклена тераса.

Общата квадратура на материала ПДЧ - 16 кв.м., което по мои изчисления прави около 200 кг. тегло на празните шкафове.

Терасата не е изцяло издадена, а е нещо като лоджия. Отстрани на половината от широчината на терасата, вървят колони на блока, предполагам носещи. Т.е. половината от терасата е като вътрешна (лоджия). Шкафовете ще бъдат разположени от вътрешната страна (откъм апартамента).

Въпросът ми е удачно ли е това, предвид товароносимостта на терасата?
Четох из форума, че товароносимостта е 240 кг/кв.м.
200 кг. празни шкафофе + минимум още 200 кг багажи + 200 ако изляза на терасата аз и още някой.
Общо 600-800 кг.

Благодаря!
kiroslavov - специалист
Ще издържи. При конструирането конструкцията се преоразмерява. Товара от шкафовете е разпределен, а не концентриран.
Stefan_62 - майстор
stormbringer написа:
200 кг. празни шкафофе + минимум още 200 кг багажи + 200 ако изляза на терасата аз и още някой.
Общо 600-800 кг.
Шкафовете да тежат, да тежат, колко да тежат, дане би да са метални /200кг. на 16кв./ и цялата тераса в шкафове ли ще бъде :lol:
stormbringer - помощник
Общо 600-800 кг.
Имам предвид, че общото тегло на плоскостите, от които са направени шкафовете е 200 кг.
1 кв.м. ПДЧ 18 мм тежи 12,24 кг;
16 кв.м. ПДЧ тежи приблизително 200 кг.

Теглото на празните шкафове, ще се разпредели така:
1-вия шкаф е разположен на 0,38 кв.м. и тежи 92 кг.;
2-рия шкаф е разположен на 0,52 кв.м и тежи 44 кг.;
3-тия шкаф е разположен на 0,22 кв.м и тежи 63 кг.;

Тежат толкова, защото 2 от шкафовете 1-вия и 3-тия достигат до тавана.
Първият шкаф спрямо площта си превишава товароносимостта на панела от 240 кг/кв.м.
240 кг/кв.м. ли е товароносимостта на този вид тераси.
Stefan_62 - майстор
stormbringer написа:
Общо 600-800 кг.
Имам предвид, че общото тегло на плоскостите, от които са направени шкафовете е 200 кг.
1 кв.м. ПДЧ 18 мм тежи 12,24 кг;
16 кв.м. ПДЧ тежи приблизително 200 кг.

Теглото на празните шкафове, ще се разпредели така:
1-вия шкаф е разположен на 0,38 кв.м. и тежи 92 кг.;
2-рия шкаф е разположен на 0,52 кв.м и тежи 44 кг.;
3-тия шкаф е разположен на 0,22 кв.м и тежи 63 кг.;

Тежат толкова, защото 2 от шкафовете 1-вия и 3-тия достигат до тавана.
Първият шкаф спрямо площта си превишава товароносимостта на панела от 240 кг/кв.м.
240 кг/кв.м. ли е товароносимостта на този вид тераси.
Ще издържи няма страшно, плочата която излиза на терасата е обща с тази в стаята, всичко са го изчислили. Представи си, ако излязат 10 човека по 80кг./ предполагам ще се съберат на 16кв./ на терасата дали ще падне, ако е така досега да са се съборили сумати и тераси. Няма страшно. Ако толкова много се притесняваш допитай се до някой строителен инженер, той ще ти каже най-точно.
ArturDent - Почти Безобиден
Няма страшно поне плочите на панелките са доста здрави и дебели.
dito - специалист
Радвам се, че има съзнателни хора, които преди да правят нещо, го обмислят.
Тези 400 кг не са никакъв проблем, все пак балконите са изчислени да носят собственото си тегло (като само преоразмеряването там вероятно ще ти е достатъчно да покрие тези 400 кг). Позабравил съм вече, но към това собствено тегло се добавяха и полезни товари - те нали са за това - за хора и мебели. Те също се умножават с разни коефициенти от сорта на 1.2 или 1.3. После при избирането на армировка, при получено необходимо сечение за носещите пръти, винаги се закръгля нагоре и се взема малко по-голям размер армировка, откъдето идва още едно презапасяване. Тези цитирани 240 кг на м2 са само някакъв равномерно разпределен товар (а мисля, че се слагаше още и концентриран на мястото на парапета за хора), който определя усилията, които трябва да се покрият. Най-важни са тези на огъване, а те зависят от това как е разпределен товарът дотолкова, доколкото максимални огъващи напрежения се получават при съсредоточаване на товара при парапета в края на конзолата. При теб ще бъде обратното. Не само че няма да има проблем да сложиш повече от 240 кг/м2, но и ще бъде по-добре, защото ще събереш товара близо до опората, дори евентуално няма да е от страната на конзолата, ако наистина е частично като лоджия. С две думи - в конкретния случай няма абсолютно никакъв проблем да надхвърлиш тези 240 килограма на квадратен метър заради шкафа. По-скоро ме притеснява, че е остъклена терасата - какво точно означава това - има ли Итонг, до парапета ли е, до горе ли е, винкелно остъкление ли е, пластмасова дограма ли е т.н. Прецени колко си натоварил заради това остъкление - там теглото обикновено не е малко, и освен това е съсредоточено на мястото на парапета. Но ако остъклението не е тежко, не се притеснявай изобщо за този шкаф.
Успех!
stormbringer - помощник
Благодаря за вниманието и съветите.
Терасата е остъклена с метален винкел от парапета нагоре. От парапета надолу мисля, че не е итонг, но не мога да преценя какво е и колко тежи. Оригинално парапетът е направен от арматура. Всички тераси от тази страна са остъклени по този начин.

Тема "Ще издържи ли панелна тераса на повечко шкафове?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: