Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yasoo - специалист
Здравейте,
въпросчето ми е следното:
Някой дали знае колко киловата на час харчи една акумолираща печка?
Имам 2 в къщи в килера които не са ползвани от 8-9годинки, пробвах ги и работят си на 6,
та се чудя дали мога да се отоплявам с тях през зимата или ще ми излезе солено

Благодаря предварително!!!
Palawnik - специалист
yasoo,
Обикновено на табелката отзад пише. Преди години се продаваха два модела единия се правеше в Пловдив, а другите в Горна Оряховица. Пловдивските са с вентилатор и харчат 3kw. На Горна Оряховица са без вентилатор и са по 4 кв. Ще харчат по около 160-180 лв. на месец.
Тани - модератор
Мисля че бяха по 4 киловата , но не съм сигурен!
yasoo - специалист
ауууу мноого бре :(
ще си карам явно само на климатика в хола а в другите стаи ще си мразна
Мерси за отговорите :)
LazarGanev - "Велик майстор"
В друг форум наскоро се проведоха дебати по темата. Ето едно едно мнение:
Както и да се смята акумулиращата: 4 киловата по 8 часа по 0.10лв/нощна/по 30 дни =96лв месечно.
А ето мнение на опонент:
само да вметна - акумулиращата не работи 8 часа, а се самоизключва при достигане на зададената температура според степента, не харчи 4kW/h именно защото има 4 степени (Изгрев - 4, Ела - 6), удължаването на горещината на печката през деня се регулира чрез отваряне/затваряне на шлюз (Изгрев) или използването/неизползването на вграден вентилатор (Ела)
А ето и едно разумно обобщение:
Наистина най-евтиното не винаги е и най-удобното или приложимо за конкретен случай. Считам, че в абсолютни стойности, при равни други условия климатика излиза по-евтино за отопление от акумулиращата печка. И това не се определя само от разхода на ел.енергия, а от неговата гъвкавост. Какво имам в предвид:
Едно средно статистическо семейство от двама родители (работещи) и две деца (учащи) през повечето време не са си у дома и не се нуждаят от отопление. Трябва бързо затопляне сутрин и вечер, когато всички са там и отопление на определени помещения (детска стая, кухня и баня) когато някое от децата е в къщи и си учи уроците. При такъв режим на живот отоплението с климатици излиза най-икономично. В такава къща акумулиращата печка би излязла доста по-скъпо, тъй като ще трябва да работи и доста часове на дневна енергия (при това не само тя).
Съвсем по друг начин стоят нещата, ако в къщата има бебе или малко дете и майка му или баба му го гледат целодневно. Тогава е очевидно, че трябва да се избере акумулираща печка, допълнена с конвекторно отопление. Ако апартамента е на централно или локално парно - още по-добре.
Обобщено казано - всичко е въпрос на добре премислена и реализирана схема на отопление, с не малки начални инвестиции, които после се изплащат в рамките на разумен срок на ползване (5-7 години). И задължително някакво резервиране с алтернативен източник за аварийни случаи! Проява на недалновидност е в едно домакинство да се разчита единствено и само на ел.енергия!
pavelari - майстор
Ползването на климатика и акумулиращата печка едновременно е безумие - тока, който харчи климатика е пренебрежителен спрямо този който ще гълта акумулиращата и още по-важното - това което ще стопли акумулиращата е пренебрежимо малко спрямо това което климатика.
Или иначе казано акУмУлиращите печки трябва да се изхвърлят от употреба заради 0-левото си КПД.
Има конвектори които греят много повече - говорим за истински конвектори от по 120 лева нагоре...
fbr - майстор
pavelari написа:
Или иначе казано акУмУлиращите печки трябва да се изхвърлят от употреба заради 0-левото си КПД.
...
Това вече е прекалено.Чак пък 0% не е.
nikivelinov - специалист
pavelari написа:
Има конвектори които греят много повече - говорим за истински конвектори от по 120 лева нагоре...
Pavelari, сега разбрахме кои печки са с 0 КПД, остава да кажеш и кои климатици са с 100%-тово :? и всички се втурваме да ги купуваме.
8180 - майстор
Аз пък настоявам, че ако конвекторите са със 100% КПД, акумулиращите са към 150%.
hygro - майстор
8180 написа:
Аз пък настоявам, че ако конвекторите са със 100% КПД, акумулиращите са към 150%.
:lol:
Много си прав :wink:

Тема "Колко киловата на час харчи акумолираща печка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: